In de tweede klasse C is het gepromoveerde DoCoS aan een uitstekende serie bezig. De formatie van coach Nico van der Salm won de laatste vijf duels en achterhaalde zo koploper Te Werve. Komende zaterdag ontmoeten de twee lijstaanvoerders elkaar in Rijswijk. DoCoS-verdediger Michael van Voorthuijzen blikt vooruit.

De Leidenaar is bezig aan zijn tweede periode bij de roodwitten. ,,Vanaf de D’tjes speelde ik bij DoCoS. Vijf jaar maakte ik deel uit van het eerste elftal op zondag. Daarna verkaste ik voor vijf jaar naar GHC. Vorig seizoen keerde ik terug bij m’n oude club”, vertelt de afgelopen week 31 jaar geworden Van Voorthuijzen.

De flankverdediger viel op sportpark Morsch met zijn neus in de boter. DoCoS beleefde een prachtig seizoen en vierde aan het einde van de rondgang het kampioenschap van de derde klasse A. En ook op het hogere niveau doet de Van der Salm-equipe van zich spreken. Na vijftien duels bevindt het team zich op de met Te Werve gedeelde koppositie.

,,De doelstelling was om in elk geval niet te degraderen. Dat we nu bovenin meedraaien zorgt dus heus niet voor veel druk. We presteren op dit moment gewoon prima. We hebben een goede selectie en zijn een moeilijk te kloppen ploeg. We spelen sterk vanuit de organisatie, heel compact, en komen van daaruit aan aanvallen toe. Het is lastig om er bij ons doorheen te komen. Iedereen is ook heel taakbewust. Aan de andere kant is elke wedstrijd voor ons ook moeilijk om te winnen. Vaak doen we dat met een klein verschil. Dan lijkt het er misschien op dat zo’n overwinning niet verdiend zou zijn, maar meestal is dat toch wel het geval. We scoren bijna elke wedstrijd, maar we laten de tegenstander toch te veel in leven door de mogelijkheden niet te benutten. Op dit moment is de strijd om de tweede periodetitel belangrijk. Wat dat betreft zijn we zeker kansrijk. En nu we zo ver zijn gekomen zullen we daar ook zeker voor gaan. Met dat stukje extra druk moeten we simpel kunnen omgaan.”

In de tweede periodestand bezet DoCoS met zestien punten uit zeven duels de tweede plek achter Valken’68. De Valkenburgers bezitten evenveel punten, maar kwamen eenmaal  minder in actie. Naast het belang vanwege de competitiestand lijkt een zege op Te Werve dus ook noodzakelijk om niet af te haken in het periodeklassement. Eerder dit seizoen gingen de gasten er op sportpark Morsch met de punten vandoor.

,,Zij scoorden in de laatste minuut 0-1. Het is een ploeg met heel veel goede voetballers. Zij waren ook veel in balbezit. Wij stelden daar een goede organisatie tegenover. Ik denk dat wij meer een elftal zijn en zij toch meer een team van eenlingen”, aldus Van Voorthuijzen.

De Rijswijkse club promoveerde net als DoCoS het afgelopen jaar en deed dat eveneens het seizoen daarvoor. De door Huib van Oostrom Soede – ook bij Voorschoten’97 (zondag) actief – gecoachte groenwitten beschikken slechts over drie herenteams, maar tonen zich desondanks ambitieus. Aan het begin van de huidige competitie verwelkomden zij maar liefst twintig nieuwelingen binnen de selectie. Eén van hen was de van het opgeheven Haaglandia gekomen Karam Boukhari. Afgelopen weekend werd bekend dat de Rijswijkers met onmiddellijke ingang afscheid namen van de aanvaller wegens disciplinaire redenen. ,,Wij hadden het laatst nog over hem. Toen wij tegen Te Werve speelden was hij geschorst. Ik kende hem nog van mijn tijd bij GHC. Het is een snelle buitenspeler met een bijzonder goede techniek. Niet erg dat hij er niet bij zal zijn”, meent Van Voorthuijzen.

In het spelersklassement van de LAV-site komt de positie van de routinier overeen met die van zijn team: gedeeld koploper. DOSR-middenvelder Julian Dobbe houdt hem op de bovenste trede gezelschap. Van Voorthuijzen, die in het dagelijks leven met zijn broer Raymond Schoonmaakbedrijf Van Voorthuijzen runt, toont zich bescheiden als zijn hoge notering ter sprake komt.

,,Ik vind het moeilijk om over mijn eigen kwaliteiten te praten. Maar ik denk dat ik wel snel ben en dat ik er altijd voor ga. Ik geef niet op. Verder kan ik in balbezit redelijk uit de voeten en kan ik ook best aardig koppen. Ik ben niet groot, namelijk 1 meter 68, maar ik time goed. Maar ach, het gaat om het geheel. Wat dat betreft is Nico van der Salm, onze trainer, heel belangrijk. Hij zorgt ervoor dat we als groep bij elkaar blijven. Hij biedt ruimte om mee te denken en met oplossingen te komen. Zowel binnen het veld als daarbuiten. Zo accepteren we ook veel van elkaar. De sfeer is heel goed.”

Het is voor de Leidenaren te hopen dat dat laatste eveneens komende zaterdag na afloop het geval zal zijn. In uitduels bleef DoCoS tot nu toe in elk geval ongeslagen. ,,Het zal sowieso een lastig potje worden voor ons, maar ik reken op een kleine zege. Ik houd het op 0-1”, besluit Van Voorthuijzen.