Voorbeschouwing Voorschoten ’97 (derde klasse B, zondag)

In tegenstelling tot afgelopen seizoen zit de zondagtak van Voorschoten ’97 dit seizoen in de ‘Haagse’ afdeling van de zondagse derde klasse. Voor trainer Huib van Oostrom Soede is het een weerzien met bekende clubs, spelers en trainers. De 61-jarige oefenmeester, die momenteel op zaterdag ook nog trainer van eersteklasser Te Werve is, was in het verleden immers actief voor meerdere clubs in de Haagse regio. ,,Ik ken bijna iedereen van de Haagse clubs, dat kan best wel eens een voordeel zijn”, denkt Van Oostrom Soede.

De ervaren oefenmeester kent de kwaliteiten en tactieken van bepaalde teams in de competitie, maar zal eerst aan zijn eigen team moeten sleutelen wil hij bovenin meedraaien. ,,In het begin van de voorbereiding was ik tevreden, vooral over de inzet van het team. Daarna zakten we in. We zijn nog te wisselvallig. Het team mist nog een beetje automatisme en voetbalgogme. Dat komt deels omdat we behoorlijk aan het verjongen zijn.”

Vincent van Veen, Mike Nikic en aanvoerder Niels van den Berg zorgen nog voor de ervaring binnen het team. ,,Maar evenals vorig seizoen mis ik af en toe de beleving”, geeft Van Oostrom Soede aan. ,,De over-mijn-lijk-mentaliteit probeer ik ze hier bij te brengen, want dat ontbreekt eerlijk gezegd wel eens. Ik ben gewend van mijn spelers dat ze alles geven, ook al is het voetbal slecht. Je moet jezelf na de wedstrijd een spiegel kunnen voorhouden en kunnen zeggen: ‘ik heb er vandaag alles aan gedaan’. Door iemand binnen de vereniging is wel eens gezegd dat Voorschoten ’97 een ambtenarencultuur heeft en dat spelers niet alles opzij zetten voor voetbal. Dat zijn niet mijn woorden, maar misschien is dat wel zo. De meeste spelers hebben een goede baan en kunnen doen wat ze willen.”

Van Oostrom Soede, die met Te Werve twee jaar achtereenvolgens kampioen werd, maakt en maakte zelf anders mee bij de Haagse clubs. ,,Daar spelen sommige jongens die een uitkering hebben, maar ze doen alles voor voetbal. Het is aan mij de taak om als trainer de spelers van Voorschoten ’97 die beleving meer te geven. Dat gaat steeds beter, maar we zijn er nog steeds niet.”

De Haagse trainer vindt het verschil tussen Voorschoten ’97 en Te Werve juist interessant. ,,Het maakt het werk uitdagend. Wat bij het ene team niet werkt, werkt bij het andere wel. Dat zorg voor genoeg afwisseling.”

Bij de Voorschotenaren wordt het zondagvoetbal steeds serieuzer genomen, mede dankzij de inzet van Van Oostrom Soede, die nog de komende twee seizoenen onder contract staat. ,,Ik ben er echt mee bezig om de zondag te integreren binnen de vereniging, want dat is belangrijk voor het voortbestaan. Anders bestaat de zondagtak over een paar jaar niet meer. Ook dit seizoen blijven we erover in gesprek hoe we bijvoorbeeld jeugd door laten stromen naar de zondag. De zondag moet blijven bestaan, want het is een gezellige vriendenclub bij elkaar.”

In aanloop naar het eerste competitieduel met DHL oefende Voorschoten ’97 veelal ook tegen ploegen uit de regio Den Haag om zich alvast voor te bereiden op het ‘Haagse voetbal’. ,,Die teams zijn verbaal veel sterker dan wij. Daar kan je wedstrijden op verliezen, zeker als er geen goede scheidsrechter op staat. Ik probeer de ploeg te beschermen tegen het verbale geweld door ze alvast daarmee kennis te laten maken.”

Aanstaande zondag speelt de Voorschotense formatie het tweede en laatste bekerduel met FC Rijnland. De eerste bekerwedstrijd werd nog met 5-2 verloren van Bodegraven. ,,Die nederlaag is behoorlijk ruim, maar we hadden ook zomaar kunnen winnen. We misten vier keer een kans in een één-op-één met de keeper. Dus als we iets meer beleving tonen, dan gaat het goedkomen dit seizoen. Ik hoop dat we een periodetitel kunnen pakken.”

Mutaties:

Gekomen: Dimitri van der Linden (VV Leiden), Ivo Nolet (VV Leiden), Ramon van Olst, Stan Perel, Django Vink, Jeroen Vlak, Jeroen Vlak (V’97, za), Rens Vosters (allen overige senioren), Matteo Sollima (SC Emma), Mohamed Yussef (Blauw Zwart, jeugd), Jordy van den Wijngaard (Teylingen),  Wout Witsmeer (eigen jeugd), S. Van Heiningen (Oegstgeest), Sjaak Rifaela (WIK).

Vertrokken: Abdel Boukhidous (overige senioren), Patrick de Jong, Mohammed Kassi, Joran Schouten (allen gestopt).

Beker:

10/9: Bodegraven-Voorschoten ’97 (zo) 5-2

17/9 Voorschoten ’97 (zo)-FC Rijnland (14.00)

Competitie (eerste drie wedstrijden):

24/9: Voorschoten ’97 (zo)-DHL

1/10: ODB-Voorschoten ’97 (zo)

8/10: SC REMO-Voorschoten ’97 (zo)