Na een weekend dat toch vooral in het teken stond van afgelastingen (uitzonderingen op zaterdag daargelaten), winterpret en blije gezichten in een sneeuwvrije Johan Cruijff Arena, bereiden de LAV-clubs uit de derde klasse – voor zover de omstandigheden dat toelaten – zich voor op de laatste speelronde van 2017.

ZATERDAG DERDE KLASSE A

De best geklasseerde ‘LAV-club’ in 3A is Kagia. De Lisserbroekers sluiten het kalenderjaar af met een thuiswedstrijd tegen DWO, dat eveneens vijftien punten vergaarde uit elf wedstrijden en waarmee ze de zesde plaats dan ook delen. Beide clubs hebben overigens al een straatlengte achterstand op Soccer Boys (30 uit 11), de voorlopig ongenaakbare koploper in deze afdeling.

Kagia kwam afgelopen weekend overigens wel ‘gewoon’ in actie. De ploeg van Anton Wijsman, die aan zijn laatste seizoen bezig is, speelde met 3-3 gelijk bij runner-up BSC ’68. Een puike prestatie, zou je zeggen, maar tot voldoening leidde die allerminst. De bezoekers verspeelden in het laatste half uur immers een 1-3 voorsprong, verkregen door goals van Rens Lamboo en Sam van der Veek. ,,Balen man, we hebben het echt weggegeven’’, sprak verdediger Glenn Lobbezoo hardop na de late gelijkmaker.

Bij een gelijkspel in Lisserbroek zou Zwammerdam (13 uit 11) beide ploegen op de valreep van ‘twintig-zeventien’ nog kunnen achterhalen. Het elftal van Rob de Lange moet dan wel winnen in Wassenaar, op bezoek bij Blauw-Zwart. Daarmee zou ‘Damme’ een sterke decembermaand passend afsluiten. Eerder werd daarin al met 1-6 (!) gewonnen van Koudekerk, terwijl afgelopen zaterdag het hoger geklasseerde FC Oudewater eraan moest geloven: 3-2. Grote man aan Zwammerdamse zijde was routinier Daniel van Leeuwen, die de volledige productie van zijn ploeg voor rekening nam. ,,Achterin stonden een paar grote, sterke kerels en dat ligt me wel, er lekker in kleunen’’, klonk de maker van de valse hattrick nuchter.

Overigens is Zwammerdam gewaarschuwd voor Blauw-Zwart. Die ploeg, met onder meer Arthur Schriebroek (Docos, Voorschoten ’97) en Bas Conradi (Valken ’68, Voorschoten ’97) in de gelederen, stond na zeven duels even puntloos als troosteloos onderaan, maar won inmiddels vier keer op rij en is daardoor opgerukt naar de negende plaats.

LSVV ’70 won twee weken geleden eindelijk weer eens een competitieduel, thuis tegen Be Fair (2-1). Die opleving kreeg nog geen passend vervolg, want de derby bij VV Leiden werd afgelopen zaterdag afgelast. Ook dit weekend kunnen de Leidse studenten de punten weer goed gebruiken. Het zal evenwel geen makkelijke opgave worden om de punten op het Wim Mugge Sportpark te houden, want met BSC ’68 komt de nummer twee van de ranglijst op bezoek.

Hekkensluiter VV Leiden krijgt het zo mogelijk nog zwaarder. De ploeg van Cees van Tongeren reist af naar Bleiswijk, waar het in topvorm zal moeten zijn om koploper Soccer Boys eronder te houden. De oranjehemden wonnen tien van hun elf competitiewedstrijden en daar steekt de enige seizoenszege van de Leidenaren – uit bij Zwammerdam (2-4) – wat lullig bij af. Die dateert bovendien alweer van ruim twee maanden geleden en daarna verloren de roodwitten liefst zeven keer op rij. Het mag duidelijk zijn dat de verwachtingen in de Mors nog niet waargemaakt worden. Met aanwinsten als Elroy Lammers, Sipan Khalid en recent nog de bij FC Rijnland weggestuurde Koos de Haas heeft Van Tongeren toch behoorlijk wat individuele aanvallende kwaliteiten. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd voordat het tij zal keren.

ZONDAG DERDE KLASSE A

Op zondag is het de grote vraag hoe FC Rijnland zich hersteld heeft van de mokerslag van 3 december jl., toen er met 7-0 verloren werd bij ASC. Die genadeloze oorwassing volgde daags op het plotselinge vertrek van Paul Pikaar als trainer van de Leidenaren, waarover inmiddels genoeg gezegd en geschreven is. Tijd om weer vooruit te kijken. De geelgroenen staan nog altijd op slechts zes punten van koploper Nicolaas Boys, dat nog wel een wedstrijd tegoed heeft. In ieder geval valt er voor FC Rijnland nog genoeg te winnen. Een zege bij Bernardus zou wat dat betreft een dankbaar zetje in de rug vormen voor interim-trainer en clubman Ronald Mink, die voorlopig in ieder geval de honneurs waarneemt.

Bij ASC vormden Jelle Schouten en Ralph van Zandwijk – met respectievelijk vier en drie doelpunten – het stralende middelpunt van de feestvreugde in de laatst gespeelde wedstrijd. De ploeg van Mo Bougrine presteert dit seizoen ronduit wisselvallig. Vrijwel standaard volgt op een overwinning een nederlaag en dat ritme zullen de Oegstgeestenaren maar wat graag willen doorbreken. De tegenstander van komende zondag, Van Nispen, leent zich daar op papier prima voor. De Zilkers staan stijf onderaan, maar wonnen anderhalve week geleden – op bezoek bij Kickers ’69 – wel voor het eerst dit seizoen. Van onderschatting zal dan ook geen sprake mogen zijn.

Warmunda doet het dit seizoen boven verwachting goed, met een voorlopige vierde plaats. Waar de Warmonders vorig seizoen nog tegen degradatie streden, heeft Alan Campfens goede hoop zich deze jaargang met zijn ploeg te kunnen mengen in de strijd om de nacompetitietickets om promotie. Een thuisoverwinning op WVC zou weer een stap in de juiste richting betekenen. In de eerste weken van het seizoen was het eigen Overbos de blauwwitten – met drie opeenvolgende nederlagen – niet bepaald gunstig gezind, maar de laatste twee thuisduels werden in winst omgezet.

Ronduit teleurstellend zijn de prestaties van SJZ in de eerste seizoenshelft. Even leek het lek boven, maar uit de laatste vier wedstrijden sprokkelde het elftal van Ludo Pistorius slechts twee schamele punten bijeen. Ook de derby met concurrent Bernardus werd verloren en daardoor bezetten de Zoeterwoudenaren inmiddels weer de voorlaatste plaats. ,,Als we nu eens een hele wedstrijd zo ballen als het laatste kwartier dan moet het toch een keer gaan lukken’’, hield middenvelder Hans Coret de hoop erin. Komende zondag moet het dan maar gebeuren en wel tegen koploper Nicolaas Boys. Voor Pistorius een bijzonder treffen, want vorig seizoen stond hij nog aan het roer bij de Nieuwveners.

In 3B hoopt Voorschoten ’97 de stijgende lijn door te trekken. De formatie van Huib van Oostrom Soede won zijn laatste twee duel met spectaculaire cijfers. Op een 4-3 zege op Graaf Willem II VAC volgde een 5-6 overwinning bij SEP. Komende zondag is het Haagse VCS gastheer voor de groengelen, die zich dinsdag (de velden op Adegeest waren uiteraard nog niet bespeelbaar) noodgedwongen uitweken naar sportschool Your Life, waar een intensieve spinningles werd gevolgd. Daarbij werd de hoogste versnelling niet gemeden en daarin zullen de Voorschotenaren op de Escamp ook graag in het rond gaan.