Derde klasse A (zondag)- Rob van den Wijngaard was in de aanloop naar het thuisduel tegen KDO stellig. De koploper mocht wat de SJZ-trainer betreft best kampioen worden, maar niet op de Haasbroek. Het bleek bepaald geen grootspraak, want dat de bezoekers uit De Kwakel uiteindelijk tóch de champagne mochten ontkurken in Zoeterwoude, was slechts te danken aan het feit dat concurrent Alphen niet wist te profiteren van de 2-1 nederlaag van KDO.

,,En die was allejezus dik verdiend”, claimde Van den Wijngaard, die met de puike overwinning op gepaste wijze afscheid nam van de Haasbroek. Al staat het nog niet helemaal vast dat het seizoen van SJZ er na de uitwedstrijd bij Alphen van komende zondag ook daadwerkelijk op zit. Door de verrassende nederlaag van Voorschoten ’97 tegen ASC (2-3,  na een 2-0 voorsprong, RT) en het late puntenverlies van Van Nispen tegen Warmunda (2-2, met de Warmondse gelijkmaker in blessuretijd, RT) lonkt de vierde plaats ineens weer voor de Zoeterwoudenaren. ,,Het kan inderdaad nog”, besefte ook Van den Wijngaard, die het hoofdtrainerschap definitief vaarwel zegt en komend seizoen het beloftenteam van ARC (onder 23) gaat trainen.

,,De uitslagen zijn gunstig en het kan zomaar nog eens een hele rare laatste speelronde worden. We hebben het niet in eigen hand. We zullen zelf moeten winnen van AVV Alphen en dan is het afwachten wat de resultaten op de andere velden zijn. Maar zo zie je maar weer eens dat het nooit over is tot het statistisch gezien ook daadwerkelijk voorbij is. Je hoorde de laatste tijd niet anders dan ‘het seizoen zit erop voor SJZ’ en ‘wedstrijden om des keizers baard’, maar zelf een paar keer winnen en concurrenten die het af laten weten en je staat er gewoon weer bij.”

De situatie is nu als volgt. KDO is kampioen, Alphen heeft de tweede periode op zak en FC Aalsmeer is als definitieve nummer drie ook verzekert van nacompetitievoetbal. Voorschoten gaat aan kop in de derde periode en is bij winst bij KDO eveneens zeker van verlenging van het seizoen. Mochten de Voorschotenaren echter punten verspelen in De Kwakel, dan ligt de strijd om het laatste ticket weer helemaal open. Wint Aalsmeer in dat geval van Van Nispen, dan pakt het de derde periode en gaat de vacante periodetitel van KDO naar de nummer vier op de ranglijst. Daarvoor zou dan – naast SJZ – ook Stompwijk ’92 nog in aanmerking komen. Die club heeft – net als SJZ (en ook Van Nispen overigens) – eveneens 40 punten, alleen is het doelsaldo van de Stompwijkers aanzienlijk beter dan dat van de buren uit Zoeterwoude. Simpele gezegd: als SJZ van Alphen wint, Voorschoten  onderuit gaat bij KDO en Van Nispen en Stompwijk niet winnen bij respectievelijk FC Aalsmeer en ASC, dan is de ploeg van Rob van den Wijngaard de ‘lachende vierde’.

Op basis van de laatste weken zou SJZ ‘het toetje’ ook zeker toekomen. Van den Wijngaard: ,,We zijn nu zeven wedstrijden op rij ongeslagen en spelen de laatste weken steeds beter. Als je ons vandaag ook weer tegen KDO ziet, vind ik echt dat we onszelf tekort hebben gedaan dit seizoen. Ik heb echt genoten van hoe we speelden. Uit verloren we weliswaar met 3-1 van ze, maar om nou te zeggen dat ik echt onder de indruk van ze was… Zeker niet. Ik had er daarom ook alle vertrouwen in en dat bleek terecht. We hebben echt van begin tot eind gedomineerd. Het enige dat we onszelf moeten verwijten is dat het in de score tot aan de laatste seconden spannend bleef, want het verschil had veel groter moeten zijn. Al zijn we eigenlijk totaal niet in de problemen geweest.”

Gevierde man aan Zoeterwoudse zijde was dit keer Hans Coret. De van origine spits speelt de laatste tijd als aanvallende middenvelder, maar toonde tegen KDO aan zijn torinstinct nog niet verloren te zijn. Nadat de bezoekers nog wel vroeg op voorsprong waren gekomen, door een doelpunt waar een stevig buitenspelluchtje aan zat, stelde Coret orde op zaken. Eerst was hij het eindstation van een ‘geweldige aanval’ en kort na rust strafte hij gestuntel in de Kwakelse defensie genadeloos af: 2-1.

Van den Wijngaard: ,,Het is mooi dat we tot de laatste snik ergens om spelen. We gaan zien of de slechte fase na de winterstop ons uiteindelijk fataal blijkt te zijn geweest of niet. Maar ongeacht de uitkomst van volgende week heb ik hier drie mooie jaren beleefd. SJZ staat er goed op. Als deze groep bij elkaar blijft, kunnen er zeker nog stappen gemaakt worden en moet deze mooie dorpsclub op termijn een stabiele tweedeklasser kunnen worden.”

SJZ: Niels van Diemen; Sjoerd Hulsbos, Guus van der Hoeven, Kevin Bos, Dave Plooij; Roy Versteegen, Evert Hogervorst Hans Coret, Stefan Sleijser (88. Jari van Kampen); Daniël Coret (71. Joost Spierenburg), Marc Griffioen.