Derde klasse A (zondag)- Na het krankzinnige 4-3 verlies in Leiden van vorige week sprak Paul Pikaar vol bewondering over tegenstander SJZ. ,,Dit is de beste ploeg in deze afdeling.’’ Als de trainer van FC Rijnland gistermiddag langs de lijn had gestaan, was hij wellicht minder onder de indruk geweest van de Zoeterwoudenaren. Het elftal van Ludo Pistorius kende een complete offday en werd door het bezoekende WVC op alle fronten, maar toch vooral op inzet afgebluft: 1-4.

Die uiteindelijke eindstand was overigens halverwege al bereikt. Werkelijk niets ging er in dat eerste bedrijf goed aan de zijde van de thuisploeg, of het moet de benutte strafschop zijn geweest waarmee Sjoerd Hulsbos de achterstand naar 1-3 verkleinde. Het doelpunt van de rechtsback was slechts een pleistertje op de gapende wond die de bezoekers uit Oude Wetering in de 35 minuten daarvoor genadeloos hadden opengereten.

Vooral Luc Gies Broesterhuizen was een continue plaag voor de Zoeterwoudenaren. De middenvelder sleurde in defensief opzicht dat het een lieve lust was en droeg ook in aanvallend opzicht een flink steentje bij. In de 23ste minuut opende hij op fraaie wijze de score, met een soort van halve omhaal, en daarmee was het hek van de dam. De 0-2 van Arne van Klink liet niet lang op zich wachten en werd al snel gevolgd door de 0-3, waaronder Gies Broesterhuizen – na een prima loopactie – opnieuw zijn handtekening zette.

Vervolgens sputterde SJZ dus nog wel even tegen –  de strafschop werd toegekend na een wat onhandige overtreding op  Marc Griffioen – maar het laatste woord voor de thee was toch weer voor WVC. De ijverige Roy Weenink herstelde de marge voor de ploeg van Loek Hendriks.

Het zorgde ervoor dat de angel alsnog uit de wedstrijd was en de tweede helft had dan ook net zo goed schriftelijk afgedaan kunnen worden. WVC hoefde niet meer zo nodig en SJZ kon, in de vorm waarin het stak, niet beter. Toch was er nog een noemenswaardig ‘hoogtepuntje’. Peter Wansink maakte na bijna anderhalf jaar zijn rentree in de hoofdmacht van de Zoeterwoudenaren, nadat hij  in mei 2016 geblesseerd was geraakt in het nacompetitietweeluik met Voorschoten ‘97.

Pistorius was ‘not amused’ met de wanvertoning van zijn ploeg. ,,Vooraf heb ik erop gewezen dat de spelers strijd moeten leveren, passie moeten uitstralen en laten zien trots te zijn in het eerste elftal te spelen’’, liet de van Nicolaas Boys overgekomen coach op het digitale thuis van de Zoeterwoudenaren optekenen. ,,Als die drie factoren er niet zijn, dan win je niet. We straalden niets uit. Ik heb begrepen dat veel spelers op 3 oktober naar Leiden willen. Nou, dat is dan jammer maar wij gaan gewoon trainen.”

SJZ: Van Diemen; Hulsbos (62. Wansink), De Goede, Van der Hoeven, Berg; Versteegen, H. Coret, Sleijser; D. Coret, Griffioen, Hoogbruin.