zaterdag, december 9, 2023
HomeZaterdagDerde klasseKoos de Haas (FC Rijnland) ziet het weer helemaal zitten

Koos de Haas (FC Rijnland) ziet het weer helemaal zitten

-

Sinds vorig seizoen is er een samenwerkingsverband tussen onze redactie en het Leidsch Dagblad. Elke woensdag (volgende week eenmalig op dinsdag i.v.m. 3 oktober) wordt het Leidse voetbal in de krant extra uitgelicht met uiteenlopende berichtgevingen. Deze week stond het volgende interview op papier. Nu nog even via deze website (en nog iets uitgebreider zelfs), voor belangstellenden die het artikel (nog) niet lazen. In de schijnwerpers aanvaller Koos de Haas van FC Rijnland.

Koos de Haas (FC Rijnland) ziet het weer helemaal zitten

FC Rijnland is op de eerste speeldag met de schrik vrijgekomen. De Leidse ploeg kon het in de eerste helft niet bolwerken tegen SJZ en keek tegen een 0-2 achterstand aan. Halverwege de tweede helft werd de Leidse ploeg opeens springlevend met twee vlotte goals na elkaar. De ploeg van Ludo Pistorius nam daarna toch weer de leiding, maar Rob van Noort bracht niet ver voor het eindsignaal weer balans. In de extra tijd zette Koos de Haas de wedstrijd volledig op zijn kop (4-3). SJZ was daarbij van mening dat het derde doelpunt voortkwam uit een handsbal en dat de buitenspeler, die de winnende maakte, toch echt vertrokken was uit buitenspelpositie.

De matchwinnaar over die laatste twee treffers. ,,Volgens Van Noort kwam de bal op zijn bovenbeen bij die 3-3 en ik weet zeker dat ik een zuivere goal heb gemaakt. Omdat ik razendsnel ben, weet ik wanneer ik moet starten bij een dieptebal. Ik snap dat SJZ de smoor in had, maar ik dank onze overwinning aan veerkracht en en een sterk collectief toe.”

Vervolgend: ,,Ik vind ook dat onze trainer (Paul Pikaar, red.) prima heeft gewisseld. Het is naar mijn idee ook zo dat wij niet minder worden van wissels met deze selectie. Dat is een prettige wetenschap. De winst had ook wel te maken met het uitvallen van Hans Coret. Hij bepaalde het spel van SJZ. Ik kwam ongelukkig in botsing met hem. Daarna moest hij er uit. Daar zat geen opzet bij. Wel weet ik dat we daarna meer en meer grip kregen. Coret is erg belangrijk voor de Zoeterwoudenaren.”

Wel was de speler van voorheen Voorschoten’97 en toen nog GHC van mening dat FC Rijnland teveel had gekregen met de daarom niet minder lekkere driepunter. ,,De complimenten gaan zeker uit naar SJZ. Zij hebben ons voor de rust weinig kans gegeven en het had ook zomaar 0-4 kunnen staan. Omdat de marge op twee stond halverwege bleven we er wel in geloven. Dat is een pluspunt ten opzichte van vorig seizoen. Dan gingen de koppen te vaak al naar beneden. Ook bij mij, ik maakte sowieso een zwaar jaar door en dat heeft ook twee akkefietjes opgeleverd tussen de club en mij.”

De Haas werd tussentijds weggestuurd en het leek niet meer goed te komen. ,,Gelukkig liep het anders. Ik vind FC Rijnland een zeer warme club en ik heb met iedereen het beste voor daar. De staf heeft me uiteindelijk overgehaald om terug te keren aan het einde van het seizoen. Daar ben ik vooral Ronald Mink dankbaar voor. Hij heeft mij onder zijn hoede genomen en nu ben ik weer helemaal terug. Topfit en gelukkig ook. In de zomer heb ik flink doorgetraind. Ja, ook met diverse andere spelers. Dat betaalt zich niet ook uit. Daarnaast heb ik sinds een maand of drie een vriendin en dat alles maakt dat ik goed in mijn vel steek. En van daaruit is het voetbal ook weer veel leuker geworden voor mij.”

De autospuiter van beroep, die erkent dat hij vorig seizoen vaak een te grote mond had en altijd een weerwoord in huis,  trainde door afgelopen zomer en wil een dijk van een seizoen neerzetten bij de derdeklasser. ,,We hebben gerichte versterkingen erbij en moeten minimaal om een periodetitel kunnen gaan spelen met dit team. Wanneer we aan elk duel scherp beginnen, dus niet zoals tegen SJZ het geval was, zijn wij in staat om hoge ogen te gaan gooien. In principe kunnen we alle tegenstanders dan hebben. De groep is hecht en we kunnen het onderling prima met elkaar vinden. De tweede klasse is zeker haalbaar. De jongens die erbij zijn gekomen, maken ons beter en meer uitgebalanceerd.”

Op het niveau van de tweede klasse wil De Haas ook minimaal komen. ,,Ik wil me in de kijker spelen, want ik ben pas 25 jaar. Maar als ik het naar mijn zin blijf houden bij deze club zou ik zomaar kunnen blijven. FC Rijnland in de tweede klasse zie ik eigenlijk wel zitten. En let ook op mijn broertje hè. Leroy is pas achttien, maar in potentie de beste van deze groep. Natuurlijk moet hij nog bij leren, maar na een moeizame start tussen ons op het veld gaat dat nu ook veel beter. We hebben dezelfde persoonlijkheid en dat botste nog wel eens voorheen.”

 

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read