Derde klasse A (zondag)- Als de weersvoorspellingen vooraf maatgevend waren voor het niveau van de wedstrijd dan zag het er somber uit. Regen en wind namen bezit van het Zoeterwoudse sportpark en dat betekende slechte omstandigheden en een achteraf gezien een dito wedstrijd. Beide teams kampten met personele problemen en hadden dus een puzzeltje te leggen voor wat betreft de opstelling.

SJZ begon in de vertrouwde 1:4:3:3 opstelling zonder onder andere Kevin Bos en Stompwijk speelde in een verkapte 1:4:4:2, zonder publiekstrekker Enrico Geus. Trainer Erik van Manen liet de sterke balvaste spits Rick Luiten diep tegen het centrale duo van SJZ aanspelen met daarom heen de snelle, behendige Nick Ammerlaan. Dat betekende dat zij de opbouw van Guus van der Hoeven en Roy Versteegen moesten verstoren. Hangend op de vleugels werden de Zoeterwoudse backs  Guus de Goede en Dave Plooij  geconfronteerd met good old Toby van Marwijk (links) en Mitchell Jacobs (rechts). Door het diepe spel van Nick Ammerlaan tegen de centrale verdedigers van SJZ aan ontstond er in de as bij de middenvelders Stefan Sleijser, Evert Hoogervorst en Frank Willemse in feite een overtal-situatie tegen de twee overgebleven Stompwijkse middenvelders Maurice Luchtigheid en Dennis vd Linden (3:2). Zeker omdat het centrale duo van Stompwijk (Tim van Rijn en Nick van den Bosch) naast elkaar bleven spelen en niet of nauwelijks door dekten.

Ze werden ook niet echt  in die verleiding gebracht omdat in de eerste fase van de wedstrijd het baltempo te laag lag bij SJZ en er diverse keren een verkeerde keuze werd gemaakt en de vrije man niet gevonden werd. Daarbij hadden de verdedigers van SJZ ook kunnen kiezen om centrumspits Hans Coret aan te spelen. Hij had de bal kunnen laten vallen op Willems waarmee de Stompwijkse verdediging in de problemen was gekomen. Het is achteraf jammer dat er te weinig naar die mogelijkheid werd gezocht.

Stompwijk koos er voor om ver in te zakken, de ruimte klein te maken en dan vanuit de omschakeling snel de diepte te zoeken. Het was dus voor SJZ cruciaal om zorgvuldig te zijn in balbezit en de bal snel rond te laten gaan om de kleine ruimte uit elkaar te spelen. Eén van de opties daarbij is om een station over te slaan en snel onder de bal te komen. De keren dat SJZ dit wel goed deed, was het direct gevaarlijk. Zo speelde Sleijser de bal in een keer door op Coret, die speelde terug op Willemse en deze opende direct op de rechtervleugel waar Guus de Goede opstoomde. Diens voorzet kon niet door de door bewegende Willemse worden binnengeschoten, maar was wel een indicatie hoe SJZ de Stompwijkse tegenstander snel uit elkaar kon spelen.
De Zoeterwoudse spelers maakten al met al te weinig gebruik van de geboden ruimte.

Daarbij werden er te veel kansrijke momenten in de kiem gesmoord door een slechte eindpass of gewoon een verkeerde keuze waardoor een mogelijkheid op een doelpunt verloren ging, dit tot afgrijzen van de Zoeterwoudse oefenmeester Rob van den Wijngaard, die gelukkig weer in de dug-out is teruggekeerd. Een en ander zorgde ervoor dat de meeste schermutselingen voor het doel ontstonden vanuit stilstaande situaties waarbij beide keepers (Niels van Diemen namens SJZ en Jason van der Voort van Stompwijk) handelend moesten optreden. De beide doellieden toonden daarbij hun kwaliteiten.

In de 33e minuut ontstond er een vervelende situatie in de middencirkel, twee spelers gingen vol voor de bal zonder de intentie om elkaar te blesseren. Helaas voor De Goede betekende dit einde wedstrijd, zijn knie kreeg een dusdanige optater dat hij gewisseld moest worden. Hopelijk voor hem en SJZ valt de schade mee.

Vlak na dit vervelende moment vertrok Stompwijk razendsnel  over de rechterkant met Mitchell Jacobs. Zijn scherpe voorzet bereikt Toby van Marwijk, diens schot werd echter met een katachtige reflex gepareerd door doelman Van Diemen.  De daarop volgende corner werd goed ingeschoten door Van Rijn maar weer keerde de goalie de bal met een snelle reactie. De doelman hield daarmee SJZ op de been zo vlak voor rust. Vlak voor de heren aan de thee gingen laaide de wedstrijd nog op want ook SJZ kreeg nog voor het fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter Van Sprang een tweetal mogelijkheden om het scorebord in beweging te krijgen. Helaas voor hen smoorde het schot van Corné Berg in de massa en werd de indraaiende corner van Willemse vakkundig verwerkt door doelman Van der Voort met een 0-0 ruststand tot gevolg.

De tweede helft gaf geen ander beeld te zien. Er vonden wat wissels plaats, sommigen noodgedwongen, sommigen tactisch. Niet lang na de rust werd Coret goed in de voeten aangespeeld, kon de bal laten vallen op Marc Griffioen en hem ook direct wegsturen vanuit het gemaakte een-tweetje. De voorzet van Griffioen kon niet worden binnengeschoten door Berg die daarbij ook een penalty claimde.

En dan ineens was daar een ingooi, het kort wegdraaien van Nick Ammerlaan die zichzelf zo maar vrij voor goalie van Diemen positioneerde en beheerst de 0-1 binnen schoot, heel SJZ in vertwijfeling achterlatend. Deze voorsprong maakte dat SJZ op zoek ging naar de gelijkmaker en daardoor ook meer ruimte liet, koren op de molen voor Stompwijk. Loerend op de counter kwamen ze er met enige regelmaat snel uit waarbij van Diemen een paar keer adequaat ingreep en de 0-2 voorkwam.

Toch was het SJZ dat op 1-1 had moeten komen, Sleijser ging goed door op links en leverde een scherpe voorzet af waar doelman van der Voort gestrekt naar toe moest maar niet voldoende kon verwerken. De bal kwam pardoes voor de voeten van Griffioen die een vrijwel leeg doel voor zich had. De  technische vaardige speler die een ongelukkige wedstrijd speelde, schoot de bal te gehaast over het Stompwijkse doel. Een golf van ontzetting klonk op de Zoeterwoudse tribune behalve bij de Stompwijkse supporters.

De wedstrijd kende verder weinig hoogtepunten behalve dan wellicht het invallen van twee B-junioren bij SJZ. Beide jongelingen (Joey Vink en Mike Hensing) vielen verdienstelijk in, leuk om te zien en goed dat trainer van der Wijngaard het lef heeft om zulke jongens in deze beladen derby te laten invallen.

In de 90e minuut kreeg Stompwijk nog eenmaal een vrije trap te nemen, randje 16 meter. Tim van Rijn besloot, tot grote vreugde van zijn vrouw Iris, om nog een toefje slagroom op de taart te deponeren door deze vrije trap onberispelijk via de onderkant van de lat achter van Diemen te krullen. 0-2, einde wedstrijd. Zo kwam er een einde aan een druilerige middag met een wedstrijd die niet of nauwelijks voor enige warmte had gezorgd. SJZ had goede zaken kunnen doen gezien de overige uitslagen maar dat was een constatering achteraf. Voorlopig reikt groen en wit niet verder dan de zesde positie.