Derde klasse A (zaterdag)- LSVV’70 heeft het goede resultaat van vorige week tegen Koudekerk geen vervolg kunnen geven. De Leidenaren werden op bezoek bij FC Oudewater – dat na twee wedstrijden op vier punten stond – met een fikse 4-1 nederlaag weer huiswaarts gestuurd. ,, Het was zo’n dag’’, aldus verdediger Tim van Luxemburg.

,, Nee het was niet best..”, gaat hij verder. ,,Soms weet je: dit wordt zo’n dag! Dan heb je meteen een goed gevoel. Dat hadden we nu ook, maar dan andersom. Het was een beetje chaotisch allemaal.. Koud.. Nat.. Veel regen.. We speelden ook op gewoon gras, wat heel zompig was… Een zwaar en drassig veld.. Helemaal naar Oudewater.. Het zat allemaal niet mee. Kennelijk zijn wij dan toch een beetje mooi weer voetballers en dan wordt het hem niet.’’

Waar Freek Jansen afwezig was om namens Voetbal International de ‘memorabele’ uitoverwinning van het Nederlands elftal bij te wonen in Minsk, stond Wim Mugge zoals vertrouwd en als vanouds voor de groep van LSVV. Hij had zijn elftal nog zo gewaarschuwd scherp aan de wedstrijd te beginnen. Helaas bleken zijn woorden aan dovemansoren gericht.

De wedstrijd was nog geen twee minuten bezig of de bezoekers keken al tegen een 1-0 achterstand aan. Bij rust stond het zelfs al 3-0 en leek het uit te draaien op een verloren middag voor Van Luxemburg en zijn teamgenoten. ,,Het was niet dat zij zoveel beter waren, maar ze waren wel echt scherper. Ze hadden een paar balvaardige spelers ook en middenvelder die veel liepen en er om de beurt overheen kwamen. Daar hadden wij moeite mee. Ook met de duels, waar we veel in kwamen. Dat komt ook omdat het op natuurgras was. Wij spelen bijna nooit meer op echt gras en inmiddels heeft dat nieuwe kunstgras ook echt mijn voorkeur. Zoals vandaag een paar keer zo’n doorstuitende bal, dat zijn wij gewoon niet meer gewend. Het vraagt ook gewoon meer om duels en daar waren zij scherper en harder in. Dat misten wij een beetje. Zelf kregen we ook nog wel een paar goede kansen met Jiddo Doornenbal en Guus van Kessel voorin die allebei rap zijn.”

Van Luxemburg was helaas genoodzaakt de strijd halverwege te verlaten. ,, Ik had al last van mijn enkel vanaf het begin en ging er vlak voor rust weer doorheen. Daarom moest ik eraf, dat zit dan ook allemaal weer even niet mee.” Toch hadden hij en zijn ploeggenoten er nog wel vertrouwen in de wedstrijd te kunnen keren. ,, We zijn gewend om 1-0 achter te komen, maar dan lijkt er bij ons juist meer spirit in te komen. Het is dan positief dat er ondanks dat we achter komen er nog geloof is en we niet op elkaar gaan lopen vitten. Dat laat wel zien dat we een team zijn.” Helaas liep de wedstrijd anders. Niet lang na rust viel ook de 4-0 binnen en toen leek de strijd wel echt gelopen.

Ook nadat Oudewater met tien man kwam te staan nadat een verdediger aan de rem moest trekken toen Doornenbos vrije doortocht had, is LSVV niet meer dicht bij een resultaat gekomen. Sander Mulder maakte als invaller nog wel de 4-1, maar die is slechts voor de statistieken. Vanaf de bank zag Van Luxemburg het allemaal aan. ,,Het spelbeeld veranderde wel na hun rode kaart. Wij waren dominanter, maar het heeft er niet meer ingezeten. Op dat zware veld was het hotseknotsvoetbal en dan ga je geen vier goals meer maken. Op kunstgras was het misschien anders geweest, dan doet de bal meer wat je wilt. Als we scherp begonnen waren had het er misschien ingezeten. We hebben wel allemaal het gevoel dat we ze bij ons thuis moeten kunnen pakken.”

De algehele conclusie lijkt dus: beter luisteren vooraf naar Wim Mugge! Van Luxemburg: ,, Ja we hadden het er in de dug-out nog over tijdens de tweede helft. ‘Hoe kunnen zij nog wel scherp beginnen en lukt het ons niet?’ Maar dat is denk ik ook een beetje waar wij zelf voor kiezen. Wij houden alles luchtig. We lachen veel voor de wedstrijd, hebben waardeloze uitshirtjes, komen twintig minuten voor de wedstrijd het veld op, iedereen doet zijn eigen warming-up, we hebben geen pionnetjes.. Daar kiezen we zelf voor, maar dan moet je ook wel haast schizofreen zijn als je vanaf minuut 1 scherp bent. Als wij dat ook willen, moeten we misschien ook ons rite voor de wedstrijd aan gaan passen, maar dat is ook juist de charme van LSVV. Natuurlijk kan het wel scherper dan vandaag, maar het is dus ook deels waar je voor kiest.”

Volgende week komt Blauw Zwart – dat na drie wedstrijden nog puntloos is en al elf doelpunten incasseerde – naar Leiden en gaat LSVV weer voor de volle winst. Van Luxemburg heeft er vertrouwen in: ,, Lekker weer op kunstgras en op het eigen Wim Mugge Sportpark.”