Nog één speelronde en dan zit het er alweer op. Althans, voor wat betreft de reguliere competitie. Onze zaterdagse derdeklassers zijn daarna daadwerkelijk wel uitgespeeld, maar op zondag ligt dat toch beduidend anders. Twee LAV-clubs moeten het vege lijf zien te redden via de nacompetitie, terwijl twee afdelingsgenoten juist nog in de race zijn voor een verlenging van het seizoen in de vorm van extra promotiewedstrijden.

DERDE KLASSE ZATERDAG

Bij LSVV ’70 was de opluchting, na de 3-5 winst op directe concurrent Floreant, groot. Met die driepunter in Boskoop verzekerde het elftal van Freek Jansen zich van een langer verblijf in de derde klasse. Na een 0-3 voorsprong werd het in de slotfase toch nog even billenknijpen voor de uitgebluste (oud-)studenten. ,,Conditie, of beter gezegd, het gebrek daaraan”, bekende Thomas Waasdorp. De voormalig Ter Leede-doelman vervulde met enkele knappe reddingen een hoofdrol en stopte bij 2-4 ook nog eens een strafschop, waardoor de zege niet meer in het geding kwam. Bij verlies was Floreant, dat nu veroordeeld is tot p/d-wedstrijden, op gelijke hoogte gekomen met de Leidenaren, die nu hun laatste (thuis)wedstrijd freewheelend kunnen spelen.

Tegenstander daarin is Zwammerdam, dat zich na de smadelijke 1-5 nederlaag tegen Nieuwkoop geen illusies meer hoeft te maken voor wat betreft winst van de derde periode. ,,We wisten wat er op het spel stond”, betuigde middenvelder Koen Woudenberg. ,,We moesten het vandaag dan ook laten zien. Dat hebben we zwaar nagelaten. Zwaar balen. Het seizoen zit erop. Nacompetitie was een kers op de taart geweest. Vanavond sluiten we het seizoen met een kleine feestavond af. Ik had dat graag gedaan met een ander gevoel.”

Voor de familie Woudenberg werd het toch al een teleurstellend voetbalweekend, want broer Lucas wist met Feyenoord geen kampioen te worden op bezoek bij Excelsior. Overigens bleef de verdediger op Woudenstein negentig minuten op de bank. Waar het seizoen voor Koen er – wat betreft de prijzen – dus wel op zit, geldt dat voor Lucas uiteraard niet. Zondag gaat hij met de Rotterdammers in de herkansing, thuis tegen Heracles.

De champagne is inmiddels wel uit de benen bij de spelers van Lugdunum, zo bleek afgelopen zaterdag wel. De trotse kampioen revancheerde zich thuis tegen Schoonhoven (5-3) voor de nederlaag van een week daarvoor in en tegen Nieuwkoop (3-2), waar het elftal van Henk de Cler zijn ongeslagen status verloor. Geheel verklaarbaar, maar toch zat het de groenhemden bepaald niet lekker. Een heel seizoen ongeslagen blijven is een unieke prestatie, maar de honger bleek na het binnenslepen van de titel toch grotendeels gestild. De Leidse formatie dient zich nog één keer op te laden, en wel voor een bezoekje aan sportpark Wierickeweide, de thuishaven van WDS. De Driebruggenaren zijn ook al uitgespeeld en dus kunnen we hier spreken van een onvervalst duel om de ‘kat zijn viool’. Overigens kan Lugdunum ook nog de dubbel pakken, want de club uit de Kikkerpolder staat bij de laatste vier in de strijd om de Koetshuis Cup.

 

DERDE KLASSE ZONDAG

Over en uit leek het voor SJZ nog niet zo lang geleden, voor wat betreft de periodetitelambities. Maar na drie overwinningen op rij en de nodige misstappen van andere clubs uit de subtop, gloort er toch weer hoop voor het elftal van Rob van den Wijngaard. Natuurlijk, de Zoeterwoudenaren moeten eerst zelf maar eens zien te winnen bij runner-up Alphen, voorwaar geen eenvoudige opgave. En mocht dat al lukken, dan moeten ook Voorschoten, Van Nispen en Stompwijk – of beter gezegd: hun tegenstanders, respectievelijk KDO, FC Aalsmeer en ASC – nog meewerken. Maar hoop doet leven. ,,Het programma is er wel naar”, sprak de scheidend trainer, die komend seizoen met de beloften van ARC (onder 23) gaat werken, na de knappe 2-1 winst op KDO. ,,Het kan nog wel eens een gekke slotdag worden.”

Ondanks het verlies, door toedoen van tweevoudig doelpuntenmaker Hans Coret, mocht KDO overigens wel de champagne ontkurken op de Haasbroek. Concurrent Alphen wist immers niet te profiteren van de zeperd van de club uit De Kwakel.

Dat Noord-Hollandse dorpje, in de gemeente Uithoorn, is de plaats waar het voor Voorschoten ’97 aanstaande zondag dan maar moet gebeuren. De ploeg van Huib van Oostrom Soede kreeg tegen ASC al de kans om de nacompetitie veilig te stellen, maar liet die liggen door een 2-0 voorsprong nog te verspelen: 2-3. En dus komt alles aan op de laatste wedstrijd, op bezoek bij de kersverse kampioen. Of dat laatste gegeven een voordeel is voor de groengelen zal nog moeten blijken.  ,,We mogen overall redelijk tevreden zijn”, bekeek aanvaller Niels van den Berg de zaak nuchter. ,,Het was een seizoen waarin we veel ups and downs hebben gehad en we kunnen het nog steeds tot een goed einde brengen. We eindigen in de subtop. Mochten we alsnog de periode pakken dan gaan we vol voor promotie. Ik vind ook dat we in die tweede klasse thuishoren.”

ASC kocht uiteindelijk niets voor de heroïsche zege op Adegeest, want omdat ook concurrent WVC won, zijn de Oegstgeestenaren alsnog veroordeeld tot het spelen van p/d-wedstrijden om het derdeklasserschap veilig te stellen. ASC heeft echter vaker met dat bijltje gehakt en doorgaans met succes. Bovendien geeft de winst op Voorschoten het vertrouwen van de volgelingen van Kevin van der Geest uiteraard een flinke boost. ,,Wij wisten vooraf dat dit geen makkelijke wedstrijd zou worden”, aldus matchwinner Jerome Rousseau. ,,We kwamen 2-0 achter, maar door erin te blijven geloven, kwamen we weer op gelijke hoogte en kon ik vlak voor tijd de winnende binnenschieten. Nu maken we ons op voor de nacompetitie. Als we blijven spelen zoals we de laatste weken doen, moet dit geen probleem zijn voor ons. Schrijf maar op, wij gaan geen pot verliezen.”

Ook Warmunda tankte vertrouwen richting nacompetitie. De Warmonders, die alleen degradant MMO onder zich mogen dulden, bleven fier overeind op bezoek bij subtopper Van Nispen: 2-2. ,,We tonen strijdlust en dat is en blijft de basis”, claimde trainer Alan Campfens. ,,We grijpen de laatste wedstrijden van de reguliere competitie om ons in vorm te voetballen voor de nacompetitie en om te kijken met welke jongens we het straks gaan doen. Wat dat betreft is het heel simpel: jongens kunnen zichzelf opstellen door nu al de juiste mentaliteit te tonen. We hebben onverzettelijkheid nodig. Zowel voor- als achterin. Als we dat kunnen brengen, komt het helemaal goed.”

Natuurlijk wil Warmunda het goede gevoel ook in de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen vasthouden, maar uiteraard niet ten koste van alles. Heel blijven en geen onnodige kaarten oplopen is dan ook het devies voor komende zondag, als FC Rijnland Het Overbos aandoet. De Leidenaren streden lang mee om een top-5-notering, maar een serie nederlagen zorgden voor een vrije val op de ranglijst. Zondag toonde de ploeg van Paul Pikaar echter tekenen van herstel, door nummer drie FC Aalsmeer een punt af te snoepen: 2-2.