HomeZaterdagDerde klasseMeerburg vecht zich terug en wint in slotfase met 4-3

Meerburg vecht zich terug en wint in slotfase met 4-3

-

Tweede klasse C (zondag)- ,,Aan een punt hebben we niets”, vuurde tien minuten voor tijd trainer Ron de Roode zijn mannen aan bij een 3-3 stand. Dat was kennelijk niet aan dovemans oren besteed voor Sjors Brandsma. Vanaf de rand van het strafschopgebied haalde hij doeltreffend uit. Brandsma zelf hierover: ,,Het is volgens mij mijn eerste officiële doelpunt in het eerste en als je die dan maakt op zo’n belangrijk moment is dat natuurlijk heerlijk. Ik probeerde de bal in de verre hoek te plaatsen en mede door de wind daalde hij onverwacht en kwam buiten bereik van de keeper tegen de touwen. Echt prachtig.” Het doelpunt bracht Meerburg een broodnodige zege op weg naar het veilig stellen van een plek in de tweede klasse.

Net als op vele sportvelden in met name de kuststreek speelde de wind een zeer belangrijke rol zondagmiddag. Bij Meerburg blaast de zuidwester ongehinderd dwars over het veld. Het vraagt vanzelfsprekend twee keer een aangepaste speelwijze van de ploegen. Meerburg had de wind in de rug in de eerste helft en probeerde met verre ballen de verdediging van opponent RKDEO te verschalken. De defensie van de bezoekers bleek koppend sterk en ook met de timing was niets mis ondanks de door de wind voortgedreven bal. Doelpunten vielen er wel in de eerste 45 minuten, maar die hadden niets met de weersomstandigheden te maken.

De bezoekers openden de score via een vrije trap van Ryan Lugtigheid die hij prachtig in de kruising krulde. De gelijkmaker van Jorge Bonekamp was aanzienlijk minder fraai, maar dat telt op het scorebord niet. Uit een corner werd de bal tegen de bal gekopt, vervolgens tegen de keeper geschoten en uiteindelijk door de linkerspits van dichtbij over de lijn gewerkt. Lange tijd leek de 1-1 de ruststand te worden, maar in de slotseconden wist Mats van der Poel een voorzet handig in het doel te tikken. Een mooie opsteker voor de mannen van De Roode, die het voetballend niet echt slim aan hadden gepakt. Bij uitvallen waren de bezoekers een aantal keren gevaarlijk geweest en het was mede aan de betrouwbare sluitpost Patrick Bom te danken dat RKDEO de tweede niet had weten te maken.

Met de wind in de rug zocht de ploeg uit Nootdorp het vijandelijke doel meer over de grond in de tweede helft. Dat leidde al snel tot resultaat na een vlotte aanval en een knappe een-twee met Christiaan Nieuwpoort aan het eind. Toen Tommy Simonis een kwartiertje voor tijd de 2-3 liet aantekenen gaven weinigen nog een stuiver voor de kansen van de thuisploeg. Meerburg had echter al lang het concept van de verre ballen laten varen en trachtte via korte combinaties in ieder geval een puntje uit het vuur te slepen.

De 3-3 mocht merkwaardig genoemd worden. Justin de Jong gaf de bal laag voor uit een vrije bal en verraste daarmee iedereen bij RKDEO. Jeroen Verboon deed een duit in het zakje door een soort overstapje te maken en het leer verdween in het doel: 3-3. Ook RKDEO nam geen genoegen met een gelijkspel en zocht waar mogelijk de aanval. Het was echter Meerburg dat aan het langste eind trok. Spannend bleef het toen er tien minuten tijd werden bijgetrokken.

,,Ik zag het ook somber in na de 2-3 en dan nog eens de wind tegen”, verklaart Brandsma nog eens. ,,We konden elkaar toch wat makkelijker vinden en Mats (van der Poel, red.) kon het balletje prima vasthouden en na die 3-3 had ik er weer geloof in. Van zo’n 4-3 in de 87e minuut kun je natuurlijk alleen maar dromen. Het blijft overigens wel lastig voetballen hoor met die wind strak over het veld. Ook met de storm mee blijft het vaak niet te voorspellen waar een bal eindigt. Maakt me op dit moment echt niet uit. Ik denk dat we ons uiteindelijk vrij makkelijk veilig kunnen spelen en daar heb ik echt vertrouwen in.”

Meerburg kan wat dat betreft volgende week een reuzenstap in de goede richting nemen als het DOSR treft, een ploeg die drie punten achter staat. De ploeg uit de Veen ging met 2-0 onderuit bij ROAC, dat net als Teylingen goede zaken deed onderin.

Meerburg-RKDEO 4-3 (2-1). 6. Lugtigheid 0-1; 17. Bonekamp 1-1, 45. Van der Poel 2-1; 52. Nieuwpoort 2-2; Simonis 2-3; De Jong 3-3; 87. Brandsma 4-3. Scheidsrechter: Kuijpers. Toeschouwers: 100.

Meerburg: Bom, Paulides (90.+9 rode kaart), Verboon, Van Diemen, Brandsma, Müller, Justin de Jong (85. Kevin de Jong), Weijers (58. De Leede), Van der Poel, Van der Meer, Bonekamp (74. Durve).

RKDEO: Hendriks, Nieuwpoort, Kuipers (85. De Koning), Greeve, Rosini (62. Alderding), Ruinard, Goedbloed (61. Labari), Seffelaar, Simonis, Lugtigheid, Bergen.