Derde klasse A (zondag)-,,Als we hier gewonnen hadden, hadden we hele goede zaken gedaan”, verzuchtte Rob van den Wijngaard na de doelpuntloze remise bij Van Nispen en het vernemen van de verrichtingen van de concurrenten. De ervaren SJZ-trainer weet als geen ander dat ‘als’ niet telt in de voetballerij. ,,Achteraf is een koe in de kont kijken. Realiteit is dat de vierde plek ver weg is en de eindstreep steeds dichterbij komt. Het wordt een lastig verhaal.”

De Zoeterwoudenaren waren hoopvol gestemd na het sterke optreden tegen Voorschoten’97 (3-0) van vorige week. Met het bezoek aan De Zilk in het vooruitzicht leek SJZ daarmee weer helemaal terug in de race om de vierde plaats, een plek die zeer waarschijnlijk goed is voor het overnemen van de vacante periode van de kampioen. De titelstrijd gaat tussen KDO (50 uit 22), Alphen (47 uit 22) en FC Aalsmeer (44 uit 22). Die eerste twee hebben al een periodetitel op zak, terwijl laatstgenoemde – met een riante voorsprong van vijf punten – afstevent op winst van de derde periode. Het maakt de strijd om plaats vier des te interessanter. Van Nispen (36 uit 22) heeft daarvoor de beste papieren, op de voet gevolgd door Voorschoten ’97 (35 uit 22) en FC Rijnland (32 uit 21), dat op paasmaandag het inhaalduel bij Kickers ’69 speelt.

De rol van SJZ (31 uit 22) lijkt zo goed als uitgespeeld, beseft ook Van den Wijngaard. ,,We bevinden ons in een soort van ‘niemandslandje’, want het gat met de streep is ook groot. We krijgen nu eerst de onderste twee, Warmunda en MMO, en daarna de bovenste twee, KDO en Alphen. Een leuk programma. En wie weet, als de titelstrijd tegen die tijd al beslist is. Maar realistisch gezien is onze kans op nacompetitie na vandaag zo goed als verkeken. We hadden hier moeten winnen om mee te blijven doen. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat we daar geen enkele aanspraak op maakten. Van Nispen trouwens ook niet hoor. Het was een slechte wedstrijd op een abominabel slecht veld.”

Voor rust kregen beide teams twee behoorlijke kansen. Ferdy Smit en Koen Damen verzuimden de thuisploeg op voorsprong te zetten, SJZ-aanvaller Marc Griffioen zag zijn inzet op de doellijn tegengehouden worden en ploeggenoot Frank Willemse besloot de fraaiste aanval van de wedstrijd met een schot dat net naast ging. Veel SJZ-supporters kregen van die wapenfeiten niets mee. Zij arriveerden pas tegen het rustsignaal aan de Sportlaan, een gevolg van de zomerse temperaturen, die  leidden tot lange files in de Bollenstreek, op de wegen naar het strand en de Keukenhof.

Beloond voor hun doorzettingsvermogen werden ze niet. Ook de tweede helft was bepaald niet om over naar huis te schrijven. Waar van SJZ, waar Guus van der Hoeven zijn 250ste wedstrijd in de hoofdmacht speelde en Mitchell Hensing in de slotfase nog mocht debuteren, werd daarin weinig meer vernomen. Alleen Van Nispen was nog dicht bij de winnende treffer. Een vrije trap van Stan van Maris spatte op de lat uiteen. Ver in blessuretijd trof Sjors Meiland alsnog doel, maar de bezoekers konden opgelucht ademhalen. Zowel scheidsrechter Durgunsu als zijn (SJZ-)assistent  Marco Zaal hadden hinderlijk buitenspel van twee Zilkse spelers geconstateerd. Het gaf Van den Wijngaard weinig  voldoening. ,,Deze wedstrijd hadden we net zo goed schriftelijk af kunnen doen.”

Van den Wijngaard is bezig aan zijn laatste weken op de Haasbroek en gaat komend seizoen de beloften van ARC begeleiden. ,,Het onder 23-elftal, met spelers uit de selectie en de A1. Die ga ik op maandag trainen en we spelen ook in een doordeweekse beloftencompetitie, met daarin alle grote Bollenstreekclubs. Ik heb er zin in. Maar eerst wil ik het bij SJZ goed afsluiten. Het is jammer dat we dit seizoen niet constant genoeg waren om écht mee te doen, maar ik heb drie mooie jaren gehad bij deze fantastische club. Dat dit zeer waarschijnlijk ook mijn laatste club als hoofdtrainer is, maakt het afscheid wel extra bijzonder. Als ik iets geleerd heb, is dat je in de voetballerij nooit ‘nooit’ moet zeggen, maar de kans dat ik in de toekomst nog als hoofdtrainer aan de slag ga bij een club, is nihil. Die behoefte voel ik niet meer.’’

SJZ: Van Diemen; Hulsbos, Van der Hoeven, Versteegen, Plooij; Hogervorst, H. Coret, Sleijser; D. Coret (79. Van Kampen), Griffioen (86. Hensing), Willemse.