Derde klasse A (zondag)- Het in de onderste regionen bivakkerende ASC deed afgelopen weekend goede zaken. De formatie van coach Kevin van der Geest klopte MMO (2-1) en verkleinde zo het verschil met het op een veilige plek genoteerde WVC tot slechts één punt. Aanstaande zondag gaat roodzwart op bezoek bij laagvlieger Kickers’69. Hoe de vlag erbij hangt in Oegstgeest vertelt verdediger Siard Kuipers.

Met nog zeven duels te gaan bezet ASC de twaalfde plek. Die leidt aan het einde van de rit tot het spelen van p/d-wedstrijden. Aan het slot van de voorbije jaargang handhaafde de ploeg zich op die manier in de derde klasse, maar als het even kan zien Kuipers en de zijnen een dergelijk toetje ditmaal toch liever aan zich voorbijgaan.

,,Het is dit jaar inderdaad ons doel om geen nacompetitie te spelen. Aan de hand van onze trainer zijn we bezig in ons spel volwassener en slimmer te worden. Dat is voor ons een nieuwe gewaarwording. In het verleden gaven we veel potjes aan het einde van de tweede helft weg. Nu proberen we in elk geval een punt uit een wedstrijd te slepen. Dat lukt de ene keer beter dan de andere keer. Zo speelden we pas tegen Aalsmeer, toen de nummer vier in de ranglijst, en stond het 2-2. Het was van onze kant best een goede pot. Maar in de slotfase ging het toch nog fout door miscommunicatie achterin. Doodzonde! Gelukkig pakten we de afgelopen week tegen MMO wel gewoon drie punten, al was het niet onze allermooiste wedstrijd. Zij spelen een soort kleunvoetbal met lengte voorin en dan hopen ze maar dat de bal een keer goed valt. Wij stelden daar onze dynamiek tegenover, het hard willen werken voor elkaar en het goede voetbal dat wij in balbezit kunnen brengen”, vertelt Kuipers.

De bijna 25-jarige Oegstgeestenaar, bezig aan zijn zesde seizoen in de hoofdmacht, meldde zich als jochie al aan bij de Ajax Sportman Combinatie:  ,,Ik heb altijd gewoond op de grens van Leiden en Oegstgeest. En vanaf de F-jes ben ik lid. ASC is een speciale vereniging, een geweldige club. Iedereen kent iedereen en de locatie is natuurlijk ook heel bijzonder: er is maar één veld en dat ligt midden in een woonwijk. Doordeweeks voetballen de kinderen uit de wijk gezellig op het veld. Er wordt binnen de club veel over voetbal gepraat, maar daarnaast gaat het ook heel vaak over de ambities die de mensen hebben. Er hangt een fijne sfeer. Deze zomer gaan we verhuizen naar ons nieuwe complex, Sportpark Overveer, maar ik weet zeker dat we de huidige sfeer ook daar weer weten te pakken. Verder zijn de faciliteiten er natuurlijk beter. We krijgen er de beschikking over vier velden en dat heeft sowieso consequenties. We hebben de mogelijkheid om te groeien en kunnen nu meer jeugdspelers de kans geven om bij ons te voetballen. En alhoewel we tot nu toe niet actief zijn met betrekking tot het eerste elftal om spelers te benaderen – we putten uit onze jeugd – wordt het misschien aantrekkelijker om bij ons in de selectie te komen spelen.”

Dat laatste zal in de toekomst duidelijk worden. Voorlopig dient het vlaggenschip van de club met eigen kweek het hoofd boven water te houden. Of dat gaat lukken is de vraag. Opvallend is wel dat het team het vooral buiten Oegstgeest laat afweten. Van de negen ontmoetingen in vreemde omgeving won het keurkorps van Van der Geest er slechts twee. ,,Het wordt hoog tijd dat daar verandering in komt, al moet ik wel zeggen dat we vooral uit tegen lastige, hoog genoteerde ploegen hebben gespeeld. Maar we moeten bijvoorbeeld nog naar Warmunda en nu eerst naar Kickers’69. Ik reken dan bij elkaar op zes punten, alhoewel Kickers wel de laatste drie potten heeft gewonnen: afgelopen zondag zelfs van KDO, de koploper. Wat daar is gebeurd of veranderd, ik weet het niet. Thuis was het in elk geval 4-1 voor ons, maar ik vond dat ze toch best redelijk speelden. Ze hadden snelle flankspelers”, aldus Kuipers.

De rechtsback studeert in het dagelijks leven materiaalkunde aan de TU Delft. ,,Ik ben bezig met m’n master. Daar gaat heel veel tijd in zitten. Naast het voetballen als hobby ga ik ook graag op reis. Dat probeer ik dan wel altijd om het voetbal heen te regelen. Zoals het nu gaat bij het eerste elftal, met de beleving die er heerst, vind ik het eigenlijk prima. Het schenkt mij veel voldoening. Wel zou het fijn zijn als we met ASC, nadat we ons dit seizoen hebben weten te handhaven, de komende jaren deel kunnen uitmaken van de subtop in de derde klasse. Volgens mij zou dat met de huidige ploeg ook moeten lukken”, kijkt Kuipers tot slot al wat verder vooruit.