Derde klasse A (zondag)- Kevin van der Geest was realistisch na het 3-2 verlies van zijn ploeg op bezoek bij SJZ. ,,Kwalitatief kunnen we ons niet meten met deze tegenstander”, bekende de ASC-trainer. ,,Maar we hebben naar onze mogelijkheden gespeeld en er een echter wedstrijd van weten te maken.”

Dat was mede aan de thuisploeg te danken. SJZ  verzuimde in het eerste bedrijf afstand te nemen, al moet daarbij opgemerkt worden dat Vrouwe Fortuna de Zoeterwoudenaren ook bepaald niet gunstig gezind was:  liefst drie keer stond het houtwerk succes in de weg. Sjoerd Hulsbos trof de lat en Marc Griffioen en Stefan Sleijser raakten beiden de paal. Pech van een andere orde was er voor Hans Coret. De spits moest de strijd al snel geblesseerd staken en liet zich na twintig minuten vervangen door Corné Berg.

Al met al zat het SJZ dus niet mee. Bovendien lieten de groenwitten in defensief opzicht steekjes vallen. Jerome Rousseau wist daar, namens de Ajax Sportman Combinatie, al vlot van te profiteren. De spits strafte laconiek verdedigen genadeloos af door de bal fraai  over de kansloze Niels van Diemen te liften: 0-1. ,,Een wat gelukkige voorsprong”, was Van der Geest de eerste om toe te geven. ,,Helaas konden we die alleen niet tot de rust vasthouden.” Het was linksbuiten Frank Willemse die ASC-doelman Tim Laan met een bekeken schotje in de korte hoek verraste: 1-1.

Na het traditionele, een kwartier durende ‘bezinningsmomentje’ haalde de Sint-Jan de teugels flink aan. Een heerlijke volley van Griffioen, op aangeven van Berg, mistte de kruising nog op een haar na, maar niet veel later stond hetzelfde tweetal alsnog aan de basis van de 2-1. De toch al wat onzeker ogende Laan kreeg een inzet van Griffioen niet klemvast, waarna Berg er als de kippen bij was om de rebound binnen te tikken.

Toen Willemse een kwartier voor tijd ook nog eens zijn handtekening onder de 3-1 zette, door de bal van grote afstand in de verre hoek te pegelen, leek het met het verzet van de bezoekers wel gedaan. Niets bleek minder waar. Of het aan het Zoeterwoudse gemakzucht of aan Oegstgeester opportunisme lag, feit is dat het duel op de Haasbroek in de slotfase nog bijna kantelde. Tien minuten voor tijd bracht Rousseau met zijn tweede van de middag de spanning terug en daarmee sloeg de paniek toe bij de gastheer. Van der Geest: ,,Ik wilde eigenlijk vlak voor de 3-1 al ingrijpen, maar terwijl mijn wissel al klaarstond, scoorden zij. Dat was balen, maar gelukkig scoorden we snel tegen. Ik verhuisde Jerome naar de linkerflank. Hij had het zwaar vandaag tegen die voorstopper van hun (Guus van der Hoeven, RT). Die had maar één opdracht en dat was Jerome aan banden leggen. Als die ging pissen, moest hij bij wijze van spreken mee. Ook toen Jerome vanaf links ging spelen, verhuisde die jongen mee. Daarna kwamen we door de as van het veld veel beter door. Je zag bij SJZ achterin de paniek toeslaan. ‘Het staat niet, wat moeten we doen?’, riepen ze naar de kant. En we kregen zelfs nog een enorme kans op de 3-3 (Rousseau miste, RT). Daarmee hadden we weliswaar teveel gekregen, maar dat was natuurlijk wel lekker geweest.”

De opluchting was dan ook groot nadat SJZ, waar de 16-jarige Joey Vink nog debuteerde, de 3-2 over de eindstreep had getrokken. ,,Een meer dan terechte overwinning natuurlijk”, vond Andries van der Hoeven, trainer van het tweede elftal, die opnieuw op de Zoeterwoudse bank plaatsnam. Het was goed om te zien dat ook Rob van den Wijngaard daar weer zat. De hoofdtrainer herstelt goed van vlektyfus, een uiterst zeldzame, bacteriële infectieziekte die hij tijdens een vakantie in Indonesië opliep. ,,Het gaat gelukkig weer de goede kant op, ja. Maar ik doe het voorlopig nog rustig aan. Ik heb wel een jasje uitgedaan hoor. Ik weet nog niet precies wanneer ik weer voor de groep zal staan. Andres neemt nu de honneurs waar en doet dat prima. Dat scheelt.”

De interim-trainer zag SJZ prima spelen, maar baalde uiteraard van de rommelige slotfase. ,,We hadden het al lang en breed moeten afmaken, maar lieten dat na en komen daardoor nog serieus in de problemen. Dat was onnodig en mag ons niet gebeuren. We hebben teveel kansen nodig en dat is iets wat ons eigenlijk al het hele seizoen achtervolgt en ons ook al de nodige punten heeft gekost. Zo zonde.”