Veel aandacht gaat dit weekend natuurlijk uit naar de Kikkerpolderderby tussen Lugdunum en LSVV ’70, waarbij eerstgenoemde bij winst de titel in 3A opeist. Ook voor een aantal andere regionale derdeklassers zijn de belangen – met nog vier speelronden te gaan – echter nog groot. Het duel tussen de Leidse clubs werd al separaat behandeld elders op de website.

DERDE KLASSE ZATERDAG

Zwammerdam maakte een moeizaam seizoen, totdat het eind maart ineens begon te lopen. De laatste drie wedstrijden werden in klinkende winst omgezet door het elftal van Rob de Lange, waarbij de cijfers er ook niet om liegen: tien voor en nul tegen. Wat dat betreft kwam de gedwongen rust voor ‘Damme’ van afgelopen weekend slecht uit. Hopelijk is de flow daardoor niet doorbroken en trekt de huidige nummer 6 van 3A die flow door in het thuisduel met WDS. Zwammerdam is namelijk nog kansrijk in de strijd om de derde periode, waarin de achterstand op Schoonhoven slechts drie punten bedraagt. De concurrent heeft bovendien nog een loodzwaar programma voor de boeg, want de komende drie zaterdagen ontmoeten de Schoonhovenaren de complete top-3.

DERDE KLASSE ZONDAG

Dat MMO gaat degraderen staat eigenlijk al heel het seizoen vast, maar zondag kan Voorschoten ’97 de Hoogmadenaren ook daadwerkelijk het laatste zetje geven. Daar heeft de formatie van Huib van Oostrom Soede alle baat bij, want de geel-groenen zijn nog in de race om de vierde plek en/of winst van de derde periode en zo de eer van de club – nu de zaterdagtak op degradatie lijkt af te stevenen (hoewel, afwenden nog in eigen hand) – hoog te houden. Na vijf overwinningen op rij, verloren de Voorschotenaren echter van SJZ, om vervolgens tegen WVC niet verder te komen dan een spectaculaire 4-4. Veel meer misstappen kunnen Van Oostrom Soede en consorten zich dan ook niet meer veroorloven en dus geldt tegen MMO slechts de volle winst. Geen sinecure, want aan het uitduel hield Voorschoten ternauwernood een punt over (2-2).

Voor SJZ lijkt het seizoen, na de 0-0 bij Van Nispen, wel voorbij. De Zoeterwoudenaren lieten daarmee de kans lopen om in te lopen op de Zilkers, die met vijf punten meer vierde staan, lopen. Maar wie weet wat er nog mogelijk is. Het programma liegt er in ieder geval niet om. SJZ krijgt nog de twee koplopers, KDO en Alphen, en de twee ondersten, MMO en – om te beginnen – Warmunda. De Warmonders moeten alle zeilen bijzetten om de gehate dertiende plaats achter zich te laten en zullen dus naar De Haasbroek komen om te stunten. De thuisploeg is hoe dan ook favoriet, al is het maar op basis van de heenwedstrijd. Toen was de ploeg van Rob van den Wijngaard met 0-3 te sterk voor het elftal van collega Alan Campfens. Warmunda greep twee weken terug echter wel de laatste strohalm, door met 4-3 van concurrent ASC te winnen. Dat zal het geloof in een goede afloop voor de blauwwitten versterkt hebben.

Nacompetitie ontlopen is voor ASC nog mogelijk, hoewel het recente verlies in Warmond hard aan kwam. Voor komende zondag staat voor de Oegstgeestenaren een zware kluif op het programma, in de vorm van een bezoek aan Van Nispen, dat bovenin dus nog strijd om deelname aan het toetje. Er zal ASC echter alles aan gelegen zijn 125 jaar aan de Duivenvoordestraat niet af te sluiten met een degradatie en bij de start op het nieuw complex aan te moeten vangen in de kelder van het zondagvoetbal.

Door de nederlaag in het inhaalduel met Kickers ’69 (2-1) lijkt de rol van FC Rijnland voor dit seizoen wel uitgespeeld. In Leimuiden leken de Leidenaars in de slotfase toch nog een punt veilig te stellen, maar Danny Kromwijk zag zijn ‘Panenka’ vanaf elf meter uiteenspatten op de lat. De Morsbewoners bevinden in een soortgelijke situatie als SJZ: in de periode speelt FC Rijnland geen rol van betekenis en op de ranglijst lijkt de achterstand op Van Nispen te groot om nog in te halen. Maar ja, vier keer winnen en de wereld kan er zomaar ineens heel anders uitzien. Op bezoek bij Nicolaas Boys zijn die mogelijkheden er zeker. FC Rijnland was eerder dit seizoen op eigen veld met 3-1 te sterk voor de Nieuwveners.