Derde klasse A (zondag) –  ,,Ongelofelijk dat deze wedstrijd en alles na afloop met zoveel gedoe en commotie verloopt. Natuurlijk waren wij vorig seizoen in de vierde klasse concurrenten waar zij kampioen werden en wij uit met een 0-2 zege hun enige nederlaag hebben veroorzaakt. Maar ik begrijp echt niet waarom vanaf de eerste minuut er zoveel gedoe in het veld was. Spelers die bij een mogelijke overtreding schreeuwend op het gras vallen, dat hoorde vandaag hier toch niet thuis? Maar ja, uiteindelijk gaat Kickers’69 wel met een 1-2 uitzege terug naar Leimuiden.”

Uw verslaggever was vooraf in de bestuurskamer van Warmunda waar de tegenstander, Kickers’69, zeker niet als ‘Angstgegner’ werd gezien. Maar in september 2015 was Kickers’69 wel met 1-5 de winnaar waarna Warmunda 28 wedstrijden  ongeslagen bleef. Hetzelfde Kickers’69 was er in september 2016 bij om met een 4-1 thuiszege in deze derde klasse A een einde te maken aan deze reeks zonder nederlagen. Mogelijk putten de supporters van de thuisploeg kracht uit het feit dat vorig seizoen Kickers’69 alleen van hun ploeg had verloren?

Trainer Alan Campfens had vertrouwen in zijn basisteam van vorige week tegen Stompwijk’92. Want behalve de toen geblesseerd uitgevallen Nick Smith, gelukkig schijnt zijn blessure mee te vallen, verscheen op deze regenachtige zondagmiddag iedereen binnen de lijnen. De jonge Jasper Kortekaas, vorige week Smiths vervanger in de spits, stond nu ook weer op die plek. Bij de uitploeg kon trainer Delano Snijders Lars de Rijk niet opstellen. Deze speler was al wel goed voor vijf doelpunten. De thuissupporter met de toeter was er ook. Een betere ode aan het nummer ‘De supporter’ van Henk Elsink heb ik niet eerder langs de Nederlandse velden gezien… en gehoord.

De aftrap door Warmunda werd langs de lijn bekeken door een vijftigtal met paraplu’s ‘bewapende’ supporters allen met de hoop om weer eens drie punten te pakken. Dat gold voor de thuisploeg met zestien uit zestien op een elfde plek, maar was ook voor de uitploeg met vijftien uit vijftien op een twaalfde plek meer dan welkom. Opvallend was dat scheidsrechter Ferreira met een Bas Nijhuisachtige aanpak de wedstrijd wilde leiden, er werd vanaf het begin heel veel toegelaten. Pascal Broers, de lange centrumspits van Kickers’69, zorgde in de tiende minuut eindelijk voor het eerste gevaar. Zijn schot van twintig meter werd door Warmunda-doelman Dennis Keikes gekeerd, maar niet klem zoals wel meer deze middag gebeurde.

Warmunda werd pas in de 19e minuut voor het eerst gevaarlijk toen uit een vrije trap van Vincent Solleveld de bal door de behendige Chafik Belmamoune prima werd ingekopt. Maar Kickers’69-doelman Jeroen Tent stond op de goede plek. Verder liet het spelbeeld bij beide ploegen deze eerste helft veel te wensen over. Veel opvallender was het feit dat de spelers weinig verdraagzaam naar elkaar reageerden. Overtredingen, ook de kleinere, gingen gepaard met overdreven geschreeuw waar de Italiaanse opera goede acteurs in zou herkennen, ballen werden bij een inworp niet gegeven aan de tegenstander en ook verbaal werd er onderling stevig geacteerd. Scheidsrechter Ferreira moest toen de touwtjes aantrekken, maar het spel stond al zicht- en hoorbaar op de wagen. En de eerste gele kaarten werden om uiteenlopende redenen rap getrokken. ,,Dat belooft wat voor het vervolg van deze wedstrijd”, sprak de Warmunda-supporter naast uw verslaggever terwijl hij zijn wenkbrauwen fronste.

In de 30e minuut zag de balvaardige middenvelder Tijs van der Hoorn van Kickers’69 de Warmunda-doelman ietwat te ver voor zijn doel staan. Met een bekeken schot van zeker 25 meter liet hij bekeken de bal net onder de lat in het doel verdwijnen, 0-1. Waar dezelfde doelman in de 44e minuut weer onzeker ingreep bij een hoge voorzet schatte hij in de slotminuut van de eerste helft een spelsituatie binnen de zestien ook totaal verkeerd in. Door het onnodig verlaten van zijn doelgebied bood hij Nick van Vliet een niet te missen kans, 0-2. ,,Gezocht, een keeper”, was dan ook de uitspraak van een teleurgestelde thuissupporter in de kantine terwijl hij met een blijere blik naast zijn biertje een broodje bal bestelde in de gezellige kantine. Daar werd massaal genoten van wat de profs van FC Groningen en Ajax op het grote beeldscherm vertoonden.

In de rust stond Jens van Velzen als pupil van de week centraal in de bomvolle en o zo gezellige bestuurskamer van Warmunda. Hij mocht de lederen bal met handtekeningen van de spelers en een speciaal shirt in ontvangst nemen uit handen van de voorzitter. De pupil van de week had een 3-2 thuiszege voor de blauwwitten voorspeld, dus… dat zou nog uit kunnen komen ook. Waar trainer Snijders geen wijzigingen had aangebracht, liet Campfens de jonge spits, Kortekaas, in de kleedkamer achter en bracht hij de routinier Vasco Esman op rechts in. Belmamoune kwam nu centraal voorin te spelen.

Deze laatste schoot in de 50e minuut van twintig meter links net naast het doel. Het was Warmunda dat duidelijk meer druk zette dan voor de rust. En dat leidde vijf minuten later tot de dik verdiende aansluitingstreffer, 1-2. Uit een hoge voorzet kopte Belmamoune de bal door naar de lange Esman die een paar meter voor het doel vrij stond. Zo’n kans moet je de topscorer niet geven en met een fraaie zweefduik kopte hij zijn zesde van dit seizoen binnen. Door het vlaggen van assistent scheidsrechter Wittmarschen van Kickers’69 ontstond er veel consternatie binnen de lijnen. Geduw, getrek, heel apart taalgebruik was er te beluisteren binnen de lijnen, omvallende spelers kortom, genoeg ingrediënten voor donker gekleurde prenten. Maar het bleef bij een gele kaart voor zowel een speler van de thuis- als de uitploeg.

Het was Campfens die al coachende voortdurend zijn spelers richting de middenlijn wilde zien vertrekken om uit dit strijdgewoel te blijven zo ook om zo spoedig mogelijk weer te kunnen aftrappen. Met deze score werd het er zeker niet vriendelijker op binnen de lijnen. Snijders verving in de 64e minuut zijn spits Broers door de jonge Koen Bakker die ook in de spits ging staan. Het was toch de thuisploeg die wat kansen kreeg, maar ze konden niet echt doordrukken. Snijders wisselde nog een keer om het tij te keren, de jonge Mike van Beekveld kwam Roy de Rijk vervangen.

Datzelfde idee van vervangen kreeg scheidsrechter Ferreira ook, maar dan met assistent scheidsrechter Wittmarschen van de bezoekers. Deze werd vriendelijk verzocht om diverse redenen zijn vlaggetje neer te leggen en achter het hek plaats te nemen. Zo gezegd en zo gedaan en iemand van de technische staf nam zijn taak over. Frappant is dat ditzelfde gebeurde bij de wedstrijd Kickers’69 – Warmunda van 31 januari 2016, met de uitslag van 0-2, en met dezelfde vlaggenist. Uw verslaggever vandaag ter plaatse was daar toen ook live bij aanwezig. Van wie zegt het dan wat?

Topscorer Niels Castenmiller van Kickers’69 kreeg in de 78e minuut nog een dot van een kans. Nadat hij doelman Keikes fraai had gepasseerd zag hij echter zijn schot op de doellijn gekeerd worden door de immer hardwerkende aanvoerder Steven de Taeye. Hierop werd  Castenmiller vervangen door weer een jonge invaller, Bas Witkop. Deze wissel kon ook mogelijk erger voorkomen want Castenmiller kwam ook nog een paar keer negatief in beeld door een grove overtreding, ook in zijn reacties naar Warmunda-spelers en zo ook een keer met de Warmunda-trainer Campfens. Daar werd een verbale strijd zelfs even onder diens paraplu uitgevochten.

De laatste kans was er voor Kickers’69, maar de bal werd uit een hoekschop over gekopt. Liep deze kraker in de onderste regionen van de derde klasse A dan met een sisser af? Niets van dat alles, want de scheidsrechter stuurde voor het nemen van een vrije trap door Warmunda net buiten de zestien op aangeven van de vlaggenist van Kickers’69 met direct rood de goed spelende middenvelder Sjoerd Winkelman van Warmunda van het veld. De uitploeg wist dit numerieke voordeel niet meer uit te buiten en ook in de vijf minuten extra tijd kon Warmunda ondanks het naar voren pompen van hoge ballen voor het doel de bediener van het scorebord niet meer in actieve zin stimuleren. Kickers’69 ging, over de gehele wedstrijd genomen, verdiend met de drie punten naar huis.

Robert Long en Leen Jongewaard hadden vroeger een theatershow met de prachtige nam ‘En het bleef nog lang onrustig in de stad’. Daar moest uw verslaggever aan denken na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Ferreira die nog wel een uurtje bezig zou zijn om zijn kaartenadministratie bij te werken. Maar gelukkig, de handen werden geschud van beide kanten, gelukkig maar. Bij de kleedkamers nog in de open lucht, een beetje de spelerstunnel bij de profs, ging het toch ineens mis door iets wat er werd gezegd tegen de doelman van Warmunda. De vlam ging direct in de pan en werd met de komst van diverse supporters, zelfs weer vanuit de kantine, niet direct geblust zo.

Toch een smet op deze wedstrijd. De Warmunda-supporter, waar het verslag mee begon, na afloop: ,,Het blijft voor mij een raadsel dat dat er binnen de lijnen zo fel op de man werd gespeeld. Misschien had die scheids het vanaf het begin direct veel strakker moeten houden. Maar uiteindelijk zijn het toch de spelers zelf die het vuurtje voortdurend opstoken. En dan dit gedoe na afloop, dat mot toch niet kennen? Ik ga maar snel naar binnen om Ajax te kijken, daar word ik hopelijk blijer van.”

Met deze thuisnederlaag neemt Warmunda nu zelfs een dertiende plek in met zestien uit zeventien (20-36) waar Kickers’69 nu elfde staat met achttien uit zestien (29-34). Door de winst van ASC op WVC (2-0) staan zij nu ook een plekje hoger dan de blauwwitten met achttien uit zeventien. Warmunda heeft komende zondag de derde achtereenvolgende thuiswedstrijd. Nummer twee van de ranglijst, Alphen, komt dan op bezoek waar uit nipt met 3-2 van werd verloren eerder dit seizoen. De supporter: ,,Gelukkig heeft hekkensluiter MMO vanmiddag ook verloren, maar het wordt tijd dat we deze laatste negen potjes eens punten gaan pakken.”

Warmunda-Kickers’69 1-2 (0-2). 30. Van der Hoorn 0-1, 45. N. van Vliet 0-2 en 55. Esman 1-2. Scheidsrechter: D. Ferreira. Toeschouwers: 50 (door de regen vanaf 14.00 uur, de rest zat in de kantine).

Warmunda: Keikes, De Taeye, Solleveld, El Kourami, Wijsman, Kest, Winkelman,  Komen, Belmamoune, Kortekaas (46. Esman) en Dijkstra.

Kickers’69: Tent, Mollers, De Wagenaar, J. van Vliet, Straathof, Van der Hoorn, Van den Berg, N. van Vliet, De Rijk (74. Van Beekveld), Broers (64. Bakker) en Castenmiller (79. Witkop).