Sinds vorig seizoen is er een samenwerkingsverband tussen onze redactie en het Leidsch Dagblad. Elke woensdag wordt het Leidse voetbal in de krant extra uitgelicht met uiteenlopende berichtgevingen. Deze week stond het volgende interview op papier. Nu nog even via deze website (en nog iets uitgebreider zelfs), voor belangstellenden die het artikel (nog) niet lazen. In de schijnwerpers Jiddo Doornenbal van LSVV’70.

De in Gouderak geboren Jiddo Doornenbal (24) is tot dusverre de meest opvallende speler van LSVV’70 dit seizoen. De nieuweling staat momenteel gedeeld vierde op de regionale topscorerslijst met negen treffers. Daarmee neemt hij de helft van de productie van de ploeg van Freek Jansen voor zijn rekening. De puntspeler lijkt derhalve een meer dan waardige opvolger van Richard Guffens, die recreatief is gaan spelen. Overigens was de doelpuntenmaker, die door Jansen wordt omschreven als ‘een nette, leuke, gelovige en op alle fronten zekere aanwinst’, al een jaar speler bij de bij Lugdunum inwonende club.

,,Ik ben verhuisd naar Leiden omdat de vrouw waarmee ik trouwde al in deze stad woonde vanwege studie en kwam in contact met een studentenvereniging en daardoor met de club. Omdat ik te laat was met inschrijven heb ik een jaar in het tweede elftal gespeeld. Af en toe viel ik al in, maar aan het eind van het vorige seizoen heeft de trainer mij gevraagd of ik bij het eerste wilde komen. Het scoren ging me al makkelijk af en dat viel op. Er vlogen er 39 in vorig seizoen.”

De financieel medewerker bij een bedrijfje in Rotterdam heeft zijn draai gevonden in het team van de ‘mooiweervoetballers’, zoals de manschappen van Jansen zichzelf noemen. ,,Ik voelde me meteen welkom en we hadden ook een leuke start. Ik vormde een goed duo met Guus van Kessel, maar helaas raakte hij geblesseerd en hij zal pas na de winterstop weer aansluiten. Ik denk dat de combinatie voorin wel een succes was. Ik snel, technisch en gretig en Guus meer een beuker, maar wel met diepgang. Daardoor kreeg ik meer kans om de ruimtes te benutten. Ondertussen loopt het bij ons minder, maar ik geloof zeker dat wij ons veilig moeten kunnen spelen.”

Uit de laatste vijf wedstrijden werd maar één punt vergaard en LSVV’70 zakte weg naar de elfde plek. Daarnaast wordt er voor de winterstop nog onder meer gespeeld tegen de nummers twee en drie en het slechte weer is ook al niet in het voordeel. ,,Dat laatste speelt bij ons wel een rol, ja. LSVV’70 staat er om bekend dat het vanaf de lente weer beter gaat en dat we het ook niet echt moeten hebben van natuurgras. Op ons eigen kunstgras halen we dan ook de meeste punten. In uitduels verloren we alles en kregen veel goals tegen. Enkel hadden we afgelopen zaterdag moeten winnen bij WDS, maar zelfs dat lukte niet. Zij scoorden de 2-1 opmerkelijk genoeg toen ze met tien man stonden vanwege een rode kaart. Dat mag natuurlijk niet gebeuren. Eigenlijk dachten we er juist overheen te gaan, maar we kwamen dus van een koude kermis thuis. Dat we nog tegen twee titelkandidaten spelen zegt ons wat minder. Meestal spelen we juist dan met een hoop inspiratie.”

LSVV’70 staat al sinds de oprichting bekend als een unieke club en daar is Doornenbal inmiddels ook achter. ,,Ik geniet van de zelfspot en het gaat hier allemaal niet zo serieus. Daar voel ik me goed bij. Ik heb momenteel ook geen behoefte om hoger te spelen wanneer die kans zich zou voor doen. Een keertje trainen per week komt ook mij prima uit. Of ik in Leiden blijf weet ik nog niet. Ik heb gestudeerd aan het Erasmus (economie en bedrijfseconomie) en werk nu ook in de havenstad. Een club als LSVV’70 bestaat echter nergens en dat unieke zou ik op zeker gaan missen. Mochten we in Rotterdam gaan wonen dan denk ik wel dat ik het kan opbrengen om de trein te pakken naar Leiden.”

Doornenbal speelde in de jeugd voor VV Gouderak en is vanaf de A-junioren drie jaar de zaal ingegaan om te spelen bij Watergras. Uiteindelijk keerde hij dus terug op het veld, omdat dit hem toch meer trok. De aanvaller werkt 32 uur bij Workspot en is woonachtig in de binnenstad van Leiden. Over twee weken speelt hij met zijn ploeg weliswaar niet thuis, maar bij VV Leiden. ,,Daar moeten we zeker drie punten ophalen gezien de ranglijst, maar dat geldt voor hen evenzo. Uiteindelijk moeten we in staat zijn om weg te komen uit de gevarenzone. Ik zet in op de middenmoot.”