HomeZaterdagDerde klasseLSVV'70 speelt zich veilig in doelpuntenrijk laatste kwartier

LSVV’70 speelt zich veilig in doelpuntenrijk laatste kwartier

-

Derde klasse A (zaterdag)- ,,Ze zijn er nog niet”, bromde een van de meegereisde LSVV supporters. De 0-3 voorsprong van de Leidenaren zo’n vijftien minuten voor tijd leek riant, maar de man kende zijn pappenheimers, in dit geval de spelers van LSVV’70. Dat hier een kenner aan het woord was bleek alras: in een tijdsbestek van drie minuten sloeg de thuisploeg twee keer meedogenloos toe. Het was de prelude voor een curieus en hectisch kwartiertje.

Voor de club uit Boskoop was de opdracht vooraf even helder als moeilijk: winnen van LSVV’70. Dan kwam men op gelijke hoogte met de studentenclub en konden de promotie/degradatiewedstrijden in ieder geval een week op afstand gehouden worden. De bezoekers kwamen met dezelfde intentie het veld op. Dat mag geen verrassing heten, want zo begint LSVV, ongeacht de tegenstander, aan elke wedstrijd. De eerste 45 minuten gaf een technisch beter LSVV te zien. Geen wonder, want een aantal van hen heeft op een aanzienlijk hoger niveau gespeeld. De hakjes achter het standbeen van bijvoorbeeld Jos van Beuningen werden door het thuispubliek met een mengeling van enthousiasme en verbazing begroet. Centrale man achterin Tim van Luxemburg verloor geen kopduel en spits Richard Guffens deed hetzelfde voorin.

Voetballend had de ploeg het tot op een zekere hoogte ook goed voor elkaar: rustig van achteruit opbouwen, keurige driehoekjes neerzetten, zo ziet elke trainer het graag. Niet echter dat het een meter of tien op de helft van de tegenstander stokt. Daar raakten de studenten het spoor bijster. De verdediging van Floreant had derhalve niet zo gek veel te duchten van de voorwaartsen van LSVV. De mannen uit Boskoop kozen meestentijds een meer rechtstreekse tactiek; die van de kortste weg naar het doel. De lange ballen, hoewel gedragen door de wind, konden Van Luxemburg en de zijnen op een enkele uitzondering na, amper verontrusten. Bij die ene uitzondering kon Martijn Schreuder de bal verlengen richting de uiterste bovenhoek. Een zeker doelpunt, ware het niet dat keeper Thomas Waasdorp een onwaarschijnlijk knappe redding in huis had. Hoog zwevend wist hij de bal te pareren. Hij was ook nog eens op tijd beneden om de rebound uit het doel te houden. ,,Ik hield LSVV toen in de wedstrijd”, kan hij later met krakende stem aan zijn kleinkinderen vertellen.

Floreant kwam zo niet aan een toch wel verdiende gelijkmaker. De 0-1 voorsprong voor de cultclub was even daarvoor vrij sneaky tot stand gekomen. Een verre uitbal van Van Beuningen werd verlengd en kwam toevalligerwijs voor de voeten van Neal Petersen die eenvoudig kon scoren. Een doelpunt uit het niets. LSVV herhaalde dat kunststukje vlak voor rust. Een verre voorzet belandde bij de tweede paal staande Thomas Loos die knap  Rchard Guffens bediende die natuurlijk geen moeite had van dichtbij de 0-2 op het scorebord te brengen.

Lange tijd was de tweede helft niet best en wars van enige opwinding. Floreant had een veldoverwicht, maar miste stootkracht. Bovendien bleek Waasdorp een niet te nemen hindernis.  Aan de andere kant stonden de twee spitsen van LSVV geïsoleerd en konden de ballen niet kwijt aan de opkomende middenvelders: die waren er simpelweg niet. Een keer slechts wist Guffens de mee ten aanval getrokken Casteel met een subtiele voetbeweging te bereiken, die dan ook prompt de 0-3 scoorde. Daarna leek de pijp leeg bij de mannen van Freek Jansen. ,,Conditie, of beter gezegd, het gebrek daaraan”, vertelde Waasdorp na afloop. ,,Hun middenvelders kregen een zee van ruimte en er vielen in no time twee goals. Gemakzucht was daar ook debet aan, begrijpelijk, het ging allemaal nogal voorspoedig. Die tweede was trouwens een eigen goal. Van Neal Petersen, wie anders? Als het ‘m voor niet lukt doet hij het achter wel.”

Floreant rook bloed bij de 2-3 en trok met man en macht ten aanval. De ruimte die LSVV kreeg was immens en de studenten lieten het niet na die te benutten. De sterke Guffens schermde een bal knap af en stelde Casteel in staat zijn tweede van die middag te scoren.  Het dappere Floreant gaf niet op en kreeg vrijwel direct na de 2-4 een penalty te nemen. Waasdorp werd eens temeer hzaeld van de middag door de strafschop klemvast te stoppen: ,,Ik zag zo duidelijk in welke hoek hij zou schieten dat ik die eenvoudig kon klemmen”, zo vertelt de doelman bescheiden. Bij de daaropvolgende aanval scoorde Rick Baarda nog eens op aangeven van Nils de Groot. In de slotseconden slaagde Floreant zelfs nog een derde doelpunt te produceren. In de chaos wist geen mens wie dat doelpunt op zijn naam mocht schrijven en bovendien werd er gelijk afgefloten. LSVV is veilig en zal die niet geringe prestatie vieren met een grachtentocht. Leiden is gewaarschuwd.

Floreant-LSVV’70 3-5 (0-2).  23. Petersen 0-1, 44. Guffens 0-2, 75. Casteel, 0-3, 78. Radder 1-3, 80. Petersen (e.d.) 2-3, 84. Casteel 2-4, 88. Baarda 2-5, 90. 3-5. Scheidsrechter: Kuup. Toeschouwers: 125.

Floreant: Van der Meer, Van Herk, Houdijk, Bleyenburg, Snelderwaard, Sluijs, Schreuder, Van den Burg, De Bruijn, Tol, Van Klaveren (51.Meijer).

LESS’70: Waasdorp, Van Beuningen, Huisman, Van Luxemburg (De Groot), Leugering (46. Mulder), Petersen, Ebbing, Baarda, Guffens, Jansen, Loos (61. Casteel).