Terugblik op het seizoen met Lugdunum

Tobias Schaafstra: ,,Voor een 8 speelde Lugdunum niet constant genoeg”

Met deze uitspraak typeerde Lugdunum-allrounder Tobias Schaafstra met een kampioenschap in deze derde klasse A van de zaterdag toch op zak zeker met een kritische blik het afgelopen seizoen: ,,Ik geef ons een 7,5. Want laten we wel wezen, met dit team hadden we toch met tien à twintig punten verschil op nummer twee kampioen moeten worden. Koudekerk deed lang fantastisch goed mee in de strijd om de bovenste plek, maar in onze thuiswedstrijd die we soeverein met 4-2 wonnen veegden we ze toch echt helemaal van de mat.”

Na met groot machtsvertoon zowel de eerste als de tweede periode te hebben gewonnen, kwam om welke reden dan ook de sleet er in de derde periode van negen wedstrijden aardig in. Van de in totaal acht gelijke spelen in het seizoen werden er namelijk drie behaald in deze derde periode zo ook de enige twee nederlagen tegen WDS en Nieuwkoop. Deze laatste ploeg werd uiteindelijk met zeven punten achterstand wel tweede als koploper van een pelotonnetje puntenhongerige achtervolgende ploegen. ,,Dat waren de wedstrijden die voor ons qua spel en resultaat toch tegenvielen. En hadden we gespeeld zoals thuis tegen Koudekerk dan hadden we op zeker meer punten behaald en dan kreeg dit seizoen voor mij echt een vette acht”, aldus Schaafstra (tegen VV Leiden op archieffoto).

Hij gaf zichzelf een 7 voor dit seizoen en of dat aan het aantal van maar drie gescoorde doelpunten- weliswaar veelal als centrale verdediger- van de in totaal 69 is te wijten, dat is in het vraaggesprek niet helemaal duidelijk geworden. Een extra gelegenheid om zijn 7 om te buigen naar een hoger cijfer krijgt Schaafstra met de andere Lugdunummers in de halve finale om de Koetshuis Cup tegen DoCoS. Schaafstra: ,,Dat wordt een heerlijke Leidse derby, maar ik heb niet op mijn netvlies wanneer deze wordt gespeeld. Dat weet onze technische staf met Henk de Cler, Jan Wansink en Henk Kersten het beste. Vorig jaar verloren we in de finale met 0-1 van een combinatieteam van FC Rijnvogels, dus er ligt een enorme uitdaging om dat resultaat  te verbeteren. En zeg nou zelf… welke amateurclub wil er nu niet de dubbel winnen in één seizoen?”

 

Komend seizoen speelt hij met Lugdunum voor het eerst in de tweede klasse nadat de groenwitten in het seizoen 2008-2009 waren gestart in de vijfde klasse. ,,Dat wordt mijn vierde seizoen hier bij Lugdunum nadat ik eerder balde bij Leidsche Boys, UDO en bij UVS vroeger in de jeugd. Gaaf hoor om komend seizoen eindelijk meer bekende en Leidse ploegen als UVS en DoCoS weer in de competitie tegen te kunnen komen. Dit seizoen kenden we alleen LSVV’70 als Leidse tegenstander. Ik kijk nu al uit naar al die Leidse derby’s, en ik weet mijn voetbalcollega’s ook”, sprak de enthousiast vertellende ‘kikker’.

Hij verwacht dat eind juli het trainingsveld weer wordt betreden om de eerste meters te gaan maken ter voorbereiding op wat een uniek eerste seizoen in de zaterdag tweede klasse moet gaan worden. Maar met wat voor voetbalverwachtingen komt Schaafstra straks uit zijn onthaastende zomerslaap?: ,,Ik zou zelf al heel content zijn met een plek lekker hoog in de middenmoot. We hebben een goede selectie maar er komen nog meer goede spelers bij, wat te denken van rots in de branding Marco van der Pluym en een creatieve speler als Martijn van Leeuwen van de zondagtak van FC Rijnland? Onze technische staf kennende, zullen zij mogelijk de lat komend seizoen wat hoger leggen met een gewenste periodetitel.”

Wat was nu het voetbalgeheim van Lugdunum dit seizoen? Was het toch een ketel Leidse toverdrank, geheel in de geest van de strips van Asterix en Obelix, waaruit wekelijks kracht geput moest worden? Schaafstra: ,,We zijn een echt vriendenteam waarbij de ‘derde helft’ met hoofdletters is geschreven. We hebben voldoende talent in het team, echte leiders en ervaren rotten als een Tim de Cler, en met deze mix viel alles dit seizoen echt op de juiste plek. We gaan ervoor komend seizoen maar eerst die Leidse derby om de halve finale van de Koetshuis Cup tegen DoCoS.”

Lugdunum in cijfers:

Totaal: 26-56-69-34 (1e)

Thuis: 13-31-35-15 (1e, nul keer verloren)

Uit: 13- 25-34-19

Thuis niet gescoord: 1x

Uit niet gescoord: 0x

Thuis de nul gehouden: 5x

Uit de nul gehouden: 4x

Grootste overwinning thuis: 4-0 tegen Siveo’60

Grootste overwinning uit: 0-4 tegen Zevenhoven en Perkouw

Grootste nederlaag thuis: n.v.t.

Grootste nederlaag uit: 4-3 tegen WDS, 3-2 tegen Nieuwkoop

Topscorer: Ozan Isitir, 14 treffers