Tweede klasse C (zaterdag)- Vanaf speeldag 1 stond Lugdunum bovenaan en de punten werden grif bij elkaar verzameld. Na de tiende speeldag heeft de ploeg van Jan Wansink en Henk de Cler de koppositie moeten afstaan. Bij Die Haghe, nu de nieuwe koploper, werd met 4-1 verloren na een zeer meeslepende topper waarin de uitslag wel erg geflatteerd uitviel. De zege kwam de ploeg van Wim de Jong evenwel zeker toe, mede omdat de kikkers zich teveel bezig hielden met foeteren op elkaar.

Toppers willen nog wel eens tegenvallen. Soms zijn de verwachtingen te hoog gespannen en kunnen ploegen dat niet waarmaken. In het geval van Die Haghe tegen Lugdunum viel er juist heel veel te genieten. Vanaf de opening was het boeiend en daar kwam gedurende negentig minuten geen verandering in. Het eerste kwartier was duidelijk voor de thuisploeg, daarna pakte Lugdunum het uitstekend op tot aan de rust. De 1-1 was te billijken, hoewel de Leidenaren zomaar met 1-2 hadden kunnen leiden. Na de rust nam de thuisploeg de regie in handen en dat leverde de 2-1 op. Vervolgens probeerden de gasten de gelijkmaker nog te forceren met nog meer aanvallers, maar Die Haghe behield de voorsprong en bouwde de score in de extra tijd uit. Op het gezellige complex werden de spelers van de thuisploeg uiteindelijk luid toegezongen en de handen gingen op elkaar. Een hartverwarmende actie op een koude middag die echter leidde tot groot vermaak dankzij twee ploegen die het onderste uit de kan wilden halen, onder toezicht van een scheidsrechter, de heer Van Lith, die de belangen meer dan uitstekend aanvoelde.

Zoals gezegd was de start van Die Haghe overtuigend. Dat had naar alle waarschijnlijkheid ook te maken met het zoekwerk van Lugdunum. Het trainersduo besloot clubtopscorer Soufiane Boukhidous op de bank te zetten vanwege het feit dat de spits zich te laat meldde. Volgens Boukhidous was er meer sprake van een misverstand. Tobias Schaafstra werd in de spits geposteerd en Casper Koreman kreeg een basisplaats toebedeeld. Het maakte dat Lugdunum wat onwennig opende en de thuisploeg wilde daar zo snel mogelijk van profiteren.

Binnen enkele minuten stichtten Sebastiaan van de Starre en Peter de Kleer gevaar. Beide inzetten gingen niet ver naast. Schaafstra dook aan de overkant voor het eerst op, maar zijn voorzet vloog over iedereen en alles heen. Ondertussen waren de broers De Cler regelmatig met elkaar aan het bekvechten over hoe de tegenstander aan te pakken. De uitingen werden in het Haagse kamp op de hak genomen. Was dit pure beleving, stress, haantjesgedrag of een wel erg directe vorm van communicatie? Hoe dan ook, Lugdunum kwam beter in de wedstrijd pal na de 1-0 achterstand. Die kwam tot stand na een opzichtige overtreding van Mo Berdai aan het adres van Sander de Jong. De terecht toegekende strafschop werd vervolgens feilloos binnen gewerkt door dezelfde De Jong.

Lugdunum pakte de draad op en speelde vervolgens een halfuur als een ware koploper. Gedreven, vol energie en ook voetballend was het in orde, ondanks het lastig maar te bespelen veld. Martijn van Leeuwen bemoeide zich inmiddels nadrukkelijk met het Leidse spel en zijn vrije trappen leverden gevaar en paniek op voor Die Haghe. Bij zijn derde vrije trap was het raak voor de kampioen uit 3A uit het vorige seizoen. De kampioen uit 3B uit hetzelfde seizoen zag de bal de zestien in geslingerd en verlengd worden door De Cler. Voor Ozan Isitir was het een peulenschil om zo de gelijkmaker binnen te werken.

Daarna gebeurde er van alles en bovenal in een hoog tempo. Vier minuten na de 1-1 werd een slippertje van Sergio Vrede bijna fataal, maar Sami Aoulad Said schoot de bal voorlangs en naast het doel van Kevin Wassenaar. Een grotere kans kreeg Isisir vervolgens om de Leidenaren op voorsprong te zetten. Met de inzet van de aanvaller was niet veel mis, maar Bas Drost kon de inzet keren. De aansluitende hoekschop had de 1-2 moeten opleveren, maar Koreman schrok kennelijk van de kopkans. Van Leeuwen had later een ‘krul’ in huis, die de kruising in leek te verdwijnen. Een Haags hoofd echter voorkwam de treffer.

Met de gelijke stand werd de rust bereikt en de vijfenveertig minuten waren werkelijk omgevlogen. Een teken dus dat er meer dan voldoende was gebeurd en dat er alles behalve sprake was van een fletse topper. Dat beloofde veel moois voor de tweede helft.

Boukhidous verving Koreman en dat moest Lugdunum in aanvallende zin nog meer daadkracht geven. De Leidse ploeg, zonder de nog immer geblesseerde Adam Atif wel beduidend minder creatief, kreeg het evenwel juist lastiger en Die Haghe drong aan voor een hernieuwde voorsprong. Die kwam er na pakweg een kwartier. Alex Heemskerk mocht redelijk vrij gelaten inkoppen en Wassenaar liet zich verrassen op de ogenschijnlijk houdbare inzet.

Lugdunum moest dus opnieuw in de achtervolging en bracht Houssin Bezzai, die er bij kwam in de frontlinie. Veel gevaar leverde dat niet op of het moet een schot uit de tweede lijn zijn geweest van Van Leeuwen. Die Haghe kreeg meer ruimte en claimde een strafschop in een situatie waarbij Vrede een aanvaller op de hakken liep. Een tweede strafschop bleef uit, maar uiteindelijk moest Lugdunum meer en meer risico nemen en dat werd de groenhemden fataal. De 3-1 van Robin Laming was fraai te noemen en Aoulad Said deed er nog een Haags schepje bovenop. Zo verloor Lugdunum uiteindelijk ruim, maar was het negentig minuten lang wel een echte wedstrijd geweest die een terechte winnaar kreeg, maar die ook nog maar eens aantoonde dat Lugdunum niet toevallig de best presterende Leidse ploeg is op zaterdag vooralsnog.

Natuurlijk mag er dan even teleurstelling zijn bij de Leidse ploeg, maar verliezen van Die Haghe is ook weer geen schande. De andere promovendus is immers zeker geen eendagsvlieg en heeft het voordeel ook al langere tijd in min of meer dezelfde samenstelling te spelen. Daarnaast kent de trainer de club door en door en lijkt hij het beste te halen uit elk individu.

Lugdunum maakt dus even pas op de plaats, maar kan nog steeds met de borst vooruit lopen gezien de tot nu toe geleverde prestaties. De cijfers van de voorbije twee jaar zijn bekend en die spreken boekdelen. Daarom was het prettig te constateren dat het na afloop weer koek en ei was bij de Kikkerpolderploeg. Emoties horen erbij en maakten deze topper ook niet alleen tot een papieren topper, maar het mag verbaal best wat minder aan Leidse kant. Het doet afbreuk aan de indrukwekkende serie van een nog niet eens zo lang geleden vierdeklasser.

Die Haghe- Lugdunum 4-1 (1-1). 10. De Jong 1-0 (strafschop), 23. O.Isitir 1-1, 59. Heemskerk 2-1, 90.+2 Laming 3-1, 90.+3 Said 4-1. Scheidsrechter: Van Lith. Toeschouwers: 250.

Lugdunum: Wassenaar, Berdai, De Cler, Brandt (77.Harleman), C.Isitir, Vrede, Latifi, Van Leeuwen  O.Isitir, Schaafstra (60.Bezzai), Koreman (46. Boukhidous).

Foto’s: G. Du Prie