De eerste regiokampioen is bekend: Lugdunum mocht afgelopen zaterdag de champagne ontkurken en dat werd uiteraard goed gevierd in de Kikkerpolder. Wat betreft de strijd om deelname aan de nacompetitie en het gevecht tegen degradatie zijn de kaarten in 3A zeker nog niet geschud. Datzelfde geldt op zondag, waar de titelstrijd beslist lijkt in het voordeel van KDO, MMO reeds gedegradeerd is, maar het verder ook nog razend spannend is.

DERDE KLASSE ZATERDAG

Indrukwekkend. Zo mag het seizoen van Lugdunum toch gerust genoemd worden. Het elftal van Henk de Cler en Jan Wansink kroonde zich zaterdag tot ongeslagen kampioen, door ‘huisgenoot’ LSVV ’70 eronder te houden: 2-1. De Leidse studenten boden aardig weerstand, gaven het zeker niet cadeau, maar bleken toch ook niet in staat het kampioensfeestje van de ‘grote broer’ te versjteren. Lugdunum nam via Soufiane Boukhidous en Adam Atif een vlotte 2-0 voorsprong en in de slotfase deed alleen Guus van Kessel nog iets terug. De groenhemden verloren dit seizoen nog geen competitiewedstrijd, maar speelden wel al acht keer gelijk, waarvan liefst vijf keer in de laatste zeven wedstrijden. Hoewel de druk van de ketel is, zullen De Cler, Wansink en consorten de resterende drie wedstrijden ongetwijfeld tot een goed einde willen brengen. Een complete jaargang zonder nederlaag zou toch een unieke prestatie betekenen. Deze zaterdag staat misschien wel de lastigste van de drie op het programma. Dan gaan de Leidenaren op bezoek bij Nieuwkoop, dat tweede staat en die plaats moest vast zien te houden om zich te verzekeren van het ‘toetje’.

LSVV ’70 heeft kopzorgen van een andere orde. Het elftal van Freek Jansen bivakkeert momenteel op de ‘veilige’ tiende plek, maar kan het zich niet veroorloven nog een plaatsje te zakken – in dat geval moet het vege lijf via de nacompetitie gered zien te worden – en voelt de hete adem van Floreant in de nek. Sterker nog, de Boskopers hebben evenveel punten als de Leidse (oud-)studenten. Punten moeten er dan ook komen en het liefst zoveel en zo snel mogelijk. Te beginnen met zaterdag, als Zevenhoven het Wim Mugge Sportpark aandoet. Die hekkensluiter is al zo goed als gedegradeerd, maar weigert zich daar bij neer te leggen. Dat bleek zaterdag wel, toen het aan een vrije val op de ranglijst bezig zijnde Koudekerk (gewillig) over de knie ging: 3-0.

Zwammerdam zag een winnende reeks tegen WDS beëindigd worden: 2-2. Vervelend, want door dat puntenverlies in de derde periode wel zo goed als uitzicht voor Rob de Lange en zijn mannen. De achterstand op koploper Schoonhoven daarin bedraagt inmiddels vijf punten en dat lijk – met nog drie speelronden te gaan – teveel van het goede. Aan de andere kant: als Schoonhoven onderuit gaat tegen nummer drie BSC ’68 – wat niet ondenkbaar is – en ‘Damme’ klopt op verplaatsing het laaggeklasseerde Linschoten, dan ligt de strijd weer helemaal open. Hoe dan ook, de groenwitten zijn slechts gebaat bij de drie punten.

DERDE KLASSE ZONDAG

Zoals verwacht gaf Voorschoten ’97 het arme MMO afgelopen zondag het laatste zetje richting de vierde klasse: 5-0. De Hoogmadenaren behaalden dit seizoen tot dusverre slechts acht punten en gaan in de kelder van het amateurvoetbal bouwen aan een nieuw, verjongd elftal. Een verjongingskuur die ook de Voorschotenaren al in hebben gezet, maar vooralsnog gaat dat hand in hand met aardige prestaties. De nacompetitie lonkt nog nadrukkelijk voor de formatie van Huib van Oostrom Soede, maar als de groengelen nog iets willen, is winst in de wedstrijd van komende zondag cruciaal. Dan gaat Voorschoten op bezoek bij FC Aalsmeer, dat derde staat en bovendien de dans leidt in de race om de derde periode. Voorschoten’97 is daarin de naaste achtervolger, op twee punten, en kan zondag de pole position dus overnemen. Bovendien blijft een top 4-klassering in dat geval in zicht en ook die notering zou aan het eind van de rit zomaar goed kunnen zijn voor een nacompetitieticket.

Nacompetitie – om lijfsbehoud wel te verstaan – zou Warmunda graag willen ontlopen, maar dat lijkt na de 5-4 nederlaag bij SJZ een utopie. Het elftal van Alan Campfens toonde in Zoeterwoude wel karakter, maar kwam de 3-0 ruststand in een sterke tweede helft niet meer te boven. Omdat er in deze zondagse derde klasse maar één club (MMO) rechtstreeks degradeert, hoeven de Warmonders zich daarom niet meer te bekommeren. ,,We zijn realistisch genoeg om te beseffen dat we het klusje zeer waarschijnlijk via de nacompetitie zullen moeten klaren’’,  aldus Campfens. ,,Al weet je het nooit. Stel dat we zondag van WVC winnen, dan komen we op drie punten van die ploeg.’’ De Oude Weteringers staan momenteel op de (voor staartploegen) gewilde elfde plaats en zijn zondag te gast op Het Overbos.

WVC wordt nu nog getraind door Mo Bougrine, die het na de zomer voor het zeggen heeft bij ASC. Saillant detail: zijn huidige en toekomstige club zijn in een hevige strijd met elkaar verwikkeld, met als inzet het ontlopen van de nacompetitie. WVC heeft zogezegd de beste papieren daarvoor, maar de Oegstgeestenaren staan op slechts twee punten achterstand en dus is nog alles mogelijk. Het resterende programma voor het elftal van Kevin van der Geest liegt er echter niet om. ASC gaat nog op bezoek bij Voorschoten ’97, krijgt Stompwijk ’92 nog over de vloer en is zondag eerst gastheer voor runner-up Alphen. Die club kreeg afgelopen zondag een behoorlijke tik te verwerken. Door het verlies op eigen veld tegen koploper KDO (2-3) zagen Rob Wolsleger en zijn spelers hun titeldroom uiteen spatten. Wel is Alphen, door winst van de tweede periode, al verzekert van een verlenging van het seizoen.

Voor SJZ lijkt dat, ondanks de winst op Warmunda, zo goed als uitgesloten. De Zoeterwoudenaren waren dit seizoen te wisselvallig om zich serieus te kunnen mengen in de strijd om de prijzen, al was Rob van den Wijngaard met zijn team heel dicht bij de winst van de eerste periode. De trainer neemt na dit seizoen afscheid en zal dat graag op passende wijze willen doen en is er niet de persoon naar om er in de laatste wedstrijden van de reguliere competitie met de pet naar te gooien. Zondag reist SJZ af naar Hoogmade, waar MMO ongetwijfeld niet de rode loper zal uitrollen voor de gasten. De bezoekers zijn het echter aan hun stand verplicht de drie punten mee terug naar sportpark Haasbroek mee te nemen.

Ook FC Rijnland is, na drie opeenvolgende nederlagen, uitgespeeld. De Leidenaren zijn daardoor zelfs niet meer terug te vinden in het linkerrijtje en daar baalt Paul Pikaar van. ,,We hebben een heel goed seizoen gedraaid en het zou wrang zijn als dat in mineur eindigt’’, aldus de bevlogen trainer, die voor komend seizoen ‘mooie versterkingen’ in het vooruitzicht stelt. Komende zondag kan FC Rijnland het rechterrijtje overigens alweer verlaten. Bij winst tegen Stompwijk thuis gaan de geel-groenen minimaal over die ploeg heen.