In het kader van een samenwerking draagt onze redactie op woensdag bij aan een pagina in het Leidsch Dagblad. Zo ook deze week. Een interview met Simon Joubij van DoCoS werd op 19 april geplaatst. Het interview is hier nog eens terug te lezen en dan in een uitgebreidere versie.

Dikwijls verbazen promovendi in het seizoen na een succes. DoCoS meldde zich na de titel in de derde klasse een niveau hoger en aanvankelijk kon de Leidse ploeg prima mee. Hoewel er tweemaal werd verloren van onder meer koploper Te Werve en ook RCL twee keer te sterk was, bleef een heus verval uit. Komende zaterdag gaat de ploeg van Nico van der Salm als nummer drie op bezoek op ‘t Duyfrak waar Valken’68 gastheer is. De nacompetitie voor promotie is nog steeds een haalbare kaart en dus mag het seizoen nu al succesvol worden genoemd. Middenvelder Simon Joubij, enkele malen benut als centrale verdediger, is enigszins verrast door de prestaties. ,,Van een nieuwkomer verwacht je niet dat het een seizoen later meteen weer mee speelt om de prijzen. Ons doel was om boven de streep te eindigen, maar al snel bleek dat we ons prima konden meten met de grotendeels onbekende tegenstanders. We hebben niet altijd reden gehad om te mopperen qua verloop van wedstrijden, maar het is zeker niet toevallig dat we zo hoog staan.”

Vrees had Joubij, die begon bij SJZ en later overstapte naar Voorschoten’97, wel voor een terugval. ,,Het is geen geheim dat onze selectie niet breed is. De laatste tijd hebben we veel personele problemen gekend. Tim Gonlag is weggevallen voor de rest van het seizoen en Rico Bouwmans waren we al eerder kwijt. De laatste tijd waren er ook de nodige pijntjes bij diverse spelers en moest er gepuzzeld worden. Gelukkig deden de vervangers het uitstekend, maar op dit vlak zijn we ronduit kwetsbaar. Ondertussen is Tijn van Meegen doorgestoten en hij is heel nuttig en een dienende speler. Andere jongens maakten hun opwachting in de Koetshuis Cup. Nu we naar het einde rollen, hebben we het gros weer aan boord en daarom denk ik dat we onze vier resterende wedstrijden kunnen winnen. Het zou ook doodzonde zijn als we uiteindelijk alsnog als vijfde of zesde zouden finishen. Dan resteert er toch enige teleurstelling ondanks het feit dat we ons zo goed staande hebben gehouden. We gaan uit van een beloning aan het einde van de rit, hoewel we het niet van de daken schreeuwen.”

Over zijn eigen optreden is de 25-jarige medewerker van een gerenommeerd administratiekantoor in Leiden grotendeels tevreden. ,,Op zich ben ik goed gestart, maar door een blessure werd mijn meerwaarde voor de winterstop wat minder. Daarna heb ik het weer kunnen oppakken. Daarom baalde ik er van dat ik laatst tegen RCL al vroeg moest uitvallen. Er wordt meer van mij gevraagd dan bij Voorschoten’97 en die rol bevalt me prima. Trouwens, het is sowieso de juiste stap geweest om bij DoCoS te gaan spelen. Ik ben dan ook niet van plan om nog een uitstapje te maken naar een andere club. En al helemaal niet als dat verder weg is. Ik werk vier dagen en volg een studie Moderne Bedrijfsadministratie. Al met al is het druk zat.”

Ongeacht of DoCoS straks aan het toetje mag beginnen en eventueel ook daarin succesvol zal zijn, meent Joubij dat er wel aanwas moet komen. ,,De club is daar mee bezig en er zijn tot nu toe twee versterkingen binnen (Lars de Ridder en Joris van Harmelen, red.). Als we tweedeklasser blijven kunnen we zeker nog wel enkele kwaliteitsinjecties gebruiken, hoewel er enkele youngsters doorkomen. Mochten we de stap wel maken dan komen we met deze groep tekort voor de eerste klasse. We speelden eerder dit seizoen tegen ARC en kregen geen poot aan de grond. En kijk waar zij staan in die klasse.”

Over trainer Van der Salm heeft de Leidenaar ook zijn zegje in huis. ,,Het is een hele aardige kerel en een prima trainer. Je kunt als speler goed met hem sparren en dat vind ik wel belangrijk. Hij past bij de club en is niet vies van humor.”

Voor DoCoS wachten na Valken’68 nog Soccer Boys (thuis), DSO (uit) en afsluitend CWO op eigen bodem. ,,We bekijken het per week. We trainen minder intensief dezer weken. We hebben niet de jongste ploeg en moeten in dit stadium verstandig omgaan met de fysieke gesteldheid. DoCoS heeft de afloop in eigen hand en we willen dat graag zo houden.”

Stand van zaken bovenin: 1 Te Werve 22-51, 2 RCL 22-45, 3 DoCoS 22-41, 4 Valken’68 22-38, 5 CWO 22-38, 6 DSO 22-35.

DoCoS thuis: 11-21 (7 keer winst, 0 keer gelijk, 4 keer verlies, derde plaats)

DoCoS uit: 11-20 (6 keer winst, 2 keer gelijk, 3 keer verlies, derde plaats)

Stand derde periode: 1 Te Werve 5-15, 2 RCL 5-13, 3 DoCoS 5-9, 4 CWO 5-9, 5 DSO 5-9.