Derde klasse A (zondag) – ,,Als ze gewoon bij de les waren gebleven dan was het na de dik verdiende 3-0 kort na rust wel een veel grotere voorsprong geworden. Nu lieten onze jongens door er te gemakkelijk over te denken SJZ nog aardig terug in de wedstrijd komen. Zo werd het op het laatst spannend ook. Maar ja, wij hebben Tijs van der Hoorn in onze ploeg. En hij maakte ook vanmiddag met twee schitterende assists weer het verschil waardoor we met 3-1 hebben gewonnen”, sprak de trotse Kickers’69-supporter bij het verlaten van de tribune in Leimuiden na afloop.

De vele meegereisde supporters uit Zoeterwoude-Dorp waren benieuwd hoe hun SJZ het zou doen deze wedstrijd in de derde klasse A. Ze stonden immers op een tiende plek met 8 uit 7, een plek die voor het seizoen nooit op het wensenlijstje stond om maar in gepaste sinterklaastermen te blijven. Mogelijk hadden de groenwitten kracht geput en inspiratie gehaald uit de nipt verloren bekerwedstrijd tegen eersteklasser ARC en de prachtige winst tegen dorpsgenoot Meerburg om de LAV Cup afgelopen dinsdag. De jonge en ambitieuze SJZ-trainer Ludo Pistorius bracht op Corné Berg en de jonge Danny Rietkerken na dezelfde basisspelers binnen de lijnen als bij de teleurstellend verlopen laatste competitiewedstrijd tegen het laag geplaatste Aalsmeer. Daar sprak in ieder geval vertrouwen in zijn spelers uit.

Bij de thuisploeg werd trainer Erwin van der Zee, een bekende in het voetbal op diverse niveaus, bij afwezigheid waargenomen door zijn assistent-trainer Rob Bakker. Kickers’69 vooral om de voetbal-troika met de lange spits Pascal Broers, de immer sleurende Koen Bakker op tien en de gave technicus Tijs van der Hoorn op het middenveld. Gedrieën zijn ze, ieder met drie doelpunten, bijna geheel verantwoordelijk voor de elf gescoorde Kickers’69-doelpunten tot op heden. En ook deze wedstrijd zouden ze van zich laten spreken, zeker Van der Hoorn.

Als er een Nederlandse filmregisseur nog een decor zoekt voor de verfilming van het voetballeven van de bekende stripfiguur uit de jaren vijftig, Kick Wilstra, dan moeten ze snel contact opnemen met het bestuur van Kickers’69. Wat een heerlijke en klassieke  voetbalomgeving is het met een grasmat waar de bal vaak een eigen wil lijkt te hebben, een volle tribune met betrokken supporters die allen in de rust de klassieke Leimuider kroket nuttigen en spelers van de thuisploeg die na afloop van de wedstrijd de cornervlaggen uit de zompige grasmat trekken om in het materiaalhok op te bergen. Een heerlijke derdeklasser sfeer!

Na het eerste fluitsignaal van de perfect fluitende scheidsrechter Hoek was het Kickers’69 dat binnen vijf minuten al twee levensgrote kansen kreeg. Maar Van der Hoorn en Bakker konden deze niet verzilveren. SJZ-spits Marc Griffioen zag tien minuten later zijn inzet na een uitval met een prima reflex gekeerd worden door Kickers’69-doelman Jeroen Tent. Halverwege de eerste helft hielden de kijkers de adem in bij een weergaloze actie van Kickers’69-middenvelder Van der Hoorn. Na zijn balaanname in de zestien hield hij diverse keren de bal hoog, speelde deze met een fluwelen voetbehandeling naar de instormende spits Broers die zijn lengte optimaal benutte en de 1-0 inkopte. ,,Ik moest direct aan Gerrie Mühren denken toen in het Bernabeu-stadion tegen Real Madrid, ik geloof dat het in 1973 was, die met het hooghouden van het balletje het hele stadion stil kreeg. Dat deed onze Tijs hier ook, prachtig man want daarvoor kom ik graag naar Kickers’69”, aldus de betrokken thuissupporter.

Kickers had voetbaltechnisch het heft volledig in handen. Waar SJZ voortdurend de trage, hoge, lange en zeer makkelijk te verdedigen bal naar voren hanteerde richting de statische lange spits Tom van Klink, legde Kickers’69 een technisch verzorgder spelletje op de moeilijk te bespelen grasmat. De snelle Jeroen Straathof was voorin de luis in de pels voor de groen-witte verdedigers. Uit een van zijn vele loopacties werd Bakker in staat gesteld om van dichtbij de 2-0 aan te laten tekenen. Een SJZ-supporter direct na deze actie: ,,Er moet echt wat veranderen want zo spelend, blijven we kansloos.”

Trainer Pistorius kon deze gedachten blijkbaar raden want kort voor rust bracht hij de technisch zeer balvaardige Daan Hoogbruin in het veld voor verdediger Roy Versteegen. Hij kwam op de plek van Berg te staan die van linksbuiten naar linkervleugelverdediger werd getransformeerd. Hoogbruin had zichtbaar een paar  minuten nodig om te wennen aan het gras en de omstandigheden, maar de onwennigheid was in de tweede helft helemaal verdwenen. En hoe was SJZ dan in aanvallend opzicht? Het feit dat het schot kort voor rust van Rietkerken pas de tweede keer was dat doelman Tent in actie moest komen, zegt meer dan voldoende.

Beide teams kwamen ongewijzigd weer uit de kleedkamers voor de tweede helft. Waar elke SJZ-supporter dacht aan een strijdend team van groenwitten met het mes tussen de tanden, kwam men meer dan bedrogen uit. Het was weer Van der Hoorn die met een stiftachtige voorzet, waar Dennis Bergkamp patent op leek te hebben, meer zag dan de doorsnee voetballer en dat was weer de inkomende Bakker die koppend voor de 3-0 zorgde. Even later slaagde Straathof er zelfs in te missen voor een leeg doel na een briljant hakje in de zestien van diezelfde Bakker.

Was het hier 4-0 geworden dan was de wedstrijd kort na rust al compleet op slot gegaan. Nu leek dat ook zo met deze 3-0 voorsprong, maar SJZ kreeg door de afwachtende houding van de oranjewitten kans om toch terug te komen in de wedstrijd. Pistorius bracht de jonge Enzo Apfel in, die vijf minuten later al weer geblesseerd moest worden vervangen. In die fase ging de uitploeg achterin 1-op-1 spelen. Hoogbruin bepaalde steeds meer het spel van SJZ. Het was duidelijk dat hij die voetbalintelligentie in de ploeg bracht waar je ook in de derde klasse behoefte aan hebt als je in de top drie wilt meespelen. Uit een werkelijk geniale actie van hem leek hij halverwege de tweede helft de 3-1 te scoren, maar het was aanvaller Griffioen die op de doellijn het, overbodige, laatste tikje gaf. Er kwam door het opportunistische spel van de uitploeg meer druk van SJZ. Kickers’69 liet zich evenmin onbetuigd: spits Broers schoot van ruim twintig meter op de paal. Door de tomeloze inzet van de uitploeg leek het toch weer een wedstijd te worden waar de neutrale toeschouwers eerder aan een 6-1 tussenstand dachten. De Kickers’69-supporter: ,,Kijk Tijs nu lopen, hij is blijkbaar bekaf. Maar hij heeft wel ook deze voetbalmiddag het verschil gemaakt met schitterende acties “ Met deze 3-1 behaalde Kickers’69 een meer dan verdiende overwinning op een zwalkend SJZ.

Nu staat SJZ met deze uitslag zelfs elfde met 8 uit 8 waar de thuisploeg zesde is gebleven met 13 uit 8. Komende zondag is Warmunda thuis de tegenstander van SJZ, een ploeg die vast en zeker kracht heeft gehaald uit de overwinning op Bernardus deze zondag waardoor ze op plek acht staan met 12 uit 8. Wij gaan het zeker volgen!

Kickers’69 –SJZ 3-1 (3-0). 20. Broers 1-0, 28. Bakker 2-0, 49. Bakker 3-0 en 70. Griffioen 3-1. Scheidsrechter: Willem Hoek. Toeschouwers: 198.

Kickers’69: Tent, Mollers, Jim van Vliet, Nick van Vliet, De Wagenaar, Jeroen Straathof (72. Van Dijk), Mike Straathof, Bakker, Van der Hoorn, Broers (78. Möllers) en Oomen.

SJZ: Van Diemen, Versteegen (38. Hoogbruin), De Goede, Plooij, Rietkerken, Coret, Griffioen, Hulsbos, Berg (62. Apfel, 67. Van Hoorn), Van Klink en Sleijser.