Derde klasse A (zaterdag)- Lugdunum vertrok zaterdagmiddag met een restje lood van de thuiswedstrijd in de schoenen richting Berkenwoude. In de Kikkerpolder werd tegen Perkouw immers maar nipt met 1-0 gewonnen en de mannen van Henk de Cler en Jan Wansink hielden zichzelf voor dat het weleens een lastig duel kon gaan worden tegen deze opponent. Niets bleek minder waar.

Lugdunum was direct na het aanvangssignaal heer en meester en bleef dat ook gedurende de 90 speelminuten. Er heerste discipline en rust in de ploeg. Daar waar normaliter nog weleens voor zichzelf wordt gevoetbald, was er tijdens deze wedstrijd sprake van een collectief dat met en voor elkaar aan het voetballen was.

Alles wat Lugdunum in de teleurstellende wedstrijd tegen Linschoten had laten liggen, Tim de Cler noemde het gebrek aan mentaliteit, pakte men deze zaterdag goed op. Perkouw kon geen moment inbreken in het verzorgde spel van de kikkers en moest vaak toekijken en toestaan hoe het als speelbal werd gebruikt. Trainer Wansink: ,,We hebben genoten langs de kant. Ingrijpen of sturen was nauwelijks nodig. Heerlijk zo’n middag.” Jochie Sebrechts en Ozan Isitir kwamen tweemaal tot scoren. Eerstgenoemde deed dat voor de pauze en Isitir bewaarde zijn goals tot later in de middag. Met een gedecideerde 0-4 overwinning kon de terugreis worden ingezet.

Tegenstander Perkouw kwam daarentegen nauwelijks tot anderhalve kans in deze wedstrijd en de enige gerede kans, een kopbal op de goal, viel toen Lugdunum al een ruime voorsprong (0-3) op het scorebord had staan. De thuisploeg had geen schijn van kans en kwam er ook nauwelijks aan te pas. Tim de Cler had louter complimenten voor zijn ploeggenoten tijdens het verslag van deze wedstrijd. Het plezier en de trots droop er terecht van af.

Het trainersduo De Cler en Wansink had er deze week voor gekozen om met een driemansformatie achterin te spelen. Afgestemd op de twee spitsen waar Perkouw mee acteert, viel de keuze op een 3-4-3 speelwijze, die verrassend goed uitpakte. Trainer De Cler benoemde het luxeprobleem waar men momenteel mee kampt. ,,Iedereen is fit, iedereen traint, dus heeft iedereen eigenlijk ook recht om te spelen.”

De trainers van Lugdunum spelen daarom ook graag iedere dinsdag een oefenduel zodat spelers minuten kunnen maken en ook wisselspelers voldoende wedstrijdritme kunnen behouden. Tijdens de warming-up voor deze oefenwedstrijden wordt eveneens aandacht besteed aan het element conditie zodat de ruime selectie fit aan haar wedstrijden kan beginnen. De Cler geeft aan soms lastig oefenpartners te kunnen vinden, terwijl de visie en werkwijze van Lugdunum dit seizoen toch duidelijk haar vruchten afwerpt: een ongenaakbare eerste plaats in de 3e klasse A.

Volgens de trainer heeft dit juist te maken met de vele oefenwedstrijden die de Lugdunummers spelen. En hoewel het laatste duel, afgelopen dinsdag tegen ASC, geen daverend succes was (2-2), werd nu dus een mooie pot voetbal neergezet tegen de enigszins gevreesde tegenstander. ,,Er heerste teamgevoel, er werd veel breed gevoetbald, over de flanken ontstonden prachtige aanvallen en het enige beetje teleurstelling dat in de stemmen van de gebroeders De Cler klonk, waren de vijf zuivere kansen die in de laatste twintig minuten van de wedstrijd niet werden benut. De speler gaf zelfs aan dat het lastiger was deze niet te scoren dan wel. Op zich waren deze gemiste kansen dus ook een prestatie an sich, maar liever had een ieder ze bijgeschreven gezien op het scorebord. Vooral met het oog op de prachtige aanvallen die eraan vooraf gingen en een beter lot hadden verdiend.

Desalniettemin een dertiende zege voor Lugdunum dit seizoen en met 9 punten voorsprong op de nummer 2 mogen de Kikkers het kampioenschap eigenlijk niet meer weggeven. Koudekerk immers, de nummer twee, verloor in Driebruggen met 1-0 van WDS.

Na het stoppen van de zondagcompetitie in 2009, werd na de start in de 5e klasse A in 2009 direct promotie gemaakt naar de 4e klasse in 2010 en 3e klasse in 2011. Met een plek (5e) in het linkerrijtje aan het einde van vorig seizoen nog in het achterhoofd lijkt Lugdunum nu echt klaar voor de platte kar of een duik in een van de kikkerslootjes rond hun terrein.

Zterdagmiddag werd, zeker na het horen van de overige voor Lugdunum gunstige uitslagen in de poule, een mooi feestje gevierd in de kleedkamer. Het lood in de schoenen was verdwenen, iedereen heeft de beide benen op de grond en streeft ernaar deze ‘beste wedstrijd van het seizoen’ in de nog komende weken te gaan evenaren.

Opstelling Lugdunum: Kevin Wassenaar, Henk Brandt, Tobias Schaafstra, Nabil Atif, Cem Isitir, Mohammed Berdai (Casper Koreman) Tim de Cler, Houssin Bezzai, Adam Atif (Bilal Karasahin), Ozan Isitir, Jochie Sebrechts.