Sinds dit seizoen levert LeidenAmateurVoetbal.nl op woensdag een bijdrage aan het Leidsch Dagblad vanuit een samenwerkingsverband. Elke week zijn er korte Leidse nieuwtjes, berichtgeving over het spelersklassement van de Leidse clubs en een interview. Dit keer staat Tim van Luxemburg centraal van LSVV’70. Voor wie de krant nog niet las hierbij het vraaggesprek met de ex-speler van onder meer UVS en RCL.

Tim van Luxemburg (LSVV’70): ,,Alsof ik er al jaren speel”

Tim van Luxemburg werd aan het begin van het seizoen met een hoop bombarie binnen geloodst door de toen kersverse derdeklasser LSVV’70. De verdediger van voorheen eersteklasser RCL was een welkome versterking, niet anders dan spelers als onder meer Jos van Beuningen (ex-Rijnsburgse Boys en Quick Boys), Richard Guffens (ex-GHC en Noordwijk), Leo Casteel (Odin’59). Van Luxemburg moest de eerste seizoenshelft evenwel aan zijn neus voorbij laten gaan en kwam daarna pas twee keer in actie. Toch voelt de op Leidse Hogewoerd wonende speler zich enorm thuis bij de cultclub.

,,Nick Permanand (ex-teamgenoot van RCL) had mij min of meer naar voren geschoven bij trainer/speler Freek Jansen om daar te gaan spelen. Ik koos er twee jaar geleden voor om een wereldreis te maken en daarna ben ik nog even aangehaakt bij het tweede elftal van RCL. Dat was me echter te vrijblijvend. Aan het einde van het vorige seizoen nam LSVV’70 contact met me op en ik kon me al snel vinden in hun plannen. Eenmaal trainen was voor mij ook wel okay en ik koos voor deze unieke club. Enkel kreeg ik via mijn werkgever Ortec, leverancier van software voor planning en optimalisatie, een mooie opdracht in België en daardoor heb ik drie maanden in Leuven gewoond. Uiteraard moest ik de trainingen en wedstrijden aan mij voorbij laten gaan, maar ik kon wel fit blijven voor de tweede seizoenshelft.”

Van Luxemburg (26) had al jaren het idee met vijf vrienden uit de tijd van het Gymnasium om een keer een marathon te lopen en dat kwam er in november van het voorbije jaar van. ,,In de zomer van 2016 schreven we ons in en we hadden door elkaar een stok achter de deur om die ruim 42 kilometer nu wel eens te gaan lopen. Het is ons daadwerkelijk gelukt, maar wat hebben we vreselijk afgezien. We hadden weliswaar getraind in België en Nederland, maar het parcours daar was telkens glooiend en het was 24 graden. Normaal zeggen ze dat je de laatste tien kilometer moet uitlopen op karakter, maar maak daar maar twintig van. Daags na de helletocht hebben we de Akropolis nog gedaan en toen voelden we onszelf allemaal halfgoden. Mijn tijd over de marathon? Vier uur en een kwartier, terwijl ik ruim onder de vier uur had willen neerzetten. Maar dat zat er geen moment in.”

Ondertussen is Van Luxemburg terug in Leiden en speelde hij met LSVV’70 tegen Perkouw (1-6 verlies) en CVC Reeuwijk (3-4 winst). ,,Het voelt aan of ik al jaren mee speel. Wat een geweldige groep is dit. Tegen Perkouw speelden we niet eens beroerd, maar in de eindfase moesten we passen. Tegen CVC verspeelden we een 0-2 voorsprong, maar we wonnen uiteindelijk alsnog. Op zo’n zaterdagmiddag maak je wat mee als speler van LSVV’70. Zo speelden we in hun reserveshirts en maakten we na de winst ware buikschuivers van vreugde. Alsof we zestien jaar waren. Zoiets haalde ik hiervoor nooit in mijn hoofd, maar nu ging ik gewoon mee in het feestgedrang. LSVV’70 neemt het allemaal niet heel serieus. In het veld willen we gewoon winnen, laat daar geen misverstand over bestaan. Na afloop maakt winst of verlies voor ons weinig meer uit. Er is eigenlijk altijd wel positieve energie. Deze club is niet te vergelijken met welke club dan ook. Als je al te serieus bent, moet je niet bij LSVV’70 gaan spelen.”

Toch wordt een hernieuwde terugval naar de vierde klasse niet wenselijk geacht. ,,Met dit team moeten we gewoon minimaal in de middenmoot kunnen eindigen. Wat dat betreft valt de huidige elfde plek wat tegen. Het gaat echter wel goedkomen met dit team. In principe hoeven we tegen geen tegenstander onder te doen. Toen ik in België zat kon ik o.a. de groepsapp volgen. Dan las ik wekelijks een compleet wedstrijdverslag van een reservespeler. Ik weet dus dat we onnodige nederlagen hebben geleden. Gelukkig kan ik de rest van de wedstrijden spelen en ik verheug me erop om te gaan stijgen op de ranglijst, hoewel dat voor de unieke sfeer niet eens veel zal uitmaken. Ik zal de promotie met RCL naar de eerste klasse nooit vergeten, want dat was zeker een sportief hoogtepunt. Veel unieker dan spelen voor LSVV’70 is echter bijna onmogelijk. Wat dat betreft gaan er veel credits naar Freek Jansen. Mijn ‘ja-woord’ aan hem is meer dan juist geweest.”

Foto: J.P.Kranenburg