De meningen waren, nadat de rookwolken aan de Kikkerpolder waren opgetrokken, verdeeld. Had Lugdunum zojuist een voorschot op het kampioenschap genomen door de aanval van Koudekerk op de koppositie succesvol af te slaan en het gat met de naaste achtervolger te vergroten tot vijf punten of was die conclusie iets te voorbarig?

Oud-teamgenoten Henk de Cler en Alex Redel hielden er vanzelfsprekend een ander gevoel op na.

,,Lugdunum had een erg goede dag” , vond laatstgenoemde, trainer van Koudekerk, die niet alleen Leidenaar is, maar ook nog eens tot zijn twintigste – van de F’jes tot het eerste – het groen van de Kikkerpolderclub droeg. ,,Ja, dat is wel bijzonder. Henk is een jaartje jonger dan ik ben en we hebben veel met elkaar gevoetbald. Mijn voetbalwieg staat hier en ik heb nog steeds een warm gevoel bij Lugdunum. Ik gun ze ook het beste, maar uiteraard niet ten koste van ons. Vandaag zijn we op waarde geklopt, maar het seizoen is nog lang. Ik moet nog maar zien of ze het ook tot het eind gaan volhouden. Het zijn toch allemaal wel ‘mannetjes’ en als het straks even tegenzit en ze ook misschien nog wat bepalende spelers door schorsingen of blessures moeten missen, kan het ook zomaar omslaan.”

Zijn voormalig ploegmaatje is niet bang voor een inzinking van zijn elftal. ,,Wij zijn vandaag kampioen geworden, daar ben ik van overtuigd. Dit mogen én gaan we niet meer uit handen geven. Wij hebben gewoon de beste ploeg van deze afdeling, dat hebben we vandaag nog maar eens bewezen. Onze grootste tegenstander zijn we zelf. Maar daar zijn we ons van bewust en daar zitten we bovenop.”

Bij een overwinning zou Koudekerk de koppositie overgenomen hebben, maar een zege zat er eigenlijk geen moment in voor de bezoekers, die zich vooral moesten beperken tot ‘tegenhouden’. Redel: ,,We kozen er bewust voor om wat in te zakken, omdat Lugdunum over een goed voetballende ploeg beschikt, met veel individuele kwaliteit. Op zich pakte dat tactische plan goed uit, want we gaven voor rust bijna niets weg. Alleen waren we zelf te slordig aan de bal. Er lagen zeker mogelijkheden om Lugdunum op de counter pijn te doen, maar daar deden we te weinig mee.”

De toeschouwers op een volgepakte Kikkerpolder, waar iets verderop ook nog de derby tussen UVS en DoCoS werd afgewerkt, kregen een eerste helft met een niet al te hoge amusementswaarde voorgeschoteld. Koudekerk liet Lugdunum de bal. De thuisploeg liet weliswaar verzorgd voetbal zien, maar in de eindfase lag het tempo te laag en ontbrak het aan fantasie om de tegenstander echt te verontrusten. Illustratief waren de wanhopige pogingen van Adam Atif (2x) en Jochie Sebrechts om Michael Kneulman van grote afstand te verschalken. Daarbij diende wel opgemerkt te worden dat de niet al te grote Koudekerk-keeper consequent (te) ver voor zijn doel stond.

Dat zag ook Bezzai ruim een kwartier na rust. Zijn gevoelige trap – vanaf een metertje of dertig – spatte echter op de lat uiteen, waarna de alerte Bilal Karasahin weinig moeite had de bal alsnog achter Kneulman te werken. Het was de beslissing in de wedstrijd, want even daarvoor had de uitblinkende Sebrechts met een krachtige kopstoot, uit een afgemeten voorzet van Bezzai, de stand al naar 2-0 getild.

Bezzai (38), oud-speler van Sparta, TOP Oss, Haarlem, Ter Leede en Quick Boys, was vlak voor rust ook al de aangever geweest bij de openingsgoal van Ozan Isitir. Even verzaakten de bezoekers in de defensieve discipline en prompt was het raak. Met een splijtende pass door de hart van de Koudekerkse verdediging stelde Bezzai zijn 17 jaar jongere spits in staat de 1-0 aan te tekenen.

Naast Bezzai was ook een andere ex-prof van doorslaggevend belang in het elftal van Henk de Cler. Broer Tim, die zijn sporen verdiende bij Ajax, AZ, Feyenoord en het Nederlands Elftal, speelde misschien niet zo’n opvallende wedstrijd, maar was met zijn sturend vermogen en spelinzicht van grote waarde voor Lugdunum. Bezzai: ,,Tim en ik moesten voor de balans zorgen. We speelden wat behoudender dan anders, juist omdat we waakzaam waren voor hun snelle counter. Uit deden we dat niet helemaal goed, waardoor we op achterstand kwamen en uiteindelijk gelijkspeelden (1-1, red.). Daar hadden we van geleerd. We moesten geduld opbrengen en de bal in de ploeg houden. Die opening komt heus wel een keer. En dat zag je ook. Ik vind dat we écht héél goed gespeeld hebben. En dan vooral tactisch, vanuit de discipline. Dat wil bij ons ook wel eens anders zijn. We hebben alleen maar voetballers in het team en die hebben allemaal een natuurlijke drang naar voren. Dat is onze kracht, maar meteen ook onze kwetsbaarheid. Iedere week treffen we een tegenstander die een muur optrekt. Daar moeten we mee om zien te gaan. En dat gaat steeds beter.”

Pas toen de buit binnen was, nam Lugdunum gas terug en zo kreeg Koudekerk in de slotfase nog de gelegenheid om iets terug te doen. Eerst frommelde Yvar de Groot de bal uit een corner over de doellijn, waarna de beste man aan Koudekerkse zijde, centrumverdediger Sander Blijleven, liet zien ook een aardige spits te zijn, door de bal knap uit de draai achter de kansloze Kevin Wassenaar te rossen. Tussen die treffers door had Adam Atif de marge echter eerst nog hersteld, waardoor van een terugkeer van de spanning geen moment sprake was.

Redel, die bezig is aan zijn laatste maanden als trainer van Koudekerk en nog geen nieuwe club heeft, was de eerste om toe te geven dat zijn oude club de zege toekwam, maar weigert de handdoek al te gooien in de titelrace. ,,Het is aan ons om de druk erop te houden en te hopen dat ze daaronder bezwijken. Of ik mezelf hier ooit nog zie werken? Zeg nooit nooit, maar voorlopig is het niet aan de orde. Henk zit hier nu en volgens mij doet hij het niet zo onaardig, toch?”

Lugdunum –  Koudekerk 4-2 (1-0). 41. O. Isitir 1-0, 58. Sebrechts 2-0, 62. Karasahin 3-0, 86. De Groot 3-1, 88. A. Atif 4-1, 89. Blijleven 4-2. Scheidsrechter: Broeckaert. Toeschouwers: 150.

Lugdunum: Wassenaar, Schaafstra, Brandt, Vrede (46. N. Atif), De Cler, Sebrechts (84. C. Isitir), O. Isitir, A. Atif, Bezzai, Berdai, Karasahin.

Koudekerk: Kneulman, Roosenbrand, Blijleven, Van den Berg, Van Rijswijk, Melchert (65. Van Heerdt), De Groot, Slottje, Biya, Van der Zwet (74. Wildschut), Vogels (57. Van Tol).

Foto’s: met dank aan G. Du Prie