Derde klasse A (zondag)- Geen cent gaf ‘men’ nog maar een paar weken geleden voor de kansen van SJZ, maar de ploeg van Rob van den Wijngaard wilde van geen wijken weten. En dat is maar goed ook, want door de 4-5 winst op Alphen en gunstige uitslagen op de andere velden gebeurde wat eigenlijk niemand meer voor mogelijk hield: de Zoeterwoudenaren gaan de nacompetitie voor promotie naar de tweede klasse in. ,,Niet meer verwacht, maar toch nog gekomen.”

Een droomscenario. Anders zou je de laatste speeldag in 3A (zondag) door een groenwitte bril bekeken niet kunnen omschrijven. Natuurlijk, SJZ wist wat het te doen stond. Zelf winnen bij Alphen, dat de reguliere competitie als tweede beëindigde en de focus al verlegd heeft richting nacompetitie. Maar dan nog was SJZ afhankelijk van de resultaten van Voorschoten ’97 en Stompwijk ’92, die bij winst zowel op de ranglijst als in de strijd om de derde periode niet meer te achterhalen zouden zijn geweest. De twee streekgenoten verloren echter van respectievelijk KDO en ASC en ‘werkten’ zo ‘mee’ aan het spontane, Zoeterwoudse feestje dat er gistermiddag op sportpark de Bijlen rond  een uur of vier ontstond.

,,Nee, we hadden niks gepland”, aldus Van den Wijngaard, die bezig is aan zijn laatste weken als hoofdtrainer en zijn Zoeterwoudse dienstverband dus met (minimaal) twee wedstrijden verlengd ziet worden. ,,Dat is de goden verzoeken. Maar het geloof was er zeker wel. Net als de blijdschap na afloop. Ik had de spelers in de rust al ingefluisterd dat de tussenstanden gunstig waren. Die werden er in de loop van de tweede helft alleen maar beter op, al wisten ze dat in het veld niet. Na afloop vroegen de jongens natuurlijk meteen wat het geworden was. Dat zorgde wel even voor flink wat ontlading. Al was die ook van vrij korte duur hoor. Er zitten ook wat van die ‘gekke’ Feyenoorders tussen en die wisten niet hoe snel ze moesten douchen.”

Bovendien heeft SJZ sec bekeken nog niets. Van den Wijngaard: ,,We spelen nu een tweeluik tegen DOSR. Een mooi affiche. Twee dorpsclubs waar altijd het nodige publiek langs de kant staat. We hebben in het verleden vaak tegen ze gespeeld, maar ze spelen nu al voor het tweede seizoen in de tweede klasse en ik ben ze een beetje uit het oog verloren. Ik ga van de week eens wat informatie inwinnen. Het vertrouwen is in ieder geval groot. We zijn al negen wedstrijden op rij ongeslagen, ondanks dat we een zwaar programma hadden. Vorige week versloegen we KDO dikverdiend in hun kampioenswedstrijd en vandaag win je zeer terecht van de nummer twee. Wat dat betreft is dit een terechte beloning. Nu is het zaak om door te pakken. We gaan voor promotie.”

In Alphen vloog een zwaar gemankeerd uit de startblokken. Aanvoerder Kevin Bos, doelman Niels van Diemen, stofzuigers op het middenveld Stefan Sleijser en Evert Hogervorst en aanvallers Marc Griffioen – de laatste weken flink op dreef – en Daniël Coret keken geblesseerd of geschorst toe. Het had Van den Wijngaard ertoe bewogen Joost Spierenburg weer eens te verleiden tot een rentree. De routinier speelt tegenwoordig in een vriendenteam, maar heeft het eerste van ‘zijn cluppie’ dit seizoen al vaker uit de brand geholpen. En tegen Alphen eiste de snelle linksbuiten gelijk ook maar een hoofdrol op. Binnen twaalf minuten had hij er al twee binnen geprikt. Na een stif kwartiertje tilde Frank Willemse de voorsprong zelfs naar 0-3 en daarmee leek de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Zeker nadat invaller-goalie Marc van der Velde vlak daarna ook nog eens een strafschop keerde en Corné Berg er op slag van rust 0-4 van maakte.

Wellicht dat de euforie in de kleedkamer – waar verdediger Guus de Goede overigens geblesseerd achterbleef – iets te groot was, want in het begin van het tweede bedrijf lieten de bezoekers de teugels vieren en kon Alphen in no-time terugkomen tot 2-4. Verder liet SJZ het echter niet komen. Sterker, met zijn derde van de middag vergrootte Spierenburg de marge weer. Die voorsprong leek riant, maar in de slotfase voltooide ook Alphen-spits Marwan Fennich zijn ‘valse’ hattrick en bracht de spanning daarmee terug: 4-5.

Hectische slotminuten volgden, maar de Zoeterwoudenaren bleven met hangen en wurgen overeind. Dat het SJZ niet tegenzat, spreekt wel uit het feit dat de thuisploeg in totaal vier keer de paal raakte.

,,Ik heb na de winst op KDO al gezegd dat het nog wel eens raar kon gaan lopen op de slotdag en dat is uitgekomen”, haalde Van den Wijngaard zijn vooruitziende blik aan. ,,Sterker, zelfs toen we vier wedstrijden geleden nog zes punten achter stonden, heb ik ze gezegd dat er nog van alles kon gebeuren. We zijn erin blijven geloven en die standvastigheid betaalt zich nu uit. Van de zes jongens die we vandaag misten, zijn er komende zondag vijf weer bij. We hebben een goede groep en met het vertrouwen zit het wel goed. Ik heb er zin.”