Tweede klasse C (zaterdag)- Vorige week verloor DoCoS de slag om de tweede plaats op dat moment van RCL (2-0). Op doelsaldo moest de Leidse ploeg ook Valken’68 en CWO voor laten gaan, maar een week later staat de ploeg van Nico van der Salm er toch weer rooskleuriger voor. Of beter: nog rooskleuriger. De vorig seizoen nog derdeklasser blijft het onverminderd uitstekend doen en maakt na de 4-0 overwinning op Lyra nog alle kans op de nacompetitie. Aan Leidse zijde was Nils Slingerland de uitblinker tegen de ploeg uit De Lier, maar de aanvaller legt de lat hoger voor zichzelf en zijn ploeg.

,,Dat we debutant zijn in deze klasse zegt me niets. Kijk eens hoe we er voor staan. En dat is eigenlijk het hele seizoen al zo. Waarom zouden we dan moeten afhaken in de finale van de competitie? Ik streef voor het hoogst haalbare voor mezelf en voor het team. Zolang wij in staat zijn om ons eigen spel te spelen, kunnen we ver komen. Tegen Lyra lukte dat in bepaalde fases, maar het kan absoluut beter. We hebben dit seizoen al meerdere malen een hoger niveau aangetikt en als dat lukt zijn we een hele taaie tegenstander.”

In de beginfase was DoCoS ondernemend en nadrukkelijk op zoek naar een vroege voorsprong tegen de ploeg waar doelman Mitchel van Abswoude eerder tegen scoorde (de gelijkmaker destijds, 2-2, red.). Gaandeweg werd DoCoS sterker en dat resulteerde in de 1-0 van Tijn van Meegen, die vorige week nog Simon Jouby verving in Leiderdorp. De middenvelder is nog steeds geblesseerd en de jongeling Van Meegen greep zijn kans. Na de pauze stond hij aan de basis van de 2-0, nadat Roy Elkerbout en Mitchel Klein ook al bijna hadden gescoord. Uiteindelijk profiteerde Melvin van Gent van het voorwerk van de maker van de 1-0.

Lyra had ook wel wat kansen gehad, maar Van Abswoude hield zijn doel keurig schoon. Na de 2-0 was het wel zo ongeveer gedaan met het verzet van de bezoekers, die nog niet vrij zijn van degradatiezorgen. Terwijl Slingerland zich had uitgeleefd op de flank en moest verkassen naar de linksbackpositie vanwege het wegvallen van Rowin Peet, eerder was spits Chris van Empel ook al geblesseerd afgehaakt, vestigde invaller Oktay Gezici de aandacht op zich. De aanvaller benutte een door hem zelf geforceerde strafschop na een uur spelen en in de extra tijd maakte dezelfde speler het kwartet vol.

Slingerland: ,,Ik denk dat we goed aan deze wedstrijd zijn begonnen en de 1-0 was ook op zijn plaats. Daarna trad er wel een enorm verval in en was de beleving bij ons even ver te zoeken. We gingen teveel mee in het spel van Lyra en dat moeten wij niet doen. Wanneer wij teveel duels gaan spelen, leggen we het af. Daar ligt niet onze kracht. Soms spelen we met de gedachte dat we het wel even doen, maar dan worden we kwetsbaar. We zullen er altijd de beuk in moeten gooien en opgeteld bij ons eigen spel kunnen we dan beduidend meer. Dat hebben we in de tweede helft gelukkig weer wel laten zien en dan rolt er dus een mooie uitslag uit.”

Vervolgend: ,,Aan de ene kant vond ik het wel jammer dat ik niet voorin kon blijven spelen. Het ging erg lekker, hoewel de voortzetting hier en daar wel beter had gemoeten. Omdat Rowin geblesseerd raakte, ging ik automatisch op zijn plaats spelen. Dat heb ik vaker gedaan. Daar moest ik wel gedoseerder gaan spelen, maar al met al heb ik een fijne middag gehad. Dit DoCoS kan echt mee doen om de prijzen. De nacompetitie halen is niet onmogelijk.”

Mocht dat niet lukken dan is er geen man over boord uiteraard, maar wanneer de club wel in de richting zou komen van de eerste klasse dan moet er nog wel het nodige gebeuren. ,,Dat weet de club ook en er wordt druk aan gewerkt om wat versterkingen binnen te halen. Zo eenvoudig is dat nog niet, want een speler moet als mens en als voetballer bij deze groep passen. Wel weet ik dat dit een onwijs leuke groep is. En er wordt ook heel veel voor ons gedaan. Dat waardeer ik enorm. Ik vind dat je dan als speler dat ook terug moet betalen op het veld en dat doen we niet onverdienstelijk. Maar wat mij betreft geen gelul over debutant zijn. We staan waar we staan en dat is niet voor niets.”

Opstelling DoCoS: Van Abswoude, Overvliet, Maaskant, Van Voorthuijzen, Peet (Gezici), Zweistra (55. Klein), Van Meegen, Elkerbout, Van Gent, Van Empel (46. Ravensbergen), Slingerland.

Foto’s: met dank aan R. van Abswoude