Tweede klasse C (zaterdag)-Een wonderschone treffer van Martijn van Leeuwen was het absolute hoogtepunt van een wedstrijd die pas laat op gang kwam. Het enige doelpunt van de wedstrijd betekende dat het sprookje van de groenwitten met minimaal een week verlengd werd en het eerste periodekampioenschap werd tegelijk ook een feit. Wat een seizoen nu al voor de promovendus!

De eerste helft was zonder enige twijfel de zwakste van de ploeg uit de Kikkerpolder tot nu toe. Voorzichtigheid bleek troef en het spel was stroperig, zonder creativiteit en merkwaardig genoeg ook mat, alsof er geen prijs was te halen deze middag. DSO deed vrolijk mee en opereerde vanuit een zwaar versterkte defensie. Het spel voltrok zich in een wandeltempo waarop een toeschouwer verzuchtte ‘of hij bij een demonstratiepartij walking football was beland’. Het enige opwindende moment was een schot op de paal van DSO. De bezoekers wisten zelfs geen enkele kans te creëren.

In de tweede helft kwam er allengs meer leven in de brouwerij en uiteindelijk was er zelfs sprake van spektakel. In feite bracht het doelpunt van Van Leeuwen de boel op gang. Was het thuis tegen RCL nog Adam Atif die de doelman verschalkte met een ver schot, hier was het de groen-witte middenvelder die hetzelfde deed: ,,Ik zag de keeper ver voor zijn doel staan en waagde een schot. Gelukkig waaide hij binnen”, aldus de (te) bescheiden schutter.

DSO kroop nu noodgedwongen meer uit de schulp waardoor Lugdunum meer ruimte kreeg. Eindelijk was er beter voetbal op de harde kunstgrasmat te zien en ook het heilige vuur ontbrandde bij beide ploegen. Zowel de Leidenaren als de thuisploeg had nog met wat geluk en meer precisie kunnen scoren, maar aan het eind stond de 0-1 nog steeds op het scorebord. Van Leeuwen nog eens: ,,In de eerste helft dicteerden we het spel, maar konden niet door hun defensie komen. Na de rust kwam onze klasse en veelzijdigheid bovendrijven. We hebben jonge gasten die echt tot het gaatje gaan en lekker meevoetballen. Dan is er de routine die weet hoe je dit soort wedstrijden moet aanpakken en bij elkaar vormt die mix echt een hecht team.”

Ook Kevin Wassenaar is natuurlijk een gelukkig man. Weer kon hij de nul houden:  ,,Het begint normaal te worden dit seizoen en dat allemaal dankzij mij natuurlijk haha. Nee hoor, de defensie voor me is gewoon zo sterk, niet alleen fysiek, maar ook qua voetbal en kopkracht. Dat maakt het voor een keeper heerlijk en geeft zo veel zelfvertrouwen.”

De doelman lijkt in de vorm van zijn leven en was vandaag ook weer alert als dat nodig was. ,,Bij de eerste bijeenkomst zei Henk de Cler dat hij kampioen wilde worden en ik vroeg me werkelijk af of hij ze wel helemaal op een rijtje had. Hij blijkt er toch wel een beetje kijk op te hebben die De Cler.”

Van Leeuwen blikt ook vooruit: ,,Volgende week Valken’68 en daarna Die Haghe. Als we die tests goed kunnen doorstaan, dan gaat het er wel erg mooi uitzien allemaal.” Adam Atif, op krukken aanwezig vanwege een ernstig gekneusde wreef, zag het met gemengde gevoelens aan: ,,Natuurlijk ben ik blij voor de jongens. Leuk ook dat Martijn net zo’n doelpunt als ik maakte. Dat geeft ook aan dat Lugdunum niet afhankelijk is van een paar spelers. Deze periodetitel is de verdienste van de hele selectie.”

DSO-Lugdunum 0-1 (0-0). Van Leeuwen 0-1. Toeschouwers 200.

Basisopstelling Lugdunum: Wassenaar, Berdai, De Cler, Cem Isitir, Ozan Isitir, Van Leeuwen, Escudero, Boukhidous, Vrede, Latifi, N. Atif.

Foto’s: met dank aan Gerrit du Prie