Tweede klasse C (zaterdag)- Het gebeurt niet vaak dat een promovendus in het seizoen daarop volgend de koppositie in neemt in een hogere klasse. Na veertien wedstrijden heeft DoCoS dit huzarenstukje wel voor elkaar gekregen. De Leidse ploeg won, weliswaar met het nodige piep-en kraakwerk, met 2-1 van Honselersdijk. Te Werve, tot aan dit weekend de nummer 1, speelde gelijk bij SC Monster en dat na een 0-2 voorsprong.

Natuurlijk zijn er wel legio voorbeelden van clubs die zich opwerkten vanuit de kelder naar het hogere amateurvoetbal, maar daar kwam dan altijd een karrevracht aan geld bij kijken van een suikeroom of een andere geldstroom die een club voort kon stuwen. Bij DoCoS niets van dat alles. Op eigen kracht heeft de Leidse ploeg zich richting de tweede klasse gespeeld en daar slaat het niet bepaald een modderfiguur. Van meet af aan ging de ploeg van Nico van der Salm mee in de kopgroep en nu is daar zelfs de gedeelde eerste plaats. Uiteraard had deze verplaatsing op de ranglijst ook wel te maken met de afgelasting van RCL-Valken’68.

Eenvoudig kwam DoCoS niet tot winst. Honselersdijk toonde zich in grote delen van de wedstrijd gelijkwaardig en had ook een positieve wedstrijdopvatting. Dat maakte dat het treffen boeiend kon worden. Dit wel pas gaandeweg na de onderbreking, want voor de pauze was het spel steriel te noemen. Kansen konden op een hand worden geteld en creatieve oplossingen waren schaars.

De eerste mogelijkheid was voor Chris van Empel, die net te laat kwam om zijn schoen tegen het leder te zetten op een voorzet vanaf links van Nils Slingerland. Pakweg vijf minuten later mikte Tim van der Meer maar net naast en kwam Mitchel van Abswoude met de schrik vrij. Kort daarop moest Joshua Overvliet het veld al verlaten met een op het oog vervelende enkelblessure. Melvin van Gent kon zo al rap van de bank af komen. Op een vrije trap van de nummer tien knikte Simon Jouby nipt naast. Jouby speelde dit keer naast Danny Maaskant in het hart van de verdediging en deed dat niet onverdienstelijk. Tim Gonlag, ‘s nachts vader geworden, bleef aan de kant.

Daarna begaf het spel zich voornamelijk op het middenveld, waar Honselersdijk zeker niet onverdienstelijk acteerde. De spelers van DoCoS vonden elkaar maar moeizaam en het was duidelijk in deze fase dat de Leidse ploeg niet de vorm had van de voorbije weken in oefenwedstrijden, waarin werd gewonnen van de reserves van Quick Boys en FC Rijnvogels 2 op 1-1 werd gehouden.

Van Gent was tien minuten voor rust nog een keer gevaarlijk, alweer vanuit een vrije trap. Doelman Boy Zuijderwijk moest lossen, maar was net even sneller bij de bal dan spits Van Empel. Het was direct het laatste wapenfeit van de vlakke eerste helft. Overigens had Van der Salm onder meer basisplaatsen ingeruimd voor de van een blessure teruggekeerde Oktay Gezici en de jonge Tijn van Meegen.

Na de pauze drong DoCoS direct meer aan en Honselersdijk moest, zo was de bedoeling, nu wel bij de kladden worden gegrepen. De oranjehemden hielden evenwel stand en voetbalden zich regelmatig onder de druk uit. Wel kreeg Sven Ravensbergen de eerste kans met een schot binnen de zestien. Zuijderwijk keerde de inzet dapper. Even later kopte Jouby voor de tweede keer niet ver naast, maar de bedoelingen van de nummer drie van de ranglijst waren meer dan duidelijk. Ook Slingerland ramde de bal een keer niet ver naast.

Nadat Honselersdijk de zaakjes weer beter voor elkaar had, kwam dan toch  juist de 1-0 op het scorebord. Van Empel kopte de bal door en nu kon Jouby de bal wel de juiste richting meegeven. Een ‘luckygoal’ wel, maar er was uiteraard niemand die daar om maalde aan de kant van de thuisploeg. Daarna leek de 2-0 in de maak, maar een kopbal van Maaskant kwam volgens de arbitrage niet voorbij de doellijn. De poging had wel een beter lot verdiend overigens. Ook Van Empel kon bijna een kopdoelpunt op zijn conto schrijven, maar dat feestje ging ook niet door.

Met de 1-0 bleef het duel open en spannend en Honselersdijk waarschuwde de gastheer met een van richting veranderd schot. Van Abswoude moest daarnaast een paar keer geassisteerd worden door zijn defensie, maar kon tien minuten voor tijd niet verhinderen dat Lars Ammerlaan kon afdrukken. De 1-1 kon niet eens onverdiend genoemd worden, hoewel DoCoS na rust dus wel de betere kansen kreeg. Maar wat als Leon de Brabander kort na de gelijkmaker zijn treffer niet geannuleerd had zien worden vanwege vermeend buitenspel? De bezoekers protesteerden hevig, maar de scheidsrechter bleef achter zijn beslissing staan.

DoCoS leek evenwel averij op te lopen, maar het kwam alsnog helemaal goed. Nadat een van de laatste aanvallen was afgeslagen, kon Slingerland de bal oppikken op een meter of twintig. De ferme uithaal plofte bij de verre paal binnen en leidde vanzelfsprekend tot grote vreugde bij Van der Salm en de zijnen.

Met de 2-1 kreeg DoCoS wellicht iets teveel, maar ook al dan niet gestolen punten tellen mee. En zorgen er dus vooralsnog voor dat er nu twee leiders zijn in 2C met exact dezelfde hoeveelheid punten en doelcijfers. Daarbij komt dat de nummer vijf, HVC’10, niet won en zo kan het extra gaatje DoCoS wellicht vleugels geven om nog verder te gaan verbazen. En dat op eigen kracht en met veelal spelers uit de eigen opleiding. Zo kan het dus ook..

DoCoS-Honselersdijk 2-1 (0-0). 64. Jouby 1-0, 81. Ammerlaan 1-1, 89. Slingerland 2-1. Scheidsrechter: Van der Lans. Toeschouwers: 200.

Docos: Van Abswoude, Van Voorthuijzen, Maaskant, Jouby, Peet, Overvliet (12.Van Gent), Ravensbergen, Van Meegen (85.Elkerbout), Gezici, Van Empel, Slingerland.

Honselersdijk: Zuijderwijk, Kok, Van Giesen, Van der Zijden, Lobert, Grootscholten, Valstar (74.Groenenboom), De Brabander, Van Veen, Van der Meer, Ammerlaan.

Foto’s: met dank aan de heer Van Abswoude