HomeZaterdagDerde klasseStrijdend Warmunda wordt in de tweede helft overklast door avv Alphen

Strijdend Warmunda wordt in de tweede helft overklast door avv Alphen

-

Derde klasse A (zondag)-Topscorer Vasco Esman van Warmunda was er uren na de wedstrijd in het gesprek met uw verslaggever zeer duidelijk over: ,,We leverden vanaf het eerste fluitsignaal in de eerste helft strijd in de goede zin des woords tegen avv Alphen. Het ging naar mijn idee best gelijk op. We hadden zelfs nog de beste kansen, maar je moet dan ook geluk hebben. Maar na een 0-1 ruststand werden we in de tweede helft overklast door een technisch veel verzorgder spelend Alphen. Met de 0-2 en 0-3 in een paar minuten na de rust was het voor ons snel bekeken. Uiteindelijk bleef het scorebord op 0-7 stilstaan na negentig minuten.”

Waar Alphen er alles aan was gelegen om op sportpark Overbos drie punten te pakken om zo de race om het kampioenschap met KDO, drie punten meer, vol te kunnen houden had Warmunda zelf ook de punten meer dan nodig. Met 16 uit 17 nam de thuisploeg een dertiende plek in wat op het einde van het seizoen verplicht tot promotie- en degradatiewedstrijden. Maar in de wetenschap dat uit krap met 3-2 van Alphen werd verloren, na een 0-1 voorsprong voor de Warmondenaren, verscheen het team van trainer Alan Campfens met een tactiek binnen de lijnen waar ‘strijd’ en ‘inzet’ sleutelwoorden waren.

Esman: ,,Na de laatste twee wedstrijden op de bank te zijn gestart, elke trainer moet immers keuzes maken, kon ik nu in de basis starten. Bilal el Kourami kreeg vorige week in die bizarre thuispot tegen Kickers’69 thuis de beslissende gele kaart waardoor hij nu was geschorst. En in die wedstrijd kreeg Sjoerd Winkelman direct rood waardoor hij zich vandaag ook niet hoefde om te kleden. Maar met Jasper Kortekaas op tien en Jeroen van Noort ook in de basis hadden we zeker goede vervangers.”

Door de strijd en inzet bij de thuisploeg, middels de lange bal werd vaak geprobeerd het lengtevoordeel te benutten, kwamen er wel kansjes voor de blauwwitten. Esman: ,,Onze snelle linksbuiten Niels Dijkstra strandde net op een slordige twaalf meter van het doel tussen drie Alphenaren. En Chafik Belmamoune had bij zijn kans beter eerder kunnen afspelen of gewoonweg zelf moeten schieten. Maar deze kansjes konden we ook nu weer niet benutten.” Waar de thuisploeg in 17 wedstrijden maar 20 keer wist te scoren kon tegenstander Alphen met 52 doelpunten in 17 wedstrijden aantonen duidelijk schotvaardiger te zijn. Bryan de Vries met vijftien- en Marwan Fennich met veertien doelpunten zijn de Alphense topschutters.

,,En ja hoor, uit het niets kwam Alphen in de eerste helft op een 0-1 voorsprong. Een voorzet van de rechterkant werd er bij de tweede paal zomaar ingelopen. In de rust liet onze trainer weten tevreden te zijn. We stonden er als team en als we ons aan de gemaakte afspraken zouden houden, konden we het Alphen zeker nog lastig maken in de tweede 45 minuten. Ons doel was om net als vorige week thuis tegen Kickers’69 na de rust direct het heft in handen te nemen”, aldus de immer hardwerkende Warmunda-aanvaller.

Maar hoe keek de technische staf van Alphen na afloop terug op die gespeelde eerste helft? Trainer Rob Wolsleger liet zijn assistent-trainer Gerald van der Klok zijn verhaal vertellen bij een verslaggever van de lokale omroep uit Alphen: ,,We speelden zeker niet als een kampioensploeg, integendeel, en we wisten dat Warmunda het vooral van strijd en de lange bal moest hebben. Het was voor ons toch ook weer wennen aan het hobbelige veld wat ons meestal technisch verzorgde spelletje zeker niet ten goede kwam deze middag. Tegen de afspraken in zetten we in die eerste helft minder druk vooruit en onze twee doelpuntenmakers waren echt niet aanspeelbaar.” Dat hij met trainer Wolsleger na het praatje in de rust de tactiek zou aanpassen voor de tweede helft, dat was alle meegereisde Alphen-supporters meer dan duidelijk en waar ze op hoopten.

Esman: ,,Waar wij het ze moeilijk wilden maken, stond het in de 46e minuut direct 0-2 toen we zomaar een vrije trap inleverden. En nog geen twee minuten later kregen we een terechte pingel tegen toen hun nummer tien onrechtmatig binnen de zestien werd gestopt. Hoewel onze doelman Dennis Keikes de bal nog toucheerde, verdween deze toch tegen de touwen, 0-3. Natuurlijk geef je als ploeg niet op, maar met je gezonde verstand weet je ook dat je tegen zo’n ploeg als Alphen er niet ineens twee binnen schiet om het nog spannend te laten worden. Uiteindelijk werd het zo 0-7 als eindstand.”

De lange Warmunda-aanvaller had voor zichzelf een prima analyse van het ‘waarom’ van het grote verschil tussen beide helften gemaakt om deze te delen met uw verslaggever: ,,We verloren, om het maar krijgshaftig uit te drukken, na de thee de strijd op het middenveld. Met hun tactische wijziging hadden ze op het middenveld voortdurend één mannetje meer. En wij bleven er maar achteraan lopen zonder dat het rendement opleverde. Zij wisten elkaar met technisch verzorgd combinatievoetbal, of zelfs met één keer raken, voortdurend te vinden. Dat was voor ons echt niet meer te belopen. Ik werd in de 70e minuut vervangen door de jonge Koen Mastemaker, maar ook met de twee andere wissels kon onze trainer het voetbaltij niet meer keren.”

Assistent-trainer Van der Kolk van Alphen legde na afloop uit wat nu de grootste tactische wijzigingen waren bij deze veel scorende kampioenskandidaat: ,,De tweede helft zetten we duidelijk hoger druk waardoor de ruimte bij balverlies kleiner werd en we makkelijker weer de bal konden veroveren. Je zag duidelijk dat Warmunda de lange bal niet meer kon spelen en zichtbaar in de problemen kwam. Het combinatievoetbal over de grond werd door onze jongens nu wel prima uitgevoerd. Doordat onze twee centrumspitsen ook dichter bij elkaar gingen spelen, kwam er meer ruimte aan de flanken voor onze rappe en zeer behendige vleugelspelers. Wolsleger en ik hebben er zichtbaar van genoten deze tweede helft.”  Esman kon er, wat de tweede helft betrof, niet veel tegenover zetten: ,,We kregen kort voor tijd nog wat hoekschoppen, maar gevaarlijk zijn we zeker niet meer geworden.”

Deze 0-7 nederlaag zorgde ervoor dat Warmunda nog steviger op de dertiende plek kwam te staan met 16 uit 18. Ze hoorden na afloop van deze pot dat Kickers’69 en WVC beiden drie punten hadden behaald en met respectievelijk 21- (uit 17) en 22 punten verder afstand van Warmunda hadden genomen. Maar gelukkig kon ASC het vanmiddag bij Aalsmeer niet bolwerken, een 3-2 verlies, waardoor zij twaalfde bleven met 18 uit 18. Esman: ,,Met nog acht wedstrijden te gaan, moeten we komende zondag tegen Aalsmeer uit maar eens punten gaan pakken. Ze staan wel vierde, maar thuis speelden we wel 1-1 tegen ze. In deze beslissende fase van de competitie in deze derde klasse moeten we niet meer naar anderen gaan kijken, maar uitgaan van onze eigen kracht.”

Want over twee weken wacht de zeer zware thuiswedstrijd tegen koploper KDO. ,,Maar uit werd het ook maar een kleine 2-0 nederlaag dus met de supporters achter ons en onze strijd en inzet kan het zeker nog een mooie zondagmiddag op sportpark Overbos worden. En als ik dan ook hoor dat KDO vandaag maar met 0-2 bij hekkensluiter MMO heeft gewonnen, dan moeten we gewoon vertrouwen blijven houden in ons spelletje. We gokken zeker niet op de nacompetitie”, sprak Esman zich resoluut uit tegen uw verslaggever.

Over deze voetbalwedstrijd in deze derde klasse A met twee totaal verschillende gezichten wat betreft de eerste en de tweede helft, maar zeker niet wat betreft de derde helft zei de assistent-trainer van Alphen na afloop: ,,Mij valt vooral op dat ondanks deze stevige 0-7 thuisnederlaag het na afloop wat de derde helft betreft in de kantine gewoon lekker gezellig is.” Dat, en nog diverse andere zaken, maakt het voetbal in deze zondagse derde klasse A zo leuk voor spelers, technische staf, supporters en… uw verslaggever.

Warmunda-avv Alphen:0-7 (0-1).

Warmunda: Keikes, De Taeye, Solleveld, Wijsman, Van Noort (65. Arnst), Kest, Komen, Belmamoune (73. Van der Meij), Kortekaas, Esman (70. Mastemaker) en Dijkstra.