Voorbeschouwing SJZ (derde klasse A, zondag)

Geen schijn van kans kreeg het bezoekende Houtwijk van SJZ. De Hagenaars moesten met een 7-0 nederlaag huiswaarts keren en dan kwamen ze er nog zeer genadig vanaf. Als SJZ ooit dubbele cijfers had kunnen halen, dan was het zondagmiddag in deze tweede bekerwedstrijd wel.

Toch aarzelt trainer Ludo Pistorius, overgekomen van Nicolaas Boys, als hem gevraagd wordt wat de waarde is van de grote zege: ,,Lastig, na tien minuten moeten we al verder met tien man (Daan Hoogbruin kreeg rood vanwege onwelvoeglijk taalgebruik) en de weerstand was van een geheel ander kaliber dan we in de competitie van bijvoorbeeld FC Rijnland (Paul Pikaar was aanwezig bij de bekerwedstrijd van SJZ, RF) of Van Nispen, onze eerste tegenstanders,  zullen krijgen. De waarde is wel dat je met z’n allen lekker kan ballen en flink wat doelpunten maakt. Bovendien bleven we tot het einde voetballen en combineren. En niet te vergeten: we hebben een mooie uitgangssituatie om verder te gaan in het toernooi.”

SJZ gaat nog op bezoek bij concurrent WIK op zoek naar de volgende ronde. Leuk natuurlijk, maar net als bij de meeste clubs gaat het toch vooral om de competitie en die gaan Pistorius en zijn mannen met het nodige optimisme in. ,,Op het eerste gezicht heeft de selectie een jasje uit gedaan nu we mannen als Kevin Bos, Frank Willemse en  Evert Hogervorst zijn kwijtgeraakt; zij waren toch belangrijke pionnen in de centrale as. Ik heb er echter een paar sterke jongens bij uit de jeugd (Hidde van den Berg en Luuk van Wingerden, RF) die willen laten zien dat ze erbij horen. Vandaag en ook tegen Gouderak lieten ze zien dat ze er heel dicht tegenaan zitten. Met vaste krachten als Hans Coret, Mark Griffioen en Stefan Sleijser en zeker ook nieuweling Hoogbruin is er veel voetballend vermogen in de ploeg. Oke, de selectie vind ik aan de smalle kant, maar ze zitten dicht bij elkaar. Ik kan onze kracht en die van de tegenstanders natuurlijk nog niet goed inschatten, omdat er ook bij de andere ploegen in de derde klasse veel mutaties zijn. Ik vind dat SJZ voor het hoogst mogelijke moet gaan. Met de juiste strijdwijze, passie en voetballend vermogen kan onze ploeg veel denk ik.”

De groenwitten beleefden vorig jaar een merkwaardig seizoen. Zo stond men bovenaan en enige tijd later was de streep voor de nacompetitie onderaan in zicht. Uiteindelijk was er dan toch het toetje voor de Zoeterwoudenaren: nacompetitie om promotie af te dwingen. Die opzet slaagde uiteindelijk niet, maar het smaakt naar meer. ,,Ik heb hier ook getekend omdat mijn ambities aansluiten bij die van de club. We zijn een dorpsclub en dan heb je niet die aantrekkingskracht voor spelers van buiten die de clubs uit de stad wel hebben. Dat wil echter niet zeggen dat je tevreden moet zijn met de middenmoot.”

Jolige reacties van spelers jegens Pistorius tijdens het interview duiden er niet op dat hij een schrikbewind voert, integendeel. ,,Klopt, ik ben een trainer die graag tussen de jongens staat met aandacht ook voor de achtergronden van ze. Vergis je echter niet, ik ben soms een gifkikker al zou je dat niet verwachten. En natuurlijk ben ik degene die de poppetjes wekelijks neerzet. Wederzijds respect en waardering, daar geloof ik in.”

Mutaties:

Gekomen: Daan Hoogbruin (DoCoS), Ludo Pistorius (trainer, Nicolaas Boys), Mike Hensing, Jari van Kampen, Joey Vink, Luuk van Wingerden.

Vertrokken: Frank Willemse, Martijn van Rijt, Nadr Outeain, Evert Hogervorst, Thomas Wijsman (allen lager elftal), Tim Soesbergen en Kevin Bos (gestopt), Rob van den Wijngaard (trainer, ARC onder 23).

Beker:

3/9: Gouderak-SJZ 1-5

10/9: SJZ-Houtwijk 7-0

17/9: WIK-SJZ 14.30 uur

Competitie (eerste drie wedstrijden):

24/9: FC Rijnland-SJZ

1/10: SJZ-WVC

8/10: Van Nispen-SJZ