Derde klasse A (zaterdag)-Koploper Lugdunum moest het afgelopen zaterdag opnemen tegen het Zwammerdam van trainer Rob de Lange. Vorig weekend boekten de Kikkerpolderbewoners een eclatante zege uit bij Perkouw. Damme daarentegen kende een minder goede generale en verloor van CVC Reeuwijk. Lugdunum was de absolute favoriet tegen een ploeg die nog niet won in 2017 en voor de toto leek een ‘1’ de normaalste zaak van de wereld. Het liep evenwel anders. Met goed georganiseerd verdedigingswerk keerde de bezoekende ploeg met een punt huiswaarts. Het werd 2-2.

Vanaf minuut één was duidelijk wat het spelbeeld zou worden van de middag. Lugdunum zocht massaal de aanval op en de Zwammerdammers zouden zich ingraven in eigen strafschopgebied. De eerste kans kwam op naam van Jochie Sebrechts, die maar net over het doel van Zwammerdam doelman Wouter van Valen kopte. Het was wachten op de openingstreffer van de gastheren. Toch kwam Zwammerdam tegen de verhoudingen in op voorsprong. Uit een messcherpe counter wist de rappe Koen Woudenberg ploeggenoot Donny van der Neut te vinden, die fraai wist af te ronden.

De groen-witten lieten zich niet gek maken door deze achterstand en onder leiding van Tim de Cler, werd de één na de andere aanval opgezet. Zo zag Cem Isitir zijn inzet maar net naast gaan en werd een schot van De Cler geblokkeerd door de Dammer verdediging. Halverwege de eerste helft kwam de thuisploeg op gelijke hoogte. Sebrechts zag zijn vrije trap dwars door de muur heen gaan. Uit de kluts kwam de bal voor de voeten van Casper Koreman, die eenvoudig kon binnenwerken. De Kikkers gingen op jacht naar meer, maar de stugge verdediging en de sterk keepende Van Valen, die overigens vertrekt na dit seizoen,  zouden een plaaggeest blijken deze wedstrijd. Op slag van rust bracht de paal redding voor de bezoekers uit een inzet van Ozan Isitir.

In de eerste minuut na de theepauze keek Lugdunum warempel opnieuw tegen een achterstand aan. Bryan van Delft was alert na geklungel in de verdediging en werkte koelbloedig af. Een gefrustreerd Lugdunum begon tegen zichzelf te spelen en het gros van de aanvallen kon kinderlijk eenvoudig uitverdedigd worden. Toch lukte het de gastheren op gelijke hoogte te komen. Uit een uitzichtloze situatie en met het nodige gekrakeel wist Koreman de bal in het vijandelijke strafschopgebied te ontfutselen aan een verdediger. Met een droog schot werd Van Valen gepasseerd en zo tekende de aanvaller voor zijn tweede treffer van de wedstrijd.

Het beeld van de tweestrijd bleef onveranderd. Lugdunum was duidelijk de bovenliggende partij maar kwam gewoon niet door de compact spelende verdediging van de Zwammerdammers heen. Sterker nog, kort voor tijd hadden de bezoekers voor een stunt kunnen zorgen, nadat doelman Kevin Wassenaar te ver uitkwam. Tot opluchting van het thuispubliek, wist Damme speler Van Delft geen vrije man te vinden in het strafschopgebied en werd deze poging in de kiem gesmoord.

De laatste kans van de wedstrijd was voor de thuisploeg. Diep in de blessuretijd zag Houssin Bezzai zijn schot maar rakelings langs gaan. Zo werden de punten gedeeld op de Kikkerpolder. Een uitslag waar Zwammerdam dik te tevreden mee zou zijn. Lugdunum morst dure punten in de strijd om het kampioenschap. Daarbij moet wel gezegd worden, dat de marge ten opzichte van nummer twee Koudekerk nog altijd zeven punten is. De ploeg van Wansink en De Cler mag dit meer uit handen geven. Wel zal er een schepje bovenop moeten, om aan het einde van het seizoen de schaal daadwerkelijk omhoog te kunnen houden. Volgende week speelt Lugdunum uit bij Floreant in Boskoop. Damme reist af naar Benthuizen en neemt het daar op tegen de nummer drie BSC’68.

Lugdunum keeper Kevin Wassenaar over het puntenverlies: ,,We hebben in deze wedstrijd van onszelf verloren. De tegenstander zakte ver in, vocht voor iedere meter en toonde veerkracht. Wij daarentegen speelden totaal niet als collectief en maakten het onszelf onnodig moeilijk. Het kampioenschap is zeker niet uit zicht, maar we moeten wel gaan oppassen. Dit kalenderjaar hebben we al twee keer gelijkgespeeld tegen mindere broeders. We moeten dus waken voor nonchalance en de resterende wedstrijden er volle bak ingaan.”

Tot besluit goalie Wouter van Valen van Zwammerdam aan het woord: ,,We hebben een aantal teleurstellende weken achter de rug. Het tij moest ergens keren en ik denk dat dat vandaag gebeurd is. We hebben als een hecht team geopereerd vandaag en snoepen daardoor toch een punt af van de nummer één. Als we het restant van dit seizoen zo blijven spelen kunnen we zeker nog omhoog kijken. We gingen de wedstrijd in om minimaal een gelijkspel uit het vuur te slepen. In die missie zijn we dus geslaagd en daar kunnen we de nodige moed uit putten. Op naar de volgende wedstrijd.”

Lugdunum-Zwammerdam 2-2 (1-1) 7. Van der Neut 0-1, 19.Koreman 1-1, 46.Van Delft 1-2, 55.Koreman 2-2. Scheidsrechter: Van den Berg. Toeschouwers: 80.

Opstelling Lugdunum: Kevin Wassenaar, Tobias Schaafstra, Henk Brandt, Tim de Cler, Jochie Sebrechts, Cem Isitir (Sandjai Gajadien), Casper Koreman, Ozan Isitir, Nabil Atif, Houssin Bezzai, Mohammed Berdai (Soufiane Boukhidous).

Opstelling Zwammerdam: Wouter van Vaalen, Gerard van Asselt, Jan van Dorp, Nick van de Berg, Reijer Peters, Toine Kremer, Koen Woudenberg (Mitchell Bons), Sander Schmand, Bryan van Delft, Donny van der Neut (R.de Bruin), Kevin Bergshoeff (Justin Bons).

Foto’s: Jaap Peters