Derde klasse A (zondag)- FC Rijnland heeft niet kunnen profiteren van de nederlaag van Altior. De ploeg uit Langeraar verloor op eigen veld van RKDES. De Leidenaren hadden derhalve de kans om de eerste periodetitel te grijpen, maar verloren zelf ook uit bij Nicolaas Boys (2-1). De ploeg uit Nieuwveen heeft nog een achterstallig duel tegoed in de eerste periode tegen WVC en een punt volstaat om de eerste seizoensprijs op te halen. FC Rijnland had de nederlaag, zo meende Justin Maaskant, grotendeels aan zichzelf te wijten.

,,We hebben Nicolaas Boys in de kaart gespeeld. Op zich was er niets aan de hand en met onze 0-1 van Mike Filippo zag het er goed uit. De gelijkmaker was een weggever en vanaf dat moment werd het een andere wedstrijd. Zoals wel vaker het geval is bij ons werd het negatiever en daardoor haalden we onszelf uit het spel. In de tweede helft probeerden we de draad nog wel op te pakken, maar dat lukte niet meer. De 2-1 was al net zo onnodig als de 1-1 en vanaf dat moment hebben we alles op de aanval gegooid, maar zij werden eigenlijk gevaarlijker. Pas na afloop hoorden we dat Altior verloren had en dan weet je dus dat het een gemiste kans is. Aan de andere kant ben ik van mening dat we hier niet te lang bij stil moeten staan. We hebben een ander doel dit seizoen en daar blijven we in geloven.”

De van UVS overgekomen speler haalt wel een belangrijk gegeven aan. Wanneer het bij FC Rijnland minder loopt, wordt het positivisme nog wel eens uit het oog verloren. ,,We zijn nog wel eens de tegenstander van onszelf. Dat moet er echt eens uit, want het is nergens voor nodig. Er worden dan verwijten gemaakt naar medespelers en naar de arbitrage en dat gaat ten koste van ons spel. Daar valt genoeg winst te halen, want we zullen het met elkaar moeten doen.”

Na de wedstrijd is er slechts een klein groepje spelers dat terugreist naar de kantine van FC Rijnland. ,,Niet des Rijnlands, nee. Ik snap dat de teleurstelling groot is, maar het is ook juist goed om erover te praten. Maar goed, we hadden natuurlijk liever een feestje willen bouwen.”

De overgang bevalt Maaskant wel goed. ,,Natuurlijk was het even wennen want ik heb altijd met plezier bij UVS gespeeld. FC Rijnland heeft een andere clubcultuur, maar inmiddels heb ik het enorm naar mijn zin. Het is echt een fantastische club en ik zie me hier wel langer voetballen. Ik ben een echt clubmens en ga voor gezelligheid. Dan zit je hier wel goed zeg maar. Op zich heb ik inmiddels een basisplaats weten te veroveren. Enkel raakte ik na de eerste pot tegen SJZ geblesseerd (hamstringkwetsuur, red.) en daardoor ben ik er vier tot vijf weken uit geweest. Nu ben ik weer fit en is het belangrijk om steeds beter te worden en zo mijn bijdrage te leveren aan een succesvol seizoen.”

Justin is de broer van Kenneth die bij UVS speelt en de neef van Danny die uitkomt voor DoCoS. ,,Vandaar dat ik die clubs op de voet volg. Als ik op zaterdag niet hoef te werken ga ik bij UVS kijken of als DoCoS een interessante wedstrijd speelt dan kan je me daar vinden. We hebben veel contact met elkaar en zo blijf je op de hoogte van het reilen en zeilen bij andere Leidse clubs. Kijk, bij elke club is er wel iets. Nu is het dus jammer dat we onze eigen glazen hebben ingegooid, maar ik ben ervan overtuigd dat FC Rijnland uiteindelijk mee kan doen om de prijzen. Ik zie het in de toekomst ook wel zitten met VV Leiden erbij als fusieclub.”

Basisopstelling FC Rijnland: Smeele, Maaskant, D.Mink, Heemskerk, Luiten, Van Noort, R.Mink, Filippo, Kamphues, Koelink, Olivier.

Foto’s: met dank aan Kees Verhaar