Nacompetitie (tweede/derde klasse, zondag)- SJZ verloor met ruime cijfers van DOSR (4-0) en dat had weinig met geluk of toeval te maken. Doeltreffendheid en effectiviteit waren kernwoorden in de eerste helft: na een kwartier kopte centrale verdediger Luuk van Wijngaarden een corner in die helaas voor SJZ door een DOSR speler van de lijn werd gehaald. Amper een minuut later een vrijwel identieke situatie aan de andere kant. Centrale verdediger (jawel) Mark van Diemen kopte een hoekschop in die wel doel trof. Vlak voor rust kreeg Frank Willemse een kopkans uit de buitencategorie. Hij aaide de bal met zijn voorhoofd, wat moeilijker was dan de bal diagonaal in te koppen. Het gevolg was dat de bal voorlangs het doel ging. Kort daarop leek een aanval van DOSR afgeslagen, toch belandde het leer voor de voeten van Dennis van der Geest die de bal met een boog in de verre bovenhoek draaide. De 2-0 ruststand brak in feite de weerstand van de ploeg uit Zoeterwoude-dorp, wat leidde tot een tweede helft die een verplicht nummer werd.

De 3-2 winst thuis had tot zekere verwachtingen bij SJZ geleid. Een gelijkspel was genoeg om door te stromen naar de volgende ronde. In dat geval leken de mogelijkheden om te promoveren riant gezien het schema. Het zou wel een heel ruime beloning zijn voor een zeer wisselend seizoen, maar wie zou daar om malen bij de groenwitten? Zover kwam het dus allemaal niet. Routinier Joost Spierenburg is klip en klaar in zijn oordeel over de reden waarom DOSR en niet zijn eigen ploeg als winnaar uit de strijd kwam: ,,DOSR was duidelijk de sterkste ploeg; ze hadden meer duelkracht, meer strijd om de eerste, tweede en derde bal en daar gaven wij niet thuis en daarom verloren we vandaag duidelijk en terecht. Ik moet er wel bij zeggen, dat we vandaag drie basisspelers misten door schorsingen en dat zijn wel mensen die het fysieke element meer kunnen brengen.”

Spierenburg heeft tien jaar in het eerste gespeeld, ging lager voetballen vanwege blessures en pijntjes achteraf, maar was als ‘kind van groenwit’ graag bereid weer eens in het vlaggenschip te spelen. ,,Mijn eigen team was uitgespeeld en als ik de club kan helpen, dan graag. Zo’n promotie-degradatiewedstrijd is natuurlijk nog eens extra leuk. Jammer van het verlies, maar eerlijk gezegd is de stap naar de tweede klasse erg groot. Dat zie je aan Meerburg dat na het kampioenschap direct weer terugkeert in de derde klasse. Ik denk dat we volgend jaar weer gewoon lekker in de top van de derde klasse kunnen meedraaien en dat is aantrekkelijker dan onderaan in de tweede klasse de puntjes bij elkaar schrapen.”

Ware woorden van Spierenburg die ook nog eens wijst op de jonge spelers in het team: ,,We hebben er een paar jonge gasten bijlopen, die voor opvolging van de ‘oudere’ spelers waarborgt. Dat maakt voetballen bij SJZ juist zo leuk, niet al te veel treuren om de nederlaag van vandaag dus.”

De optimistische en opbeurende woorden werden niet gedeeld door trainer Rob van den Wijngaard. De bevlogen trainer had er blijkbaar meer van verwacht en moest de nederlaag duidelijk verwerken. Zijn tijdperk bij SJZ zit erop en hij vertrekt naar ARC. Jammer voor de club, want het lijkt erop dat hij het maximale gehaald heeft uit de groep waar het mede door blessures en schorsingen vaak improviseren was.

DOSR-SJZ: 4-0 (2-0) 17. Van Diemen 1-0, 44. Van der Geest 2-0, 60. Fennes 3-0, 75.  Fennes, 4-0. Scheidsrechter: Hollemans. Toeschouwers 375.

DOSR: Van Vliet, Cats, Sven van der Meer, Van Diemen (46. Fennes), Lesley van der Meer, Nino Wesselman, Dobbe (Maarten van der Geest), Mauro Wesselman, Disseldorp (46. Reijnders), Dennis van der Geest.

SJZ: Van Diemen, Hulsbos (62. Vink) , De Goede, Van Wingerden, Plooij, Hensing, Daniel Coret , Willemse (70. Van Kampen), Griffioen, Spierenburg, Hans Coret.

Foto’s: J.P. Kranenburg