Nacompetitie (eerste/tweede klasse)- ,,Een beetje voorbarig”, zo bestempelde Danny Maaskant het gejuich dat uit de kleedkamer van ARC kwam, nadat de Alphenaren de heenwedstrijd bij DoCoS met 1-2 gewonnen hadden. ,,Maar laat ze maar denken dat ze er al zijn. Volgens mij hebben we nog een return te spelen hoor.”

Dat die niet verworden is tot een formaliteit was aan de DoCoS-aanvoerder zelf te danken. De bezoekers leken in de Mors af te stevenen op een minimale 0-1 zege, een uitslag die vanuit Leids oogpunt toch zeker nog het nodige perspectief zou bieden voor de uitwedstrijd van dinsdagavond op de Zegersloot, de thuishaven van de ploeg die als elfde eindigde in 1B en daardoor gedwongen is lijfsbehoud via de nacompetitie af te dwingen. Dat veranderde tegen sluitingstijd: in de 93ste minuut verdubbelde A-junior Maarten Reijneveld (18), die na rust in de ploeg was gekomen voor de tegenvallende Charlie Windhorst (ex-Voorschoten ’97), met zijn tweede van de middag de Alphense voorsprong. ,,Nu is het wel gedaan”, luidde het oordeel in het kamp van de Leidse fans.

Daar dacht Maaskant gelukkig anders over. Vanaf de aftrap toog de linksbenige centrumverdediger mee naar voren, om daar aangekomen ook meteen maar de 1-2 binnen te prikken, nu ‘ie’ er toch was. ,,Ik werd naar voor gestuurd, maar wilde eigenlijk achterin blijven, want ik zat er wel doorheen. Maar ze zeiden: nog één aanval, ga maar joh. Vervolgens legde Melvin van Gent ‘m goed neer en kon ik in één keer uithalen, waardoor we nog leven.”

Het was een turbulente slotfase van een wedstrijd die lang nodig had om te ontbranden. Daar hadden beide ploegen hun zegje in gehad. De thuisploeg was duidelijk niet met de intentie het veld opgestapt om het eigen publiek eens flink te vermaken met aanvallend voetbal. Trainer Nico van der Salm had de nul heilig verklaard en liet zelf spits Tim Gonlag tot ver op de eigen helft inzakken om het aanvalsspel van de bezoekers te ontregelen.

Die hadden er op hun beurt alle moeite mee de balcirculatie dusdanig op te voeren dat er gaten vielen in de hechte Leidse afweer. ,,We zijn het niet gewend om het spel te moeten maken”, bekende Remco Tuinenburg, die vorige maand de wegens de teleurstellende resultaten aan de kant geschoven Frank Bloemheuvel mede verving op de ARC-bank. ,,In de competitie waren we in veel wedstrijden de onderliggende partij en had de tegenstander juist vaak het initiatief. Neemt niet weg dat ik ervan overtuigd ben dat we dit ook moeten kunnen. Al is het altijd lastig tegen een ploeg die zó ver inzakt. Op dit moment is dat nog iets teveel gevraagd.”

Het resulteerde eigenlijk in een stomvervelende eerste helft, waarin DoCoS de bal aan ARC liet, maar dat niet direct de inspiratie had om er iets verrassends mee te doen. In de omschakeling zocht de thuisploeg snel de diepte, maar zelden leverde die ‘lange lik’ van achteruit een gevaarlijke counter op. Toch kregen beide ploegen hun momenten. ARC was het dichtst bij de openingstreffer. Zo stond de paal succes voor Thijs Timmermans in de weg en moesten Windhorst (1-op-1) en aanvoerder Derk Prins (krachtige kopbal), ook al een speler met een Voorschotens verleden, hun meerdere erkennen in de uitblinkende Mitchel van Abswoude, die zijn ploeg met knappe reddingen overeind hield.

DoCoS stelde er niet al teveel tegenover, al was de al vroeg voor de geblesseerde Melvin Zweistra ingevallen Roy Elkerbout gevaarlijk met een schuiver voorlangs en kwam Gonlag net een schoenmaat tekort om een strakke voorzet van Mitchel Klein binnen te tikken.

Pal na de thee was het alsnog raak, en wel voor de gasten. De koud in het veld staande Reijneveld kreeg iets teveel ruimt van zijn bewaker, Tijn van Meegen. De spits draaide zich behendig vrij en schoot de bal diagonaal achter de kansloze Van Abswoude: 0-1.

Die streep door de rekening was voor de Leidenaren niet meteen reden iets te veranderen aan de behoudende speelwijze. Dat veranderde naarmate de minuten wegtikten. Van der Salm besefte dat een nederlaag niet de beste uitgangspositie voor de return van dinsdagavond was en dirigeerde zijn manschappen zowaar naar voren in plaats van naar achter.

Timmermans had de 0-2 op zijn schoen, nadat hij zich met een knappe schijnbeweging alle ruimte verschafte richting het vijandige doel. Die zocht de sierlijke middenvelder echter te hoog. In de slotfase kreeg DoCoS een uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaker, maar Klein stuitte van dichtbij op ARC-doelman Niels de Vogel en ook de rebound was niet aan de middenvelder besteed.

Daarmee leek de koek op, ware het niet dat het venijn ‘m in de staart zat. Diep in blessuretijd omzeilde Reijneveld slim de Leidse buitenspelval, om vervolgens met een bekeken lobje Van Abswoude voor de tweede keer te verschalken.

Blijkbaar dachten ook de Alphenaren dat het verzet van DoCoS daarmee wel verbroken was, want vanaf de aftrap was het Maaskant die ervoor zorgde dat de Leidenaars in de terugwedstrijd toch nog met een stuk beter gevoel naar Alphen afreizen voor het tweede deel van de dubbele afspraak. Dat het tweeluik in de eerste ronde van de nacompetitie – met als (uiteindelijke) inzet een plek in de eerste klasse – er eentje tussen twee uitersten is, bewijst het recente verleden wel. Ter vergelijking: toen ARC het nog maar vijf jaar geleden in de topklasse opnam tegen ploegen van het kaliber Rijnsburgse Boys, Spakenburg, Katwijk en IJsselmeervogels, hield DoCoS in de vierde klasse – de kelder van het amateurvoetbal – alleen Football Factory en GWS onder zich. Maar waar de één sindsdien steeds verder in verval raakte, vond de ander juist gestaag de weg omhoog.

Als de wedstrijd in de Mors één ding heeft aangetoond, is dat wel dat het verschil tussen beide clubs anno 2017 lang niet meer zo groot is. Maaskant: ,,We wisten van tevoren dat we een kleine kans hadden om ARC te winnen, en die kans is alleen maar kleiner geworden. We gaan daarheen om proberen twee goals te maken. We zullen het dus iets anders moeten oplossen, maar we zullen aanvankelijk toch ook compact blijven spelen, anders loop je in de fuik. En dan kun je altijd nog alles-of-niets gaan spelen.”

Tot slot: de aanvoerder tekende tegen ARC alweer voor zijn tiende seizoenstreffer. Voorwaar geen slechte score voor een verdediger, die een neusje voor de goal heeft ontwikkeld. Hoe komt het toch dat Maaskant altijd op de goede plek lijkt te staan? ,,Ik had dat vroeger nooit, toen maakte ik er misschien twee of drie per seizoen. De laatste jaren is dat steeds meer geworden. Ik denk dat dat ervaring is. Dat je situaties leert herkennen en aanvoelt waar die bal gaat vallen.”

DoCoS – ARC 1-2 (0-0). 47. Reijneveld 0-1, 90+3. Reijneveld 0-2, 90+4. Maaskant 1-2. Scheidsrechter: Van den Helder. Toeschouwers: 200.

DoCoS: Van Abswoude; Overvliet (79. Bisschop), Van Meegen, Maaskant, Van Voorthuizen; Jouby, Zweistra (28. Elkerbout), Ravensbergen; Klein, Gonlag, Slingerland (74. Van Gent).

ARC: De Vogel; Van Maarseveen, Prins, Knoester (73. Lamberts), Arnoldus; Huiskamp, Kleyn, Timmermans; Lahouh (61. Samson), Windhorst (46. Reijneveld), Den Horder.

Foto’s: J.P. Kranenburg