HomeDerde klasseLugdunumLugdunum komt na rust tekort tegen ADO Den Haag, maar opzet geslaagd

Lugdunum komt na rust tekort tegen ADO Den Haag, maar opzet geslaagd

-

Na ruim twintig jaar kwam er dan eindelijk weer eens een profclub naar Leiden. Lugdunum ontving zaterdag het ADO Den Haag van Leidenaars Alfons Groenendijk en Jeffrey van As. De ploeg van trainer Henk de Cler bood vooral in de eerste helft goed weerstand aan de Haagse profs, maar na de pauze was het verzet gebroken. ADO, waar Randy Wolters (tekende afgelopen week bij Dundee FC) ontbrak, liep in de tweede helft uit naar 0-6.

Tegen een eredivisiewaardig team wachtte Lugdunum de tegenstander vooral op de eigen speelhelft op om er via de counter uit te komen. ADO had moeite om er doorheen te komen, omdat de thuisploeg compact stond. Zelf creëerde de Leidse formatie nauwelijks iets in de eerste helft, maar de ploeg voorkwam wel dat de profs er op los konden schieten. Routiniers en voormalig profs Tim de Cler en Houssin Bezzai bleken een slot op de deur en haalden veel gevaarlijke ballen voor hun eigen goal weg. ADO scoorde slechts één keer via Ludcinio Marengo, waarbij Lugdunum-goalie Mario van der Pluym zich verkeek op het schot van de aanvaller.

Na rust bracht Groenendijk veel spelers van Jong ADO Den Haag binnen de lijnen. Terwijl bij Lugdunum de pijp al snel leeg was in de tweede helft, liepen de Hagenaars verder weg. De ‘jonkies’ schoten vijf keer langs keeper Kevin Wassenaar, die na rust onder de lat stond. Dennis van der Heijden en Melvyn Lorenzen maakten de 0-2 en 0-3, waarna twee Leidenaars de eindstand bepaalden op 0-6. Delano Ladan, geboren en getogen in Leiden en tegenwoordig wonend in Zoetermeer, was met twee intikkers verantwoordelijk voor de 0-4 en 0-6. Mats van Kins, afgelopen seizoen nog actief in het shirt van RCL, zorgde tussendoor voor de 0-5 met een bekeken balletje. In de slotminuten kreeg Lugdunum nog een grote kans om de eretreffer te maken, maar Luther Tolud kopte over de goal van ADO-doelman Joe van der Sar, de zoon van Edwin van der Sar.

Groenendijk was zelf tevreden met de opening van het seizoen. ,,De sfeer is hier heel goed en ik blij dat we hier zijn begonnen. Ik vind dat ADO meer moet leven in de Leidse regio. Ik heb vandaag leuke dingen gezien in het veld van mijn ploeg. De uitslag zegt mij niet zo veel, maar we hebben nog een hoop te doen. Gelukkig duurt de voorbereiding nog zes weken”, aldus de Leidse oefenmeester.

Ook voor routiniers De Cler en Bezzai was de seizoenopening tegen ADO een groot succes, ondanks de 0-6 nederlaag. ,,In de eerste helft hebben we het ze echt lastig gemaakt”, aldus De Cler. ,,Ze komen eigenlijk wat gelukkig op 0-1. In de tweede helft werden de ruimtes groter, waardoor wij het niet meer konden belopen.” Bezzai: ,,Met een 0-1 achterstand rusten tegen ADO is ontzettend knap. Na rust zetten zij er ook een tandje bij. Dan moet je ook realistisch zijn. 0-6 is een mooie score. Lugdunum staat na vandaag op de kaart. Mijn complimenten aan de organisatie.”

Opstelling Lugdunum eerste helft: Van der Pluym, Berdai, Brandt, De Cler, C. Isitir, Latifi, Bezzai, O. Isitir, Vrede, Boukhidous, Kooreman
Opstelling Lugdunum tweede helft: Wassenaar, Harleman, Brandt, De Cler, C. Isitir, A. Atif, Bezzai, O. Isitir, Ali, Tolud, Van Leeuwen

Opstelling ADO Den Haag eerste helft: Zwinkels, David, Kuipers, Beugelsdijk, Meijers, Bakker, Becker, Huffel, Lorenzen, Marengo, Duplan
Opstelling ADO Den Haag tweede helft: Van der Sar, Goppel, Meissner, Smith, Haddachi, Van Kins, Ladan, Asmelash, Amatkarijo, Van der Heijden, Lorenzen

Lugdunum-ADO Den Haag 0-6. 21. Marengo 0-1, 51. Van der Heijden 0-2, 54. Lorenzen 0-3, 56. Ladan 0-4, 74. Van Kins 0-5, 86. Ladan 0-6. Scheidsrechter: Dick Jol. Toeschouwers: 2000.

Met dank aan J.P. Kranenburg voor de foto’s. Zie ook de fotoreportage, die al eerder werd geplaatst.