De afgelopen weken leefde ex-Kagiaan, Renate Jansen, haar eigen droom. Na een goed seizoen bij haar werkgever FC Twente, werd zij beloond met een plek bij de selectie van de Oranjeleeuwinnen voor het Europees Kampioenschap. Hier zorgde zij, samen met haar teamgenoten, ervoor dat de Nederlandse vrouwen voor het eerst in de geschiedenis Europees kampioen werden. Hoe heeft zij de afgelopen weken beleefd?

Droom

,,De afgelopen weken waren natuurlijk fantastisch!” opent Renate Jansen. ,,Op zondag werden we kampioen en daarna volgden een heel druk schema. Eerst hadden we natuurlijk de huldiging in Utrecht en daarna moesten we nog langs Eva Jinek. Vervolgens had ik afgelopen week een hoop feestjes en natuurlijk mijn eigen huldiging in Abbenes.”

Tijdens het EK maakten Jansen en haar ploeggenoten iets mee wat ze nog niet vaak hadden meegemaakt. Namelijk uitverkochte stadions en een hoop enthousiaste Nederlanders die achter de ploeg stonden. ,,Dat was echt iets nieuws voor ons. We hadden in Nederland nog niet meegemaakt dat de stadions zo vol zaten en dat de media er zoveel aandacht aan besteedde. Dat was super leuk om mee te maken.”

Rol tijdens het toernooi

Op het toernooi kwam de Abbeneser viermaal in actie. Dit waren alleen maar invalbeurten. Ondanks dat ze een reserverol had gooide de ex-Kagiaan er niet met de pet naar. Door goed en hard te trainen kwam de aanvalster alsnog in actie op het toernooi en dat was voor haar de ultieme beloning: ,,Ik had me er van tevoren wel op ingesteld dat ik een reserverol zou krijgen tijdens het toernooi. Onze aanval is gewoon heel sterk, dus ik kende m’n plek in het team. Ik denk dat ik gewoon goed m’n best heb gedaan op de trainingen en dat ik daarom alsnog een paar keer mocht invallen. Uiteindelijk doe je het met z’n allen en zet je je eigen individu en belangen opzij. Wij hadden maar één doel en dat was het kampioenschap binnen halen.”

Kagia

Heel lang heeft Jansen niet in onze opleiding gespeeld, maar nuttig was het volgens haar wel. In het jaar 2005 kwam de Abbeneser in de jeugd van Kagia terecht. Toen kwam ze in de toenmalige B1. Een mede-Abbeneser zorgde er uiteindelijk voor dat Renate voor Kagia koos en daarmee de eerste vervolgstappen in haar carrière zette. Twee jaar later vertrok de aanvalster naar Ter Leede om haar heil op een hoger niveau te zoeken.

,,Toen ik naar Kagia ging, kwam ik in de B-tjes terecht. Net zoals alle andere internationals heb ik toen tussen en tegen de jongens gespeeld. Dit raad ik trouwens alle meiden in Nederland aan om te doen, want hierdoor ben ik zowel technisch als fysiek veel beter geworden. Hoe ik bij Kagia terecht ben gekomen? Door het vele aandringen van mijn dorpsgenoot, Kit Kattenberg, ben ik bij Kagia terecht gekomen. Hij was toen jeugdtrainer hier.”

,,In de jeugd speelde ik toen met aardig wat bekende mensen. Ik heb nog met de huidige aanvoerder van het eerste gespeeld, Pascal Timmermans. Ook met jongens als Marco van Beek en Jelle Clemens. Ik speelde toen nog op ’10’, maar tegenwoordig sta ik aan de buitenkanten. We speelden toen in de eerste klasse en daarna ben ik naar Ter Leede en ADO Den Haag gegaan. Bij ADO werd ik gehaald door de huidige bondscoach, Sarina Wiegman.”

Steunbetuigingen

Tijdens het toernooi kon de aanvalster op veel steun rekenen. Niet alleen vrienden en familie stuurde veel berichtjes, maar ook Kagia liet op social media haar steun blijken. Jansen koos ervoor om ‘gewoon’ gebruik te maken van Social Media tijdens het EK. Iets was sommige ploeggenoten niet deden.

,,Je ziet in die weken heel veel voorbij komen, maar ik heb lang niet alles kunnen lezen hoor.Ik heb de berichtjes van Kagia en Mark Scholte nog wel gezien en natuurlijk die van mijn familie en vrienden. Dat was erg leuk om te lezen. Ik denk dat ik binnenkort maar even een bedankje ga doen aan iedereen.”

Namens de hele club willen wij Renate feliciteren met het behalen van dit prachtige resultaat! Laten we hopen dat je aankomend seizoen bij FC Twente nog meer sportieve successen gaat beleven.

Tekst: Ruben Beukers (bron: website Kagia)

Foto’s: Ria Baars