De laatste speelronde van de astronomische winter staat voor de deur en met de lente in aantocht breekt de tijd van het jaar aan waarin de prijzen worden verdeeld. Dat is voor onze zaterdagse en zondagse derdeklassers niet anders.

DERDE KLASSE ZATERDAG

Lugdunum is na achttien wedstrijden nog altijd ongeslagen, maar de wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Zwammerdam leerde de ploeg van Henk de Cler en Jan Wansink dat het zeker niet moet denken dat het zich freewheelend naar het kampioenschap kan spelen. ,,We moeten gaan oppassen”, sprak Kevin Wassenaar, doelman van de Leidenaren, nadat hij met zijn ploeg op 2-2 was blijven steken in het thuisduel met een goed georganiseerd ‘Damme’. ,,Dit kalenderjaar hebben we al twee keer gelijkgespeeld tegen mindere broeders. We moeten dus waken voor nonchalance en de resterende wedstrijden er volle bak ingaan.”

Ook dit weekend treft Lugdunum op papier weer een ‘mindere god’, als het Floreant – de huidige nummer negen van 3A – met een bezoekje vereert. Dat won zaterdag echter nog bij het hoger geklasseerde Perkouw (3-4) en dus zijn de groenhemden gewaarschuwd.

Zwammerdam hoopt de bemoedigende start van de derde periode een passend vervolg te kunnen geven op bezoek bij BSC ’68, dat in oktober vorig jaar nog met 2-4 de sterkste was. Opnieuw geen eenvoudige opgave, want de Benthuizenaren staan derde en hebben bovendien nog altijd de beste papieren voor de winst van de tweede periode. Een gelijkspel in het nog uit te spelen duel met LSVV ’70, dat na 64 minuten bij 0-0 gestaakt werd wegens het onwel worden van de scheidsrechter, volstaat daarvoor. Zwammerdam wenst nog steeds mee te doen voor een hoge(re) klassering en heeft de derde periodetitel nog niet uit het hoofd gezet. Gewonnen werd er nog niet in 2017.

Met LSVV ’70 is meteen ook de derde en laatste LAV-club in de zaterdagse derde klasse genoemd. De Leidse studenten deden zaterdag goede zaken, door de volle winst te pakken bij WDS (2-4), en hebben de middenmoot weer volop in zicht. Al geeft de huidige elfde plek nog allerminst reden tot achteroverleunen. Niet voor het eerst dit seizoen was Richard Guffens, met drie goals, de letterlijk en figuurlijk grote man aan Leidse zijde. ,,Ik kijk niet zo naar de stand. Ik ga er vanuit dat we het redden en voor het overige wil ik vooral lekker onbezorgd ballen en dat lukt prima bij deze club”, verwoordde de spits de zorgeloze stemming bij de club waar plezier altijd een streepje voor heeft op presteren. Neemt niet weg dat het elftal van Freek Jansen zaterdag, thuis tegen directe degradatiekandidaat Siveo ’60, vol voor de zege zal gaan. Eerder seizoen ging LSVV ’70 met 4-2 onderuit in het Utrechtse Zegveld.

DERDE KLASSE ZONDAG

Voor SJZ dreigt, na het 4-2 verlies bij Kickers ’69, een kleurloos einde van het seizoen. De Leimuidenaren wonnen eerder al met 0-5 (!) in Zoeterwoude en Rob van den Wijngaard zag hoe zijn ‘ezels’ zich twee keer aan dezelfde steen stootten. ,,We zijn ambitieus en willen tot het einde meedoen om de prijzen, maar dan moet je dat niet alleen uitspreken, maar ook week in, week uit negentig minuten lang op het veld laten zien”, baalde de scheidend trainer. ,,Dat mis ik. En dat moet héél snel gaan veranderen, want anders dreigt het een kleurloos seizoen te gaan worden.”

Wellicht dat zijn spelers voor zondag wel de motivatie weten te vinden. Dat komt met Nicolaas Boys de huidige club van Van den Wijngaard’s toekomstig opvolger, Ludo Pistorius, op bezoek. In Nieuwveen werd het eerder dit seizoen 1-3 in het voordeel van de Zoeterwoudenaren. Voor SJZ scoorden Joost Spierenburg (2) en Stefan Sleijser destijds.

Pistorius moest afgelopen zondag lijdzaam toezien hoe zijn ploeg op eigen veld geen schijn van kans had tegen Voorschoten ’97: 0-3. Die eindstand was na een kwart wedstrijd al bereikt, door toedoen van Niels van den Berg, Roy Elligens en Bryan Hilders. Het betekende de derde overwinning op rij voor de formatie van Huib van Oostrom Soede, die daarmee aan een opmars bezig is. Inzet daarvan is een plek in de top vier, een notering die aan het einde van de rit zeer waarschijnlijk goed is voor een nacompetitieticket. In die strijd kan de wedstrijd van aanstaande zondag wel eens cruciaal zijn. Dan is Van Nispen te gast op sportpark Adegeest. De Zilkers staan momenteel derde en hebben een voorsprong van vier punten op de Voorschotenaren, die dat gaatje bij winst dus vrijwel geheel kunnen dichten.

Ook FC Rijnland is nog volop in de race, maar de Morsbewoners verkeren niet in beste doen. Nadat Voorschoten ’97 een week eerder al voor een unicum had gezorgd, verloor het elftal van Paul Pikaar dit weekend ook voor de tweede keer dit seizoen een thuiswedstrijd. Het bezoekende WVC bleek een stuk doortastender (1-2) en vormde bovendien meer een eenheid, zag ook Rijnland-doelman Mario van de Pluijm, die zijn rentree na lang blessureleed toch anders had voorgesteld. ,,We zijn een hechte groep, echt een team. Op vrijdagavond blijven sommigen van ons tot de late uurtjes nog hangen in de kantine, maar op de wedstrijddagen is het toch anders. Het probleem is dat we onderling niet veel van elkaar accepteren op het veld. Teveel jongens denken dat ze het wiel hebben uitgevonden.”

Een dergelijke instelling kan zijn ploeg komende zondag, in en tegen Alphen, zeker niet gebruiken. Bij FC Rijnland werd het eerder dit seizoen 2-2. Wim de Bolster en Koos de Haas zorgden voor de Leidse doelpunten.

De Alphenaren staan momenteel tweede en speelden afgelopen weekend het geplaagde Warmunda nog op een hoopje: 0-7. Het elftal van Alan Campfens kon de titelkandidaat één helft aardig bijbenen, maar toen kort na rust de 0-2 viel, was het gedaan met het Warmondse verzet en gingen alle sluizen open. De blauwwitten haalden uit de laatste twaalf wedstrijden slechts zes punten, met een logische dertiende plek tot gevolg. Wanhopen hoeven Campfens en consorten weliswaar nog niet, maar de punten zullen toch snel binnen geharkt moeten gaan worden. Of dat komende zondag al gaat gebeuren, valt nog te bezien. De uitwedstrijd bij FC Aalsmeer betekent een bezoek aan de nummer vier, die dit seizoen thuis alleen in FC Rijnland (0-1) en koploper KDO (0-2) zijn meerdere moest erkennen.

Afgelopen zondag moest ASC er in Aalsmeer nog aan geloven: 3-2. Al verdienden de gasten uit Oegstgeest op basis van het vertoonde spel zeker meer. ASC kwam twee keer op achterstand, toonde even zo vaak veerkracht, maar trainer Kevin van der Geest zag hoe het in de 91ste minuut door miscommunicatie achterin toch nog misging voor zijn ploeg. ,,We gingen met z’n tweeën een duel aan, misten beiden de bal en verleenden zo hun spits vrije doorgang naar ons doel. Zulke momenten overkomen ons te vaak. Dan kun je niet meer van pech spreken, maar is het ook gewoon gebrek aan kwaliteit, inzicht en voetbalslimheid.” Niettemin bood het spel van zijn ploeg Van der Geest de nodige houvast in de strijd tegen degradatie. Komende zondag neemt zijn formatie het op tegen MMO, dat stijf onderaan staat. Voor de trainer van de Hoogmadenaren een weerzien met oude bekenden. Pascal Verschoor trainde enkele seizoenen het tweede elftal van ASC en is de zoon van John Verschoor, die jarenlang de hoofdmacht van de roodzwarten onder zijn hoede had.