Derde klasse A (zaterdag)-Voorafgaand aan het duel met Nieuwkoop had Zwammerdam nog een kans om de laatste periodetitel te pakken. Zelf moest de ploeg van trainer Rob de Lange dan winnen en hopen dat Lugdunum haar sportieve plicht zou doen tegen Schoonhoven. Er stonden dus nogal wat belangen op het spel. Nieuwkoop heeft zich de afgelopen weken sterk omhoog gewerkt, dus Damme was gewaarschuwd. Uiteindelijk duurde de wedstrijd voor de thuisploeg één helft te lang. Het werd 1-5, en daarmee is het seizoen wel over voor de pupillen van De Lange. Aan Lugdunum lag het niet. De Leidenaren waren te sterk voor Schoonhoven.

In de openingsfase zochten beide ploegen de vrije ruimte, iets wat de bezoekende ploeg iets beter uitbuitte. Met name de aanvallers van Nieuwkoop werden goed ingespeeld, maar echt groot gevaar leverde dit niet op mede doordat de verdediging van de groen-witten goed stond opgesteld. Dit leverde de nodige vertrouwen op, waardoor Damme langzaam uit haar schulp kroop. Er kwam meer gogme in het spel en met name de flankspelers Koen Woudenberg en Mitchell Bons werden veelvoudig opgezocht. De opportunistisch spelende gastheren kregen halverwege de eerste helft de deksel op de neus. Na veel gebrei rond de zestien van Zwammerdam kreeg Nieuwkoper Jeffrey Pieterse de bal op zijn pantoffel. Met een fraai schot in de verre hoek schoot hij zijn ploeg op voorsprong.

De thuisploeg ging met man en macht op zoek naar de gelijkmaker. Deze viel dan ook na pakweg een half uur spelen. De goed spelende Woudenberg werd ingespeeld en vanaf de achterlijn gaf hij strak voor. Routinier Toine Kremer was attent en ramde de bal via de onderkant van de lat in de touwen. In deze fase had de equipe van De Lange meer spirit en deed het zichzelf tekort. Sterker nog, het kwam vanuit het niets wederom op achterstand. Nieuwkoop buitenspeler Dorus Boddeke werd gelanceerd, zag zijn inzet op de paal belanden, maar  de meegelopen ploeggenoot Roland Kooijman wist uit de rebound te scoren. Op slag van rust had het alweer gelijk kunnen zijn. De Nieuwkoopse sluitpost redde vakbekwaam op een inzet van Justin Bons.

Na de theepauze werd Damme binnen tien minuten op de knieën gebracht. Eerst was het Kooijman, die goed anticipeerde op sluitpost Wouter van Valen, die te ver voor zijn doel stond. Behendig lepelde hij de bal binnen en het zou vanaf dat moment een moeizame taak worden voor de thuisploeg. Enkele minuten later schoot Boddeke wederom van net buiten de zestien raak. Zwammerdam was rijp voor de slachtbank, kwam er niet meer uit en de Nieuwkopers kregen alle vrijheid. Teveel zo zou blijken, want Pieterse mocht al snel zijn handtekening zetten voor zijn tweede van de middag.

Het leek open huis te worden, maar gelukkig voor de gastheren bleef verder leed achterwege. Zelf creëerden de groen-witten de nodige kansen, met name voor Mitchell Bons. Hij had duidelijk zijn vizier niet op scherp staan deze middag. De bezoekende ploeg had geen enkele moeite de wedstrijd uit te spelen. De ploeg uit Nieuwkoop had overigens eveneens de mogelijkheid de score uit te bouwen, maar liet dit simpelweg na. Een kater dus voor Zwammerdam gezien het feit dat de periode niet meer te veroveren valt. Volgende week de laatste wedstrijd van het seizoen uit tegen LSVV’70 en dan weer gaan bouwen voor volgend seizoen.

Een teleurgestelde Woudenberg na afloop: ,,We wisten wat er op het spel stond vandaag. Zeker ook omdat we het vertrouwen hadden dat Lugdunum zou winnen tegen onze naaste belager om de periodetitel. We moesten het vandaag dan ook laten zien. Dat hebben we zwaar nagelaten, behoudens in de eerste helft. Dat was nog redelijk, daar hebben we in de rust dan ook moed uitgeput. Na de theepauze was het binnen tien minuten klaar. We werden overspeeld en na de 1-5 was de ploeg geknakt. Doelpunten die we overigens kinderlijk eenvoudig weggaven. Zwaar balen. Het seizoen zit erop. Nacompetitie was een kers op de taart geweest. Vanavond sluiten we het seizoen met een kleine feestavond af. Ik had dat graag gedaan met een ander gevoel. Dan maken we er maar een feestje van voor onze keer Wouter van Valen die naar ARC vertrekt.”

Zwammerdam-Nieuwkoop 1-5 (1-2). 17. Pieterse 0-1, 26. Kremer 1-1, 37.Kooijman 1-2, 46.Kooijman 1-3, 50. Boddeke 1-4, 54. Pieterse. Scheidsrechter: Lingen. Toeschouwers: 150.

Opstelling Zwammerdam: Wouter van Vaalen, Gerard van Asselt, Jan van Dorp (Ole Jansze), Nick van de Berg (Ruben de Bruin), Reijer Jaap Peters, Lars Kremer, Koen Woudenberg, Toine Kremer, Bryan van Delft, Justin Bons, Mitchell Bons (Jordi de Groot).

Foto’s: Jaap Peters