In navolging van de topamateurs, die op landelijk niveau spelen, hervatten ook de clubs uit de lagere afdelingen de competitie. Een tweede seizoenshelft waarin voor onze derdeklassers nog het nodige op het spel staat. Zo verdedigt Lugdunum op zaterdag zijn koppositie ten opzichte van Koudekerk, hoopt Zwammerdam aan te haken bij het groepje achtervolgers, achter het leidende duo, en wil LSVV ’70 zo snel mogelijk afstand nemen van de gevarenzone. Op zondag hopen FC Rijnland, SJZ en Voorschoten ’97 zich te mengen in de strijd om de prijzen, terwijl de prioriteiten van ASC en Warmunda liggen bij handhaving.

DERDE KLASSE ZATERDAG

Lugdunum bleef de eerste seizoenshelft ongeslagen en speelde daarin slechts drie keer gelijk. De koppositie is dan ook een logisch gevolg van die puike prestaties, maar om nu al te spreken van de ‘aanstaand kampioen’ gaat wat ver. Ook al omdat het dekselse Koudekerk – volgend op slechts twee punten – akelig dicht in de buurt blijft. Over anderhalve week ontmoeten de twee rivalen elkaar in de Leidse Kikkerpolder, maar voor die kraker wacht voor Lugdunum eerst nog het ‘tussendoortje’ dat luistert naar de naam Siveo ’60. Henk de Cler en Jan Wansink zullen hun mannen ongetwijfeld op het hart drukken deze uitwedstrijd tegen de nummer voorlaatst niet als zodanig te beschouwen, want het gevaar van onderschatting ligt op de loer. In het thuisduel, destijds de opening van het seizoen, kenden de groenhemden in ieder geval geen enkele moeite met de Zegvelders (4-0), die pal voor de winterstop nog met 8-1 klop kregen van BSC ’68.

VV Zwammerdam sloot 2016 af met een aardige reeks, waarin het uit vier wedstrijden negen punten verzamelde. Daardoor bleef ‘Damme’ in het spoor van de subtop, die zich lijkt te gaan mengen in de strijd om de periodetitels. Ook het elftal van Rob de Lange heeft die ambitie en om die kracht bij te zetten, is een goed begin van het nieuwe kalenderjaar eigenlijk wel een vereiste. Op papier is Schoonhoven-uit, zeker met de heenwedstrijd in het achterhoofd (4-2 winst), goed te doen, maar ook De Lange weet dat de praktijk nog wel eens weerbarstiger wil zijn.

Daar kunnen ze bij LSVV ’70 over meepraten. Met spectaculaire ‘aankopen’ als Richard Guffens (Voorschoten ’97, Noordwijk), Jos van Beuningen (Rijnsburgse Boys, Quick Boys) en ga zo nog maar even door, leken de Leidse (oud-)studenten in de derde klasse een serieuze rol van betekenis te kunnen gaan spelen. Een modderfiguur slaat het elftal van trainer/speler Freek Jansen weliswaar allerminst, maar de voorlopige elfde plaats (met 12 uit 13) stelt toch hevig teleur. Aan het torinstinct van Guffens ligt het in ieder geval. De boomlange spits scoort ook in het roodwit aan de lopende band. Toch wegen zijn doelpunten in veel gevallen niet op tegen de conditionele beperkingen van de Leidenaren, die in de slotfase daarom nog wel eens tekort willen komen. Om zich wat lucht te verschaffen ten opzichte van de onderste plaatsen zou LSVV er zaterdag evenwel goed aan doen om – thuis tegen middenmotor Perkouw – tot het uiterste gaatje te gaan. Op verplaatsing, in Berkenwoude, pikten Jansen en consorten op de openingsdag overigens een bemoedigend puntje mee: 1-1.

DERDE KLASSE ZONDAG

SJZ meldde zich in het tweede deel van 2016 een aantal keer aan het front, maar die koppositie bleek de Zoeterwoudenaren allesbehalve gunstig gezind. Door twee opeenvolgende nederlagen – tegen KDO en Alphen – heeft het elftal van Rob van den Wijngaard nu een achterstand van respectievelijk zes en vier punten op die twee ploegen, die voorlopig de dans leiden. Om in het spoor te blijven, zal de Sint-Jan in 2017 goed uit de startblokken willen schieten. Om op bezoek bij FC Aalsmeer tot een goed resultaat te komen, zullen de groenwitten in ieder geval hun beste vorm moeten etaleren. De club uit het bloementeeltepicentrum verloor op eigen veld alleen nipt van FC Rijnland (0-1), dus Van den Wijngaard en zijn mannen zijn gewaarschuwd.

Net als Van den Wijngaard is ook Kevin van der Geest bezig aan zijn laatste half jaar bij zijn club. De trainer van ASC vindt het na één seizoen mooi geweest en gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging. Als oud-prof en topamateur – Van der Geest speelde onder meer bij RKC en Noordwijk – maakte de beginnend hoofdtrainer er geen geheim van moeite te hebben met de inzet, leergierigheid en beleving van de spelers van de derdeklasser, die zichzelf terugvindt in de onderste regionen van de ranglijst van 3A. Komende zondag nemen de Oegstgeestenaren het op tegen Nicolaas Boys, de huidige club van Van den Wijngaard’s opvolger Ludo Pistorius (volgt u het nog?). Die ploeg sluit op dit moment het linkerrijtje af en trok in een spectaculaire seizoensouverture met ASC aan het langste eind: 4-3

Wel door met zijn huidige trainer gaat FC Rijnland. En dat mag gerust een verrassing heten. Paul Pikaar gaf immers in een vroeg stadium van het seizoen al aan bezig te zijn aan zijn laatste jaar als trainer, omdat hij meer tijd wilde vrijmaken voor zijn gezin. Nadat de zoektocht van broer en voorzitter Wim naar een geschikte opvolger spaak liep en spelers en clubleiding een dringend verzoek op hem deden er toch nog een jaartje aan vast te plakken, kwam Pikaar echter op dat besluit terug. ,,Ik ben de afgelopen jaren een échte Rijnlander geworden”, verklaarde de Leidenaar die opmerkelijke beslissing. Dat zijn ploeg serieuze stappen maakt, zal ongetwijfeld ook mee hebben gespeeld. De groen-gelen promoveerden afgelopen seizoen uit de vierde klasse en gooien ook een niveautje hoger – mede door een fors aantal versterkingen van buitenaf – hoge ogen. Met een voorlopige vierde plek als gevolg. Een unieke promotie naar de tweede klasse zou de kers op de taart zijn voor Pikaar en waarom wachten tot je afscheidsjaar als er nu al kansen liggen? De Morsbewoners hervatten de competitie met een lastig – of moeten we zeggen: listig – uitduel bij Kickers ’69. Het veld in Leimuiden is, in deze tijd van het jaar, doorgaans niet best en Delano Snijders beschikt over een ‘vervelend’ ploegje, dat met de huidige twaalfde plaats misschien wel onder zijn stand leeft.

Die plek deelt het overigens met Warmunda, dat het seizoen prima begon, maar uit de laatste zeven wedstrijden slechts twee punten bijeen harkte en daarom in degradatiezorgen verkeert. Die waren op Het Overbos, in het debuutseizoen als derdeklasser, evenwel ingecalculeerd. Bij winst op Stompwijk ’92 ziet de wereld er echter alweer heel anders uit in Warmond. Aan de return bewaren de blauwwitten in ieder geval goede herinneringen. De 3-4 zege op de Meerhorst betekende destijds een historische overwinning, want daarmee werd de eerste wedstrijd op een voor Warmunda ongekend niveau meteen in winst omgezet. Bovendien werd de ongeslagen status – een reeks die al 26 wedstrijden duurde – daarmee voortgezet. Dat clubrecord werd een week later, thuis tegen Nicolaas Boys (2-0), verder aangescherpt. Op bezoek bij Kickers ging het vervolgens, voor het eerst in tijden, weer eens mis voor de succesvolle Alain Campfens en zijn ploeg: 4-1. En als er één schaap over de dam is, volgens er doorgaans meer, zo bleek maar weer eens. Van de tien wedstrijden die er daarna nog volgden, gingen er zes verloren. Het betekende een vrije val op de ranglijst. Desondanks heeft het bestuur van Warmunda er alle vertrouwen in dat Campfens het weer op de rit krijgt en van hun club een stabiele derdeklasser weet te maken. Dat blijkt wel uit de nieuwe verbintenis waar de oud-speler van Ter Leede onlangs zijn handtekening onder zette.

Wie ook bijtekende, is Huib van Oostrom Soede. De trainer van Voorschoten ’97 deed dat bovendien voor niet minder dan twee seizoenen, een uitzonderlijkheid in het (lagere) amateurvoetbal. Het tekent het vertrouwen van de groengelen in de Hagenaar, die als opdracht heeft meegekregen zijn eerste elftal te verjongen, door eigen jeugd in te passen. Met de contractverlenging geeft de club bovendien een krachtig signaal af: ondanks dat de zaterdag 1 het – weliswaar dolende – vlaggenschip is (en blijft) en het zondagvoetbal, met name in de stad, aan populariteit inboekt, onderkent Voorschoten het belang van de zondagselectie, mede als verlengstuk van de eigen jeugdopleiding. Overigens is het nog altijd niet ondenkbaar dat zaterdag 1, dat gedeeld laatste staat in 1B, en zondag 1 volgend seizoen op hetzelfde niveau uitkomen. Van Oostrom Soede presteert weliswaar eveneens ondermaats met zijn team, maar het moet zeker niet uitgesloten worden dat de Voorschotenaren de tweede seizoenshelft aangrijpen om de rug te rechten. Twee jaar geleden gebeurde dat ook al, en destijds resulteerde dat alsnog in de gewenste promotie. Dat ging destijds ten koste van DOSR, dat via een herkansing alsnog meepromoveerde. Waar Voorschoten na één seizoen alweer afscheid nam van de tweede klasse, spelen de Veenders nog altijd op dat niveau. Afgelopen dinsdag werd er gespard met de voormalig concurrent en dat leverden de groengelen een knappe 4-2 winst op. Het geeft Van Oostrom Soede en de zijnen ongetwijfeld het nodige vertrouwen richting de (uit)wedstrijd van aanstaande zondag. Een pittige, want runner-up Alphen is misschien wel de best voetballende ploeg van de afdeling. En de 2-6 oorwassing van de eerste speeldag ligt nog vers in het geheugen.