Derde klasse A(zaterdag) – Nieuwkomer VV Leiden kent een stroeve start in de derde klasse. Met vier punten uit zeven wedstrijden zat het de ploeg van Cees van Tongeren nog niet mee. Ook zaterdagmiddag lukte het de roodwitten niet om als winnaar van het kunstgras af te stappen aan de Gruttolaan in Koudekerk. Ronald Rosdorff en zijn mannen wisten de punten in eigen huis te houden (2-0).

Zonder de geblesseerden Elroy Lammers en Erik Bakker ging VV Leiden vol goede moed op bezoek bij Koudekerk. Winnen tegen deze directe concurrent voor de onderste plaatsen zou aansluiting bij de middenmoot betekenen. Volgens de debutant in de Leidse formatie Koos de Haas, de aanvaller kwam tussentijds over van buurman FC Rijnland, heeft zijn ploeg dure punten laten liggen. ,,In de eerste helft hebben wij denk ik dik 70% balbezit. Onze opbouw van achteruit zag er goed uit en we creëerden een aantal goede mogelijkheden, die we verzuimden af te maken. Ik moet wel erkennen dat Koudekerk wel een stugge ploeg is en jongens als Bakker en Lammers hebben toch dat beetje extra om dit soort teams uit elkaar te spelen.”

De eerste grote kans van de wedstrijd liet even op zich wachten. Na achttien minuten was het Leiden verdediger Danny Sjaardema die met een vrije trap Mitchell Hage wist te bereiken. Hage zag zijn inzet in de handen van Koudekerk doelman Michael Kneulman belanden. In de tegenstoot was het Kevin Veltman die namens de gastheren kon tekenen voor hun eerste mogelijkheid, hij zag zijn inzet gekeerd worden door de in de spits spelende Joeri Devilee. Veel meer kansen zouden de withemden niet creëren, terwijl VV Leiden er alles aan deed om op voorsprong te komen. Devilee zag een poging met het hoofd ruim over gaan en ook bij een mogelijkheid van afstand viel er voor de Leidenaren nog niet veel te juichen. Vlak voor rust was het wel bijna raak toen VV Leiden aanvaller De Haas mocht aanleggen voor een vrije trap rond het zestienmetergebied. Zijn pegel werd goed gekeerd door Kneulman en in de rebound was het de Koudekerkse defensie die attenter reageerde op het losgeslagen leer.

Na de rust was het Koudekerk dat duidelijk beter uit de kleedkamer kwam. De eerste aanval in deze helft was nog wel voor VV Leiden. Jeroen van Egmond stuurde Hage met een lange bal op pad, maar voor dat het gevaarlijk werd was daar de Koudekerkse Angelo Roosberg om het gevaar te voorkomen. Tien minuten na de theepauze zette aanvoerder Fabian Roosenbrand zijn ploeg op voorsprong. Met een droog schot wist hij via de binnenkant van de paal doelman Andy van der Meulen te kloppen. Aan de andere kant zag De Haas die zijn inzet gestopt zag worden voor de gelijkmaker. Drie minuten na de eerste Koudekerkse goal bracht invaller Jeroen Koot zijn ploeg op een ruimere voorsprong.

,,Na die tweede goal van hun zie je dat bij ons de koppies gaan hangen. Ondanks de goede eerste helft geven we de wedstrijd door onoplettendheid toch wel een beetje weg. Bij de eerste goal moesten wij een inworp krijgen omdat Jeroen overduidelijk die bal niet raakte. Maar ook bij een inworp van de tegenstander moeten wij goed staan en dan kan die bal niet zo makkelijk voorgegeven worden. Bij die tweede goal redt Andy ons eerst nog, maar schiet die aanvaller hem vervolgens keurig binnen”, aldus de nieuwe buitenspeler die vanwege werkzaamheden op zondag nu voor VV Leiden uitkomt.

De Haas tot slot: ,,We konden vandaag goede zaken doen. Bij winst sluit je aan bij de middenmoot en ga je met extra vertrouwen de thuiswedstrijd tegen Blauw Zwart in. Al met al ben ik voorzichtig tevreden met mijn eerste optreden in het rood-wit, maar als ploeg hebben we simpelweg te weinig gecreëerd in de tweede helft. De groep heeft me goed opgevangen en de trainer weet precies hoe hij mij moet raken. Als wij met z’n allen de over mijn lijk mentaliteit iets meer eigen gaan maken, gaat het met onze ploeg wel goed komen.”

VV Koudekerk – VV Leiden 2-0 (0-0) 56. Roosenbrand 1-0, Koot 2-0. Scheidsrechter: Van der Ploeg.

Opstelling VV Leiden: Van der Meulen, Van Egmond, Fokkema, Schreuder, Donders, Van Heusden, Hage, Van der Meel (Middelkoop), Devilee, Sjaardema (Du Prie), De Haas.

Opstelling VV Koudekerk: Kneulman, F. Roosenbrand, Van Heijningen, J. Roosenbrand, Roosberg, De Groot, Melchert (Vergunst), Van der Zwet (Weijman), Veltman, Lancel, Vogels (Koet).

Foto’s: met dank aan Ron van Welzen