maandag, maart 27, 2023
HomeZaterdagDerde klasseLSVV'70 maakt het Lugdunum maar kort lastig: groenwit kampioen

LSVV’70 maakt het Lugdunum maar kort lastig: groenwit kampioen

-

Derde klasse A (zaterdag)- ,,Kampioen worden”, zo verwoordde Henk de Cler zijn doel toen hij vorig seizoen na promotie startte in de derde klasse. Dat bleek toen te hoog gegrepen, maar een vijfde plaats was ook knap te noemen. Voor dit seizoen herhaalde De Cler nog eens dat er voor hem maar één plek telt en dat is de bovenste. Die plek heeft Lugdunum deze jaargang vrijwel ononderbroken ingenomen en zaterdag werd dat bekroond met de ultieme beloning: het kampioenschap.

De groenwitten waren dit seizoen zonder de geringste twijfel de beste ploeg van de afdeling. Geen enkele ploeg slaagde erin te winnen van de Leidenaren. Helemaal vlekkeloos verliepen de laatste maanden niet: maar liefst vijf van de laatste zeven wedstrijden eindigde in een gelijkspel. Lugdunum leek het winnen verleerd. Dat gold echter in nog heviger mate voor de concurrentie. Koudekerk, in januari op slechts twee punten, verloor zeven van de laatste negen wedstrijden en staat inmiddels op vijftien punten. Tekenend was dat de andere concurrenten, voor zover daar sprake van was, zaterdag ook verloren. CVC Reeuwijk zelfs thuis met maar liefst 0-6 van middenmoter Schoonhoven.

Lugdunum stak met kop en schouders boven de rest uit en kon vaak met minimale inspanning de volle buit binnenhalen. Daar ligt wellicht de reden dat overwinningen de laatste tijd schaars waren: concentratieverlies en gemakzucht slopen in de ploeg. Zo ook in de wedstrijd tegen de ‘huisgenoten’ LSVV’70. De Cler: ,,We voetbalden de eerste twintig minuten goed en scherp. Na de 2-0 zakten we weg en werden veel te nonchalant. Dat heb ik de laatste wedstrijden al meer gezien. Het ging misschien vaak te makkelijk. Als we aanzetten kunnen we echt goed voetballen en hebben we weinig concurrentie gehad. Wanneer we het er een beetje bij laten zitten kan elke ploeg het ons lastig maken. Dat zag je in de laatste tien minuten toen LSVV’70 opeens aandrong. Zover hadden we het gewoon niet moeten laten komen.”

Inderdaad voetbalde de ‘thuisploeg’ de eerste twintig minuten zeer soepeltjes. De bal ging vlot van voet tot voet en de studenten hadden weinig of niets in te brengen. Individueel en als team was hier de ware kampioen te zien. Kansen voor Adam Atif en Soufiane Boukhidous werden vooralsnog niet benut, maar het was een kortstondig uitstel van executie. Eerst scoorde Boukhidous na goed doorzetten en enkele minuten later scoorde Atif met een laag en hard schot na een afgeslagen corner. Hiermee revancheerden beiden zich voor hun eerder gemiste mogelijkheden. De wedstrijd was hiermee lange tijd gedaan.

Lugdunum leek naar het einde te freewheelen en LSVV’70 speelde te afwachtend. Even vlamde de strijd op:  een tiental minuten voor tijd kapte Guus van Kessel zich met rechts vrij en ramde de bal met links hoog in de verre kruising. De mannen van Freek Jansen leken wakker te schieten en zich opeens bewust van de laconieke houding van de groenwitten. Nog een paar keer namen ze het doel van Kevin Wassenaar onder vuur, maar een bekroning bleef uit. Lugdunum had daarvoor een uitgelezen mogelijkheid onbenut gelaten om de score op te voeren. Nadat Ozan Isitir was aangetikt mocht Henk Brandt aanleggen vanaf elf meter. De Cler: ,,Hij miste die strafschop niet. Keeper Dammes Waasdorp voorkwam met een fantastische reflex een doelpunt. Zo is het en niet anders. Als ik net als bij basketbal the most valuable player moet noemen dan kom ik bij diezelfde Brandt terecht: een echte Lugdunum man. Hij verzaakt nooit en elke spits heeft het verschrikkelijk moeilijk tegen hem.”

Ondanks het verlies was er bij LSVV’70 zoals gebruikelijk geen treurnis; vrolijk gezang schalde na afloop door de kleedkamer. Het is een ploeg die als geen ander het belang van het spelletje kan relativeren. Aanvoerder Ernst van Ruiten en Neal Petersen beamen dat volmondig. ,,Plezier staat bij ons voorop. Natuurlijk, als we het veld opstappen zijn we bloedserieus en knokken we ervoor. Buiten de lijnen is het toch vooral de gezelligheid en de lol waar het ons om gaat. Als we ons handhaven komt die grachtentocht er hoor.” Vorig jaar moest die na het kampioenschap jammerlijk afgebroken worden vanwege geluidsoverlast; de mannen hadden geen vergunning aangevraagd. Ze hadden  die (te) korte tijd wel gretig benut om wat journalisten de Singel in te kieperen. Met een grijns: ,,Ze zijn gewoon weer welkom hoor. Stap gerust aan boord.”

Bij Lugdunum kijkt men vooruit naar het volgende seizoen. De Cler, die het woord nam omdat hoofdtrainer Jan Wansink vroegtijdig moest afhaken vanwege een feest in huiselijke kring,  erkent dat zijn selectie te smal is voor de tweede klasse. Ook is hij er nog niet zeker van wie er blijven en wie er komen. Begeleider Henk Kersten: ,,Wat is het woord van een speler waard? Zeker, er zijn genoeg oprechte kerels bij, maar er zijn er ook die op dag een beloven te blijven en de volgende dag naar club X blijken te gaan. Zekerheid heb je pas op het moment dat de overschrijvingsperiode stopt. Natuurlijk hopen we versterkingen te verwelkomen. Namen noemen kunnen we nog niet.”  Dit is echter een zorg voor de komende weken. Eerst genieten van het kampioenschap, ongeslagen blijven en verder komen in de Koetshuis Cup.  De felicitaties voor groenwit!

Lugdunum-LSVV’70: 2-1 (2-0).  15. Boukhidous 1-, 22. Adam Atif 2-0, 80. Van Kessel 2-1. Scheidsrechter: Kaijen. Toeschouwers: 300.

Lugdunum: Wassenaar, Brandt, De Cler, Sebrechts, Cem Isitir, Ozan Isitir, Adam Atif (68. Vrede), Nadil Atif (73. Gajadien)), Bezzai, Berdai, Boukhidous  (80.Matehelumual).

LSVV’70: D.Waasdorp, Filippo, Van Ruiten, Leugering, Mulder, Loos, Groenendijk, Baarda (46. Petersen), Stjepanovic (75. De Groot), Jansen (60. Casteel), Van Kessel.

Foto’s: J.P.Kranenburg

Ruud Fraij
Ruud Fraij
Verslaggeving sinds 2012. Ex-docent. Humorist. Werkte ook voor ZZ Leiden, tegenwoordig breed inzetbaar, LAV is zijn passie geworden, ruud@leidenamateurvoetbal.nl. Af en toe een reisje, niets mis mee. Af en toe terrasje, ook prima!

Must Read