Laten we de situatie onderin de derde klasse A zondag eerst eens duidelijk schetsen. De veertiende en laatste plek levert rechtstreekse degradatie op. Die plek is aan een zekerheid grenzende waarschijnlijkheid voor MMO. De ploegen die op twaalfde en dertiende plek eindige zullen in een nacompetitie moeten vechten om het lijfsbehoud. Warmunda, dertiende met vijf punten achterstand op nummer twaalf, WVC, moet wel een onwaarschijnlijke ontsnappingstruc uithalen wil men aan het toetje ontkomen. De nummer elf blijft in de derde klasse. Die veilige plek wordt momenteel ingenomen door ASC dat zondag knap won van FC Rijnland.

Ward Kroft (ASC): ,,We spelen echt geen nacompetitie omdat we het gaan redden”

Ward Kroft, centraal achterin spelend in ASC relativeert de zege enigszins: ,,Natuurlijk miste FC Rijnland twee dragende spelers,  zo heb ik begrepen. Uit hadden we de grootste moeite met hun linksbuiten (Danny Kromwijk, red.) en ook hij was er niet bij. Dat scheelde al. FC Rijnland kan ongetwijfeld best voetballen, maar op ons veld is dat in feite onmogelijk. Dat wordt vaak genoeg aangehaald in de verslagen. Wij spelen de helft van de competitie thuis en hebben geleerd er mee om te gaan. Die 1-0 zege was dus niet echt bijzonder, maar het is geen wonder dat we thuis de punten pakken.”

Daar slaat Kroft de spijker op zijn kop: van de 24 punten werden er 18 thuis behaald. Zondag wacht Warmunda uit (!) als volgende tegenstander. Hoewel  er met een beetje goede wil gesproken kan worden van een derby of een burenruzie roept de komende tweestrijd geen specifieke gevoelens op bij de speler. ,,Nee, voor mij is het een wedstrijd als alle anderen. Er zijn wel jongens uit ons team die spelers van Warmunda kennen en voor hen ligt dat wellicht anders. Natuurlijk  is het belang helder: wij staan momenteel veilig en dat willen we zo houden. Omdat de Warmonders tot het gaatje zullen gaan om het vege lijf te redden zal het een moeilijke pot worden. Ons veld heeft ons echter geleerd te knokken en dat zal Warmunda wel ondervinden.”

Of spits Jerome Rousseau zal kunnen meedoen is nu nog de vraag. Tijdens de wedstrijd tegen Kickers’69, van twee weken geleden, raakte zijn sleutelbeen uit de kom. Kroft nog eens: ,,Jerome is onze diepe spits en nu moesten we ons systeem aanpassen en, in alle eerlijkheid, het liep best goed. Ward Buyze speelde centraal voorin en Teye Rutte en Johan Poort sloten aan de zijkanten aan. Als Jerome nog geblesseerd is zullen we wel weer met dat systeem spelen.” Ongeacht de uitslag van zondag ziet Kroft ASC het seizoen beëindigen op de laatste speeldag. ,,Op 14 mei spelen we onze laatste thuiswedstrijd tegen Stompwijk’92. Dan zit het seizoen er op. Géén nacompetitie voor ons omdat we het gaan redden. En volgend jaar naar het nieuwe complex met prachtvelden en daar zullen we ons ontwikkelen als een team dat werkelijk kan voetballen. Geen geknok meer op een aardappelveld.” Het zal een ware cultuuromslag zijn voor het team dat voor een groot deel bestaat uit ‘kinderen van ASC’; van pure historie en ernstige gedateerdheid naar een groot en hypermodern complex met….. een perfect grasveld.

Jochem Kest (Warmunda): ,,Geen ontkomen aan, nu moeten we het echt laten zien.”

Bij Warmunda speler Jochem Kest roept de wedstrijd tegen ASC wel specifieke gevoelens op: ,,In mijn beleving is het een derby. Ik ken een aantal van die jongens en Siard Kuipers is zelfs een goede vriend van me, dus ja, het is geen doorsnee wedstrijd. Voor ons is het wellicht van een groter belang dan voor ASC. Wij strijden voor onze laatste kansen om de nacompetitie te ontlopen. Winst op ASC is essentieel. We moeten nog tegen WVC en ook die moeten we in winst omzetten. Dan moeten we in een van de andere wedstrijden ook nog eens de volle buit pakken. Het is een taak van jewelste , maar er is geen ontkomen aan: nu moeten we het echt laten zien.”

Dappere en strijdvaardige woorden, wellicht tegen beter weten in. Warmunda kende dit seizoen een lange reeks mutaties, waar het dan vooral om afvallers gaat. Kest: ,,Ik keek laatst eens naar de opstelling en vergeleek die met de eerste wedstrijden. Het resultaat stemt niet vrolijk: slechts twee namen waren identiek: schorsingen, blessures en het stoppen met voetbal, waar vooral het afhaken van Dennis Kramer een gevoelige aderlating is. Met hem op het middenveld was er meer dynamiek en voorwaarts gerichte passing. De uitwedstrijd tegen ASC staat me wat dat betreft nog helder voor de geest.”

In die wedstrijd stond Warmunda met de rust met 2-1 achter. Het inbrengen van de veteraan bracht de ommekeer en Warmunda zegevierde uiteindelijk met 2-3.  ,,Hij kon onze aanvallers in een kansrijke positie brengen. Ik ben dan ook wel middenvelder, maar speel vooral verdedigend, verwacht van mij geen splijtende passes.”

De student econometrie verwacht geen behoudende strategie van trainer Alan Campfens: ,,Vol voor de winst gaan is de enige optie. We kunnen ons niet meer verschuilen achter excuses. Ik geloof er oprecht in dat we zondagavond drie punten dichter bij WVC en ASC staan.”

Mogen we de heren geloven, en waarom zouden we dat niet, dan wordt het een hete pot zondag op het scherpst van de snede. Een bezoekje aan sportpark Overbos lijkt op voorhand de moeite waard.