Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Met de start van de derde periode gloort er voor veel derdeklassers weer hoop. Lugdunum (zaterdag) en Alphen (zondag) zijn al voorzien van een periodetitel en zetten dan ook hoger in. Zijn ze bestand tegen de stress van de titelstrijd? LSVV ’70, ASC en Warmunda hebben ondertussen zorgen van een hele andere orde. De drie clubs liggen hemelsbreed niet ver van elkaar en het aloude degradatiespook schijnt zich ook ergens op te houden in die contreien.

DERDE KLASSE ZATERDAG

Het lijkt niet langer de vraag óf Lugdunum kampioen maar slechts nog wanneer. Het heeft er immers alle schijn van dat de directe rechtse die de ploeg van Henk de Cler een goede maand geleden uitdeelde aan Koudekerk (4-2), ook de definitieve knock-out van de naaste concurrent betekende. Het elftal van oud-Lugdunummer Alex Redel, die nog met De Cler samen voetbalde in de Kikkerpolder, is sindsdien namelijk behoorlijk van de leg. Daar getuigen de nederlagen tegen LSVV ’70 (0-3) en WDS (1-0) wel van. Omdat Lugdunum in de tussenliggende tijd gelijkspeelde tegen Linschoten (2-2) en won bij Perkouw (0-4), is de voorsprong van de Leidenaren opgelopen tot negen punten. Dat mag – met nog negen wedstrijden te gaan – gerust comfortabel genoemd worden. Zaterdag kan Lugdunum weer een stapje zetten, als Zwammerdam op bezoek komt. Een gevaarlijke klant, want de formatie van Rob de Lange vecht voor zijn laatste kans om aan te sluiten bij de subtop van de ranglijst en bovendien zal ‘Damme’ zijn zinnen gezet hebben op een goed begin van de derde en laatste periode. De vorm van de (eveneens) groenwitten is echter niet denderend: na twee nederlagen en twee gelijke spelen wacht Zwammerdam nog altijd op de eerste winst van 2017. En waarom zaterdag in de Kikkerpolder niet? De heenwedstrijd biedt beide clubs voldoende houvast. Lugdunum won weliswaar, maar de thuisploeg werd zeker niet weggespeeld door de titelfavoriet: 2-3.

De wedstrijd tussen LSVV ’70 en BSC ’08 haalde afgelopen zaterdag door vervelende omstandigheden het einde niet. De scheidsrechter werd onwel en staakte het duel in de 64ste minuut, bij een 0-0 stand. Wanneer het restant uitgespeeld zal worden, is nog onduidelijk. Wat wel opnieuw duidelijk werd, is dat de Leidse studenten – op een elfde plek, met 18 uit 16 – onder hun stand leven. Het elftal van Freek Jansen won dit kalenderjaar al van top 5-clubs Koudekerk en CVC Reeuwijk, en ook voor de nummer drie van de ranglijst deed het niets onder. Eens kijken of dat zaterdag ook op bezoek bij de nummer zes het geval is. Thuis verloor het nipt van WDS (0-1) dus dat schreeuwt alvast om zoete wraak.

DERDE KLASSE ZONDAG

Voorschoten ’97 deed afgelopen zondag waar nog geen enkele andere club in 3A dit seizoen in slaagde: FC Rijnland op eigen veld verslaan. De basis voor de uiteindelijke 2-4 zege werd door de ploeg van Huib van Oostrom Soede in het eerste half uur gelegd. Daarin waren de bezoekers ontketend en namen ze via Mike Nikic, Roy Elligens en Bennie Hogewoning ruim afstand. Na de thee probeerden de tot tien gereduceerde Leidenaren – spits Boudewijn Kamphues kreeg vlak voor rust een directe rode kaart – wat ze konden en benutten Martijn van Leeuwen ook nog twee strafschoppen, maar omdat Bryan Hilders tussendoor de Voorschotense marge herstelde, was er van echte spanning geen sprake meer. Voor de Voorschotenaren was de zege in de derby broodnodig om de derde en vierde plek, die aan het eind van de rit zomaar eens goed zouden kunnen zijn voor een nacompetitieticket, niet uit het oog te verliezen. Maar er zijn uiteraard meer wegen die naar Rome leiden. De start van de derde periode staat voor de deur en dat betekent voor alle clubs nieuwe ronde, nieuwe kansen. De eerste tegenstander daarin is er in ieder geval eentje die de groengelen ligt. Nicolaas Boys werd op eigen veld eerder dit seizoen met niet minder dan 8-1 verslagen.

Voor FC Rijnland waren de druiven nog eens extra zuur. Bij winst had de ploeg van Paul Pikaar – met nog een inhaalduel bij Kickers ’69 voor de boeg – de beste papieren gehouden voor het veroveren van de tweede periode. Die is nu echter een prooi voor Alphen. Bovendien is het kampioenschap, nu het verschil met koploper KDO is opgelopen tot negen punten, wel uit zicht voor de Morsbewoners. Die zullen dan ook mikken op een (vervangende) periode. Een overwinning op WVC zou daarbij goed van pas komen. Vlak voor de winterstop bleek die club, gecoacht door voormalig Voorschoten-trainer Mo Bougrine, nog met 3-1 te sterk voor Rijnland.

Diezelfde Bougrine is komend seizoen de trainer van ASC. Zijn toekomstige pupillen gaven zondag alvast hun visitekaartje af, door in een heuse degradatiekraker af te rekenen met de Oude Weteringers: 2-0. Niet voor het eerst dit seizoen was Jelle Schouten (met twee goals) bepalend voor de Oegstgeestenaren. De aanvallende middenvelder, die al goed was voor twaalf treffers dit seizoen en door een gele kaart tegen een schorsing aanliep, zal dan ook node gemist worden komende zondag. Dan gaat ASC op bezoek bij FC Aalsmeer, de huidige nummer drie.

SJZ verloor de derby tegen Stompwijk ’92 (0-2) en zag de buurman op de ranglijst tot op 1 punt naderen. In de subtop van het klassement zijn de verschillen sowieso klein: tussen de nummer acht (Stompwijk) en nummer drie (FC Aalsmeer) zit slechts vier punten. Rob van den Wijngaard en zijn mannen zetten in op een top 4-notering en dus moeten de komende weken alle zeilen bijgezet worden. Te beginnen met komende zondag, tijdens een bewogen bezoekje aan Leimuiden. SJZ heeft nog wat goed te maken tegen de ‘trots’ van dat dorp. In de thuiswedstrijd werden de groenwitten tot op het bot vernederd door Kickers ’69: 0-5.

Datzelfde Kickers was zondag met 1-2 te sterk voor Warmunda. Alan Campfens zag zijn ploeg in de tweede helft jacht maken op de gelijkmaker, maar een rode kaart voor Sjoerd Winkelman gooide roet in het Warmondse eten. Een even zure als dure nederlaag, want Warmunda zag niet alleen Kickers, maar ook ASC op de ranglijst passeren. De blauwwitten staan nu op de dertiende plaats en dus waart het degradatiespook rond op sportpark Overbos. Daar komt aanstaande zondag in Alphen de huidige runner-up op visite.