In het paasweekend voorkwam LSVV’70 een Benthuizens feestje door het hoog genoteerde BSC’68 middels een 2-0 zege van de tweede periodetitel af te houden. Aanstaande zaterdag ontmoet de formatie van Freek Jansen het nog altijd ongeslagen Lugdunum. Bij een overwinning zijn de groenhemden kampioen. Of de studentenclub opnieuw kan dwarsliggen is de vraag. Houssin Bezzai (Lugdunum) en Gerben Groenendijk (LSVV) blikken vooruit.

,,De doelstelling was om kampioen te worden en dat gaan we zeker realiseren”, stelt routinier Bezzai. ,,Sinds de winterstop gaat het allemaal wat moeizamer. We hebben te maken gehad met een aantal blessures en met spelers die door werkomstandigheden niet beschikbaar waren. De goede vorm ontbreekt ook momenteel. Bovendien zijn de tegenstanders zich anders gaan opstellen. Ze blijven met z’n allen achterin hangen en hanteren dan de lange bal. Daartegen is het lastig voetballen. We hebben een ploeg die eigenlijk te aanvallend is ingesteld. We zouden meer geduld moeten kunnen opbrengen, iets meer afwachten. De laatste tijd zie je dat we door een paar kwetsbare momenten achterin punten hebben verspeeld. Uit dode spelmomenten of door individuele fouten kregen we goals tegen. Maar goed, we zijn nog altijd ongeslagen.”

Van de laatste vijf duels die de Leidenaren afwerkten eindigden er vier in remise. Alleen van Zevenhoven wonnen Bezzai en de zijnen (3-0). Desondanks is de voorsprong op de naaste achtervolgers –  CVC Reeuwijk en BSC’68  –  riant: elf punten. Met nog vier wedstrijden voor de boeg kan de equipe van Jan Wansink en Henk de Cler derhalve komend weekend de kampioensvlag hijsen op de Kikkerpolder.

De 38-jarige ex-prof van onder meer Sparta en TOP Oss verkeert op het middenveld bij de Kikkers in het gezelschap van leeftijdgenoot en ex-international Tim de Cler. ,,Wij zijn de twee controleurs in de middenlinie, nodig gezien onze aanvallende speelstijl, en dat gaat ons nog goed af. We zorgen voor de verbinding tussen de verdediging en onze aanval en kunnen met onze ervaring ook onze medespelers coachen. Om voor mezelf te spreken: ik ben gelukkig fit en ga zeker nog een jaartje door bij Lugdunum. Dat geldt trouwens ook voor Tim. Als het me echt veel moeite gaat kosten, wordt het tijd om ermee te stoppen. Ik denk dat ons elftal op tweede klas-niveau meekan, al moet er wel meer stabiliteit komen en zullen we dus in de breedte sterker moeten worden. Maar op dit ogenblik weet ik nog niet eens welke spelers er blijven of weggaan. Ik heb ondertussen wel geleerd dat je dat pas weet als de overschrijvingsperiode achter de rug is.”

In het dagelijks leven helpt Bezzai kwetsbare jongeren op weg. ,,Via Sport United en het Leids Inzet Collectief helpen we jongelui uit onze doelgroep door heel Nederland aan banen of stageplekken, onder andere bij een aantal profclubs zoals Sparta, Willem II en Telstar.”

Voor wat de toekomst van het Leidse voetbal betreft onderstreept Bezzai de plannen van de gemeente. ,,Er zijn genoeg goede voetballers in Leiden, maar steeds meer clubs hebben het moeilijk en ik kan me dan ook vinden in Voetbal Vitaal. Er moeten minder verenigingen komen en de leden moeten die zelf draaiende kunnen houden. Bij Lugdunum mogen we niet klagen. Het eerste elftal heeft de club weer op de kaart gezet en vooral de jeugdafdeling groeit. Het is ook nog eens een omnivereniging. De club heeft al met al zeker bestaansrecht. Maar goed, voor wat de korte termijn betreft: we gaan er zaterdag natuurlijk alles aan doen om de titel binnen te halen. Bij de eerste wedstrijd tegen LSVV was ik er niet bij. Geblesseerd of geschorst, dat weet ik niet meer. Het is een ploeg die het je heel moeilijk kan maken. Aan de andere kant zijn ze heel wisselvallig. Het ligt er maar net aan hoe het met de opkomst bij ze gesteld is, wie er beschikbaar zijn. Maar ook als bij hun iedereen er is moeten we van ze kunnen winnen”, besluit Bezzai.

De door Bezzai genoemde wisselvalligheid leidde ertoe dat LSVV’70 moet strijden voor lijfsbehoud. De promovendus bivakkeert met 26 punten uit 22 duels op de tiende plek. De elfde plaats, nu ingenomen door Floreant BGC dat één punt minder heeft, leidt aan het einde van de rit tot het spelen van p/d-wedstrijden. ,,Toch doen we het een stuk beter dan twee seizoenen terug. Toen zijn we met in totaal vijf of zes punten gedegradeerd. Nu spelen we in elk geval een rol van betekenis. We doen goed mee, zeker tegen ploegen die bovenin staan. Die gaan het veld in met de intentie om te winnen. We voetballen dan prima en de bal gaat vaak van voet naar voet. Misschien komt dat omdat je dan wat meer ruimte krijgt dan tegen teams die onderin staan. Wat dat betreft hebben we nog een erg zwaar programma, want we moeten nog tegen twee concurrenten: Floreant en Zevenhoven. Dat worden voor ons cruciale wedstrijden”, vertelt Groenendijk.

Dat zijn team tegen hoogvliegers goed uit de voeten kan bleek ook afgelopen zaterdag, toen het eerder vanwege het geblesseerd afhaken van de scheidsrechter gestaakte treffen met BSC’68 werd uitgespeeld. In de resterende 26 minuten tilden de roodwitten de stand van 0-0 naar 2-0. De Benthuizenaren, de nummer twee van de ranglijst, liepen zo de tweede periodetitel mis. Die ging nu naar Koudekerk. Middenvelder Groenendijk besliste de ontmoeting door in de slotfase voor de tweede Leidse goal te tekenen. Het was een bijzondere: ,,BSC had aan één punt genoeg voor de periodetitel, maar wij scoorden al na een minuut of vijf 1-0. Zij speelden daarna vlot va banque, met lange ballen naar voren en veel lengte voorin. Aan het eind meldde ook hun keeper zich aan het front. Na een afgeslagen aanval won Jochem (van der Graaf/red.) een duel van zijn tegenstander en legde op mij af. De lijn naar het doel was open en zo kon ik vanaf een meter of veertig scoren. De overwinning leverde ons een kratje bier op van Koudekerk.”

Gezien de stand op de ranglijst was de winst voor LSVV meer dan welkom. ,,Het waren zoete punten, al ga ik er sowieso wel vanuit dat we ons weten te handhaven. Het weer wordt aantrekkelijker, de zomertijd is ingegaan en het zonnetje schijnt. Normaal wordt er bij ons door een man of tien getraind, maar laatst bestond de opkomst opeens uit twintig spelers. Belangrijk, want op conditioneel gebied zou het zeker beter kunnen. Dat is natuurlijk ook inherent aan het feit dat er maar één keer per week training is. We voetballen nu eenmaal vooral voor ons plezier. We zijn eigenlijk een gekke ploeg, één grote vriendengroep. We vormen een selectie van dertig man, maar op vrijdagavond regent het afmeldingen. We hebben van tevoren geen idee wie er meedoen. Het maakt ook niet zo veel uit. Toch knokken we wel degelijk voor de punten. En we beschikken over voldoende voetballende kwaliteiten, alhoewel sommigen zichzelf wel eens overschatten”, meent Groenendijk.

De 27-jarige Leidenaar, als manager werkzaam bij softwarebedrijf Ortec BV in Zoetermeer, kijkt met plezier uit naar het komend weekend. ,,Het wordt een leuke wedstrijd. Veel beleving, veel publiek. De vorige keer kwamen wij met 1-0 voor en kregen zij een rode kaart. Desondanks verloren we met 1-2. Dat was zuur, maar toch ook wel een stukje klasse van Lugdunum. Maar wij zijn zeker niet kansloos. Het is nooit leuk als een ploeg kampioen wordt als je tegen ze speelt. Tegen BSC hebben wij onze reputatie als reuzendoder waargemaakt. Dat moeten we nog maar eens doen”, aldus Groenendijk.