Derde klasse A (zondag) – ,,Het is toch ongelofelijk dat we weer zo slap aan deze wedstrijd zijn begonnen. Staan we na een klein kwartiertje gewoon weer met 0-1 achter en lopen we opnieuw achter de feiten aan. Het was net als bij de laatste twee wedstrijden tegen SJZ uit en ASC thuis, daar gebeurde het ook al. Maar in de tweede helft pakten we het wel goed op en waren we de bovenliggende partij tegen WVC. Uiteindelijk werd het 2-3 met nog een kansje op de gelijkmaker ok in de slotminuten. Ons spel van de tweede helft moeten we vasthouden in de laatste twee competitieduels en de wedstrijden van de nacompetitie. Ik geloof er zeker in”, aldus de zeer sterk ingevallen jonge linkerverdediger van Warmunda Brian van Noort.

Nadat Warmunda eind november 2016 in Oude Wetering met een 2-2 gelijkspel zichzelf te kort deed, volgens de reactie toen van Martin de Louw van de technische staf, zijn er bij de thuisploeg in de loop van het seizoen veel zekerheden in de personele bezetting verdwenen. Van de basisspelers van toen kon trainer Alan Campfens er nu nog zes opstellen, waaronder eerste doelman Michael Christen. Hij stond weer onder de lat na een lange blessureperiode. Op sportpark Overbos had Campfens ook vier spelers uit de jeugd in de opstelling opgenomen en twee zaten er naast hem in de dug-out.

Trainer Mo Bougrine van WVC wist zich met een elfde plek met 26 uit 23 en het programma de laatste twee competitiewedstrijden al redelijk veilig. ASC, zijn toekomstige vereniging, stond twaalfde met 24 uit 23 maar voor de Oegstgeestenaren, met AVV Alphen en Stompwijk thuis en Voorschoten’97 uit op jacht naar een periodetitel voor de boeg, ‘that’s different cook’ zou Louis van Gaal zeggen. En de thuisploeg, dertiende met 20 uit 23, heeft met Van Nispen uit en FC Rijnland thuis ook best nog pittige tegenstanders voordat de definitieve stand in deze fascinerende derde klasse A wordt opgemaakt.

Wedstrijdcoördinator Jos Halman maakte het voor de wedstrijd op het zonnige sportpark Overbos nog mysterieuzer wat betreft de nacompetitie voor deze derde klasse: ,,Voor 1 mei moeten verenigingen de K.N.V.B. laten weten of ze hun standaardelftal op de zondag willen handhaven of terugtrekken. Als dat laatste het geval is, dan weten we of plek twaalf en dertien al dan niet verplichten tot het spelen van een nacompetitie. Trekken meerdere standaardelftallen zich terug, dan weten we het nu dus tijdig.” Dat voorkomt de rare situatie zoals einde vorig seizoen toen de vrijdag voor de beslissende wedstrijd in de nacompetitie tegen Stolwijk de K.N.V.B. per brief kenbaar maakte dat alle ploegen uit die nacompetitie in de derde klasse geplaatst zouden worden. Het laat terugtrekken van diverse standaardteams op zondag was daar debet aan.

Het was geweldig gezellig langs de lijn waar de supporters, zeker de vele meegereisde WVC-supporters, zichtbaar plezier hadden in wat er zich binnen de echte krijtlijnen afspeelde. Opvallendste speler bij de uitploeg was Dave de Koning die in de spits topscorer Roy Weenink (scoorde thuis tegen Warmunda beide treffers) mocht vervangen. Voor zo’n speler kom je zeker naar het gezellige complex in Warmond. Alsof de bal met een touwtje aan zijn voeten zat, zo slalomde hij diverse keren door de Warmondse defensie. En met een fantastisch spelinzicht wist hij voortdurend aanvoerder Lars Verdel op tien, vleugelaanvaller Arne van Klink en zeker de jonge en zeer rappe Stijn Rietbroek op maat te bedienen met zijn fluwelen voorzetten en steekballetjes.

Deze Rietbroek (waar waren de scouts die op zoek zijn naar een snellere Robbie de Wit van het vroegere Ajax?) kopte na een kwartiertje schitterend de vrije trap van Jochem van der Meer achter doelman Christen in, 0-1. Assistent-scheidsrechter, in de volksmond noemen we hem nog steeds grensrechter, Groeneveld van de thuisploeg was er na afloop van de wedstijd heel duidelijk over. Zittende in het zonnetje op een bankje met de schoenen uit, de sokken omlaag, de peuk heerlijk opgestoken en zijn wedstrijdvlaggetje weer in het foedraal gaf hij zijn visie weer op wat hij deze voetbalmiddag had gezien: ,,Ik kom oorspronkelijk uit de rugbywereld bij ‘The Bassets’ uit Sassenheim en daar was het in elke pot belangrijk om te laten zien dat je er stond als ploeg en niet bang bent voor je tegenstander. Dat miste ik vanmiddag weer waardoor we opnieuw rap achter komen. We zijn van Warmunda echt te lief, zeker als je ziet dat die gasten van WVC gewoon slimmer en fysieker de duels in gingen. Daar hebben we nog heel wat te winnen, maar dat gaat zeker lukken.”

Dankzij doelman Christen, die zeer goed meeverdedigde en zich duidelijk liet horen, werd het in korte tijd geen grotere achterstand voor de Warmonders. En de thuisploeg dan? Stelde die er zo weinig tegenover?  De jonge aanvaller Jasper Kortekaas zag twee keer zijn inzet gekeerd worden. Maar veel meer kon Warmunda niet op de lekkere grasmat leggen. Het was de aalgladde en snelle WVC-aanvaller Rietbroek die op aangeven van beide keren De Koning een echte hattrick realiseerde. Met deze 0-3 bracht hij zijn seizoenscore alweer op zeven. Het enige gevaar van de blauw-witten, met de zeer moeilijk leesbare rugnummers, kwam nog van rechtervleugelverdediger Vincent Solleveld die met een vrije trap van dertig meter zijn snoeiharde inzet net over de lat boven WVC-doelman Michael van Nijnatten zag scheren.

Kort voor rust moest trainer Campfens al wisselen, vroeger dan gehoopt, maar blessures waren hier debet aan. Centrumverdediger Mart ten Have en linkervleugelverdediger Roy Komen werden respectievelijk vervangen door de jonge Luuk Holverda en Brian van Noort. Met het fluitsignaal van de verbaal zeer aanwezige scheidsrechter De Wit werd de trainers de gelegenheid gegeven om hun mannen weer goed ‘de wei in te krijgen’ voor de tweede helft.

Wat gaaf om te zien en te beleven, zeker voor de vele trouwe blauw-witte supporters, dat de Warmunda-spelers met extra zuurstof in de longen uit de kleedkamer waren gekomen. Het was de thuisploeg die de gehele tweede helft de bovenliggende partij was. Er werd meer over de grond gecombineerd en de bal werd niet blind naar voren gerost, de linies sloten beter aan en net als in de eerste helft was rechtervleugelaanvaller Chafik Belmamoune de plaaggeest voor WVC, om maar in de geest van een film van Bassie en Adriaan te blijven. Zo zorgde de rappe aanvaller Niels Dijkstra, na een schitterende voorzet van de jonge Koen Mastemaker voor de 1-3. De honderd procent kansen voor Belmamoune en aanvoerder en centrale verdediger Steven de Taeye werden helaas voor de blauwwitte supporters net niet benut. De derde klasse is zo leuk omdat er dingen gebeuren die je nergens anders tegenkomt.

Zo viel bij WVC de lange Nick Disseldorp in die op de spelerslijst met dertien stond genoteerd. Maar dat shirt paste hij niet gezien zijn torso en daarom kwam hij binnen de lijnen met shirtnummer vijftien. En waar bij een eerdere wissel bij WVC Luc Gies Broesterhuizen meer naar voren moest spelen werd hij door een ploegmaat bij het aanspelen voortdurend aangeroepen met zijn koosnaampje ‘GHB’. En de WVC-verzorger die bij een blessure aan de andere kant van het veld moest worden vervangen door een wisselspeler met waterzak omdat hij deze verre meters niet meer kon maken. Waar kom je dat nog tegen op de Hollandse velden?

Een tiental minuten voor tijd liet Solleveld zien waar hij sterk in is en dat is de vrije trap. Op een schitterende wijze schoot hij de 2-3 in de rechter bovenhoek van het WVC-doel. Deze treffer zorgde nog voor een hartverwarmend slotoffensief van de thuisploeg. Ondanks de zeven minuten extra speeltijd lukte het de blauw-witten echter niet om de gelijkmaker te noteren. Ook dat was niet genoeg geweest want de thuisploeg was alleen gebaat bij een zege. Het bleef dus 2-3. Met het verlies van ASC thuis tegen AVV Alphen, 0-1, veranderde er dus niets op de ranglijst.

Warmunda-trainer Campfens: ,,Ik kijk niet naar andere verenigingen of wat andere clubs doen in deze derde klasse A. Voor mij is het belangrijk dat spelers in de selectie zich onvoorwaardelijk inzetten voor Warmunda nu en zeker komend seizoen. Namen, ervaring en de geschiedenis van spelers tellen niet voor mij en de andere leden van de technische staf. We moeten nu duidelijk zijn in onze keuzes. Jongens die er volledig voor willen gaan, die hebben we nodig in deze ploeg. ”

Komende zondag wacht Van Nispen uit, nummer vijf op de ranglijst, waar thuis 1-1 tegen werd gespeeld. Van Noort (foto hierboven): ,,En dan moeten we er met elkaar voor zorgen dat we er vanaf het begin ook echt staan.”

Warmunda- WVC 2-3 (0-3). 13. Rietbroek 0-1, 31. Rietbroek 0-2, 37. Rietbroek 0-3, 63. Dijkstra 1-3,  82. Solleveld 2-3. Scheidsrechter: J. de Wit. Toeschouwers: 107.

Warmunda: Christen, De Taeye, Solleveld, Ten Have (38. Holverda), Komen (38. Brian van Noort), Kest, Jeroen van Noort,  Mastemaker, Kortekaas, Belmamoune en Dijkstra.

WVC: Van Nijnatten, Van Ruiten, Koen van der Meer, Jochem van der Meer, Gelmers (66. Disseldorp), Koeckhoven, Van Klink, Gies Broesterhuizen, Rietbroek, Verdel (60. Bouwmeester) en De Koning (70. Van Beek).