Derde klasse A (zondag)- Op de eigen Haasbroek rekende SJZ gedecideerd af met een plaaggeest uit het recente verleden. Al wilde Rob van den Wijngaard het woord ‘Voorschoten-syndroom’ niet in  de mond nemen. ,,Het klopt dat we ons in voorgaande wedstrijden regelmatig door Voorschoten uit de wedstrijd hebben laten halen. Maar vandaag waren we op alle fronten de betere”, sprak de trainer van de Zoeterwoudenaren na de 3-0 overwinning klare taal.

De streekgenoten vochten in de afgelopen jaren heel wat robbertjes uit. Hoewel alweer bijna vijf jaar geleden, ligt de kampioenswedstrijd van de groengelen op 15 april 2012 – waarin Voorschoten de concurrent van het veld blies (5-0) en Eelke van Dijken al voor rust een loepzuivere hattrick produceerde – nog vers in het geheugen. Al was het maar omdat er van de 28 spelers die die memorabele dag op het veld verschenen, er gisteren nog altijd veertien op het wedstrijdformulier stonden: acht bij SJZ, zes aan Voorschotense zijde. Overigens stond Ronald Rosdorff destijds aan het roer bij de Sint-Jan, terwijl huidig RCL-trainer Stefan Luykx de Voorschotense champagne mocht ontkurken.

Ook vorig seizoen troffen de twee kemphanen elkaar, dit keer een tweeluik in de eerste ronde van de nacompetitie. Opnieuw bleek er voor de Zoeterwoudenaren geen enkele eer te behalen: na het 0-2 verlies in de thuiswedstrijd, kreeg SJZ er op verplaatsing met 4-1 van langs. Of SJZ dit seizoen wederom extra wedstrijden mag spelen om promotie proberen af te dwingen, valt nog te bezien. Al na negen wedstrijden hadden de groenwitten zich daarvan kunnen verzekeren, door de eerste periode te pakken. Maar op 30 oktober van het vorig jaar ging het – op de dag dat het moest gebeuren – flink mis voor Van den Wijngaard en de zijnen, uitgerekend op bezoek bij… jawel, Voorschoten ’97 (4-1). ,,In die laatste ontmoetingen maakten we telkens de klassieke fout mee te gaan in hun spelletje en lieten ons zo uit de wedstrijd halen. Daar heb ik de jongens uiteraard tijdens de wedstrijdbespreking voor gewaarschuwd. Wat er ook gebeurt, blijf je eigen spel spelen. Voetballend zijn wij beter, vind ik. En vandaag bleek dat ook. We waren 85 procent van de wedstrijd de bovenliggende partij.”

Voor rust werd het Zoeterwoudse overwicht nog niet in doelpunten uitgedrukt. In die eerste helft domineerde SJZ al, maar deelden ook de bezoekers wat speldenprikjes uit. ,,En pal na rust kregen we eigenlijk onze grootste kans”, zag Huib van Oostrom Soede namens de Voorschotenaren. ,,Een voorzet van ‘Oellie’ (linksback Jurgen Oerlemans, RT), die door Jesper Kloeke van dichtbij naast werd gekopt. Dat bleek achteraf hét moment, want daarna hebben we eigenlijk niets meer gecreëerd. Het was tam van onze kant. Dat had ik niet zien aankomen. We hadden een uitstekende serie neergezet, van vijf overwinningen op rij, gingen mede aan kop in de strijd om de derde periode en stonden voor deze wedstrijd bovendien vierde, een plek die aan het eind van de rit ook zomaar recht kan geven op deelname aan de nacompetitie. Dat verwacht je niet dat acht van de elf vandaag niet thuis geven.”

Een veel gedrevener spelend SJZ trok in het laatste half uur dan ook volkomen terecht de zege naar zich toe. De ban werd na ruim een uur spelen gebroken door Marc Griffioen, die profiteerde van het feit dat Voorschoten-doelman Abdel Lamrabette een rebound moest toestaan op een vrije trap van Kevin Bos. Het Voorschotense vlagsignaal voor vermeend buitenspel van de doelpuntenmaker werd gedecideerd weggewuifd door scheidsrechter Parmessar. Van den Wijngaard: ,,Een leuke poging, maar van buitenspel was absoluut geen sprake. Marc stond voor de muur toen Kevin die vrije trap nam en reageerde gewoon heel alert.”

Met het inbrengen van ‘gifkikkertje’ Frank van den Heuvel probeerde Van Oostrom Soede nog iets te forceren, maar van de poging tot een offensief straalde toch vooral de onmacht af. Een kwartier voor tijd viel de beslissing. Dit keer fungeerde Griffioen als voorbereider. De spits zette Frank Willemse aan het werk en zag hoe de linksbuiten kort wegdraaide bij zijn directe tegenstander en verwoestend uithaalde: 2-0.

In blessuretijd deed oudgediende Joost Spierenburg ook nog een duit in het zakje. De speler van SJZ 3 nam door de personele problemen in de Zoeterwoudse selectie op verzoek van Van den Wijngaard plaats op de bank, viel vlak voor tijd in en benutte die korte invalbeurt om de winst nog wat meer cachet te geven. Op aangeven van een andere invaller, de jonge Jari van Kampen, bepaalde de nog altijd razendsnelle aanvaller de eindstand op 3-0. Ook voor de routinier zelf een persoonlijk overwinninkje, want in de heenwedstrijd was Spierenburg nog de schlemiel geweest door als invaller in kort tijdsbestek twee (domme) gele kaarten te pakken, net op het moment dat SJZ bij een 2-1 achterstand dacht aan te zetten voor de gelijkmaker.

Door de zege heeft SJZ weer enig zicht op de vierde plek, al is het gat met Van Nispen nog altijd vijf punten. ,,Maar die krijgen we zondag, dus dan kunnen we opnieuw goede zaken doen. Na een mindere periode zijn we in ieder geval weer in goede doen. Dat zag je vorige week al, bij FC Rijnland (0-0, RT), en vandaag trokken we die lijn door. Al ben ik liever wat terughoudend als het over vorm gaat, want het kan volgende week weer zomaar anders zijn. Wat dat betreft zijn we dit seizoen niet al te constant en dat is ook de reden dat we staan waar we staan. Onze eigen stomme schuld.”

Zichzelf voor de kop slaan deden ze ook in het Voorschotense kamp. Van Oostrom Soede: ,,Er is nog geen man over boord. We staan nu vijfde, op één punt van Van Nispen. En ook in de periode zijn we nog kansrijk, want we krijgen FC Aalsmeer nog. We hebben alles dus nog in eigen hand. Maar we hebben het er onszelf niet makkelijker op gemaakt. Tegen WVC zullen we de rug moeten rechten. Die móéten we winnen om mee te blijven doen.”

SJZ: Van Diemen; Hulsbos, Van der Hoeven, Bos, Plooij; Versteegen, H. Coret, Sleijser (87. Spierenburg); Coret (83. Van Kampen), Griffioen (77. Hogervorst), Willemse.

Voorschoten ’97: Lamrabette; Mulder, Van Veen, Hogewoning, Adriaanse (15. Oerlemans); Kloeke, Van der Maas, Van den Berg, Elligens (64. Van den Heuvel); Nikic, Hilders.