Tweede klasse C (zondag)- Meerburg leek met een 3-1 voorsprong op rozen te zitten om in elk geval DOSR in de nek te kunnen blijven hijgen. Hekkensluiter DONK leek al geslagen, maar niets was minder waar. De ploeg uit Gouda maakte de aansluitingstreffer en wipte na rust over de onsamenhangend spelende Rijndijkers heen: 3-4. De pijn werd nog groter toen bekend werd dat de Veners het uitgebluste Foreholte hadden verslagen (2-0). Met nog twee duels voor de wielen heeft Meerburg nu vier punten achterstand op DOSR en het boek is dan ook al grotendeels dicht. Een terugkeer naar de derde klasse lijkt onvermijdelijk.

Gekeken naar het invulformulier viel het op dat daar ‘opeens’ de naam van Jelle Korbee weer verscheen. De 39-jarige steunpilaar had al lang en breed afscheid genomen, maar nam op verzoek plaats op de bank naast onder meer ook Joep van Vuren (35), die ook al afzwaaide. De buitenspeler viel echter nog wel eens dit seizoen, maar Korbee moest wel zo ongeveer ‘afgestoft’ worden. Beide spelers werden na de rust gebracht, maar konden geen potten breken. Nu was dat geen schande, want andere spelers van Meerburg hadden al eerder moeten op staan. Maar dat konden ze niet blijkbaar.

Meerburg opende uitermate zwak en DONK werd in de beginfase al diverse keren brutaal. Zonder de dit keer geschorste Jeroen Verboon en Ramon Weijers oogde de thuisploeg kwetsbaar en het zelfvertrouwen leek ver te zoeken. Terwijl er een forse stoet AZ-supporters in bussen langs trok op de A4 gedurende de middag om De Kuip te bezoeken voor de bekerfinale tegen Vitesse, kwamen de bezoekers na acht minuten al op voorsprong. Mohammed Jrezzi ging er van tussen en rondde af, nadat Mark van Diemen hem nog bijna de voet had dwars gezeten.

Meerburg had last van de tik en het spel werd er nog geen moment beter op. Uiteraard was het besef er vast dat er gewonnen moest worden, maar van enige lijn in het spel was nog geen sprake. Min of meer vanuit het niets kwamen de Rijndijkers halverwege de eerste helft alsnog op gelijke hoogte. Christaan Laan, mee opgekomen, leek te scoren maar Mats van der Poel kon ook nog aan het speeltuig hebben gezeten. Voor wat het waard is. Twee minuten later kreeg Van Diemen van dichtbij een enorme kans, maar zijn inzet werd tot zijn ontzetting tot hoekschop verwerkt. Joeri van der Voort ontfermde zich over de corner en nu was het onmiskenbaar Van der Poel die de bal gedecideerd tegen de touwen werkte. En zo had Meerburg onverwachts een voorsprong te pakken.

Het werd allemaal nog rooskleuriger toen op het halve uur Justin de Jong de 3-1 op zijn naam bracht. Opnieuw was Van der Voort bij de aanvalsopzet betrokken, maar de buitenspeler aan de rechterkant mocht de felicitaties ontvangen. Op dat moment leek DONK al de handdoek te werpen, niet in de laatste plaats omdat de ploeg vooraf al minder kans had op een plekje in de nacompetitie voor lijfsbehoud. Meerburg speelde in die fase nog steeds niet groots, maar met enig vernuft had het kwartet aan doelpunten volgemaakt kunnen worden. Of eigenlijk moeten worden gezien het restant van de wedstrijd.

Levi Paulides ging tien minuten voor de pauze in de fout, maar kon zijn misser zelf nog keurig corrigeren. Dit wel ten koste van een hoekschop en die werd uiteindelijk binnen geknikt door Mike Sluijter. Meerburg stond nog wel aan de voordelige kant van de score, maar had de schapen halverwege zeker nog niet op het droge. Daarnaast sijpelde het bericht door dat DOSR halverwege op 1-0 stond tegen Foreholte.

Na de rust zakte Meerburg verder weg naar een bedenkelijk niveau. De linies sloten niet meer aan en er ontstonden gaten die normaliter vooral terug te vinden zijn bij de 3-Oktober optocht. DONK profiteerde van de chaos bij de withemden en kwam al rap op gelijke hoogte. Dave Tol, die zich als rechtsback alle vrijheid kon permitteren, vond Charafeddine Akoub voor het evenwicht.

DONK rook bloed en kreeg kansen op een complete metamorfose in de score. Jrezzi kreeg een grote mogelijkheid op de 3-4 en aanvoerder Jeffrey IJsselsteijn schoot maar net naast. Pal daarop had Georgio Petridis de zevende goal van de middag best mogen maken, maar ook de middenvelder liet dat na. Het gaf wel aan dat Meerburg wankelde en niet bij machte bleek om het tij te keren.

Halverwege de tweede helft werd de narigheid voor de thuisploeg nog groter. Nu prikte Petridis wel raak, waarbij de organisatie bij Meerburg andermaal compleet zoek was. Trainer Ron de Roode kon niets anders dan ‘twee oude krijgers’ brengen en daarmee moest wat geforceerd worden om het onheil te voorkomen. De ploeg uit Zoeterwoude probeerde het zeker wel, maar elke overtuiging ontbrak simpelweg. Korbee kwam nog wel een keer in de buurt van de 4-4 met een kopbal en later een schuiver uit een vrije trap, maar Bas van der Eem hoefde niet voor de vierde keer de gang naar het net te maken. Ook Van Vuren kreeg nog een kans na een afgemeten voorzet van Paulides, maar de voorheen doelpuntenmaker kon zijn voet niet goed achter de bal krijgen.

Scheidsrechter Verhoeve liet nog vrij lang doorspelen en de angstige momenten volgden elkaar in de slotfase op. Aan een gelijkspel zouden beide ploegen niets hebben gehad, maar aan een overwinning des te meer. DONK hield stand en kwam zo op gelijke hoogte met Meerburg. Beide ploegen lijken evenwel het kind van de rekening te worden. En mocht één van de twee teams alsnog op plek twaalf uitkomen dan zal het spel in de nacompetitie echt veel beter en overtuigender moeten worden. Vooral Meerburg stelde hevig teleur in deze wedstrijd en de consequenties lijken dan ook aanstaande.

Meerburg-DONK 3-4 (3-2). 8. Jrezzi 0-1, 22. Laan 1-1, 24. Van der Poel 2-1, 30. J.de Jong 3-1, 36.Sluijter 3-2, 50. Akoub 3-3, 65. Petridis 3-4. Scheidsrechter: Verhoeve. Toeschouwers: 150.

Meerburg: Bom, Paulides, Laan, Van Diemen (65.Korbee), De Leede, Müller, D. van der Meer (82.Bonekamp), Brandsma, J.de Jong (67.Van Vuren), Van der Poel, Van der Voort.

Beluister hier het interview met Jelle Korbee na afloop: