Derde klasse A (zaterdag)-Voor de ouderen uit de beide Groene Hart dorpen zijn de wedstrijden tussen de voetballers van  Zwammerdam en Waarder/Driebruggen altijd iets speciaals. Op dat gebied hebben beide ploegen iets met elkaar. Voor de jeugd gaat dit veel minder op. Toch blijft het altijd speciaal, volgens Lars Kremer. ,, Ik ben al wat ouder dan de meesten en verder heb ik ook vrienden en bekenden in Waarder wonen, dus voor mij leeft dat wel. Maar het blijft altijd positief en vooral na afloop altijd gezellig.”

De uiteindelijke uitslag van deze derby zorgde daarbij ook nog eens voor verbroedering, want die werd 2-2. Maar het resultaat kwam voor de ploeg van Rob de Lange, uitkomend zonder de geblesseerde aanvalsleider Bryan van Delft, niet overeen met de snode plannen. ‘Damme’ stond vooraf op de zesde plek met maar 1 punt meer dan hun opponent. Het was dan ook beslist de bedoeling om deze wedstrijd te winnen, niet alleen om boven WDS te blijven, maar vooral ook met het oog op een mogelijke 3e periode.

Maar alles kan nog met drie wedstrijden te gaan volgens Kremer. ,,De eerste helft was niet bijzonder en helemaal niet spectaculair. Alles gebeurde op het middenveld en dat was behoorlijk teleurstellend. De rust ging dan ook in met een logische 0-0 stand. De tweede helft begon beter en er kwam meer ruimte om te voetballen. Ik zelf mocht het eerste doelpunt scoren na een goed genomen vrije trap die ik bij de tweede paal kon inkoppen. Daarna zakten we te ver terug. We vergaten de duels in te gaan en waren steeds te laat in die duels. Bij de training hadden we het er nog over om daar alert op te zijn, want de tegenstander staat er om bekend om dat namelijk wel te doen.”

Vervolgend: ,,De 1-1 viel dan ook snel. Het was allemaal wat twijfelachtig, want onze grensrechter vlagde voor buitenspel maar de scheidsrechter liet het doorgaan. Waar het op neerkwam was dat wij afgebluft werden door hun fysieke optreden. Het werd nog erger toen zij er 1-2 van maakten. Dit na een op het middenveld verloren duel, een bal die daarop van helemaal links naar helemaal rechts ging en daarna via de kluts bij een volledig vrijstaande WDS-er kwam, die daar dankbaar van profiteerde. We hebben elkaar daarna eens eventjes flink aangekeken en afgesproken dat we vanaf dat moment niets meer gingen weggeven. Dat lukte en via een perfect genomen vrije trap van Justin Bons werd het alsnog 2-2.”

Met deze puntendeling waren ze in Zwammerdam op zich achteraf wel tevreden. Hoewel, er had misschien iets meer ingezeten toen Kenny Blanken het veld in kwam. Hij is de man voor de hoge ballen en dat leverde nog een 100% kans op de 3-2 op, maar de keeper redde. Ook kreeg WDS vlak voor het eindsignaal nog een goede kans, maar die werd niet benut. Door dit resultaat zakten de groenhemden en plaats op de ranglijst ten faveure van Schoonhoven. Meer van belang is dat die ploeg, na de 0-6 zege op CVC Reeuwijk, nu ruimschoots op kop gaat in de strijd om de derde periodetitel. Het gat naar Zwammerdam is al vijf punten. Gezien het restant van het programma blijft de nu nummer zeven nog wel hopen op de laatste te vergeven prijs van dit seizoen.

Zwammerdam-WDS 2-2 (0-0). 62. Kremer 1-0, 72. 1-1, 81. 1-2, 86. J. Bons 2-2.

Basisopstelling Zwammerdam: Van Valen, Van Dorp, Van Asselt, Van den Berg, Peters, Kremer, Woudenberg, Schmand, M.Bons, J. Bons, Bergshoeff.

Foto’s: Jaap Peters