Met vier clubs is Leiden Amateurvoetbal behoorlijk goed vertegenwoordigd in de derde klasse A (zaterdag). Toch duurt het even voordat we de eerste LAV-ploeg tegenkomen als we de ranglijst van 3A van boven naar beneden af scrollen.

Zaterdag

Hoogst geklasseerd is Kagia, dat momenteel zesde staat en dinsdagavond nog in actie kwam in het kader van de LAV Cup. De eerste wedstrijd in de groepsfase werd winnend afgesloten, thuis tegen de zaterdagtak van VVSB (2-1). De Lisserbroekse treffers kwamen van de voet van Dorus van der Voort. Grote vraag is of de goaltjesdief zaterdag ook inzetbaar is tijdens het bezoekje aan LSVV ’70, want de Lissenaar viel geblesseerd uit. Daar tegenover staat dat Pascal Timmermans juist weer op de weg terug is, na een tijdje in de ziekenboeg rondgehangen te hebben. In competitieverband presteert het elftal van Anton Wijsman nogal wisselvallig. Tegenover drie overwinningen staan evenzoveel nederlagen. Afgelopen zaterdag pakte Kagia flink uit. In eigen huis werd WDS met 5-0 van de mat geveegd, mede door toedoen van Jesper Imanse en Tijs van der Schinkel, die twee keer scoorden. ,,Volgende week uit tegen LSVV’70. Dan moeten we deze goede vorm en beleving vast houden, lekker winnen in Leiden en daardoor weer stijgen op de ranglijst naar een plek waar wij thuis horen”, aldus Imanse.

Tegenstander LSVV ’70 ging tegelijkertijd hard onderuit bij Zwammerdam: 4-1. Zonder trainer Freek Jansen en vaste stand-in en Mister LSVV Wim Mugge bleek het Leids studentengezelschap een stuurloos schip, al kenden de bezoekers na de 1-1 van Alan Stjepanovic wel een sterke fase. Het is voor Jansen en consorten te hopen dat ze de punten dit weekend op het eigen Wim Mugge Sportpark kunnen houden, want bij een derde nederlaag op rij komt de befaamde ‘streep’ wel erg dichtbij voor de huidige nummer tien (6 uit 6).

Zwammerdam houdt wat dat betreft gelijke tred met LSVV en staat slechts op basis van een beter doelsaldo een plekje hoger op de ranking. Voor de groenwitten was spits Daniel van Leeuwen afgelopen zaterdag belangrijk. Niet alleen als balvast aanspeelpunt, maar ook met zijn twee goals. Het is voor Rob de Lange te hopen dat zijn geroutineerde spits zijn vorm weet door te trekken in de uitwedstrijd bij BSC ’68. Dat zal hard nodig zijn, want de club uit Benthuizen is nog ongeslagen, verspeelde alleen op de openingsdag twee punten, thuis tegen Be Fair (2-2), en staat daarmee tweede, achter het nog foutloze Soccer Boys.

Als promovendus kent VV Leiden een moeizame start in de derde klasse. Die was niet helemaal ingecalculeerd, want met aanwinsten als Elroy Lammers (Katwijk), Sipan Khalid (Roodenburg) en doelman Andy van der Meulen zet Cees van Tongeren ongetwijfeld hoger in dan de huidige dertiende plaats (4 uit 6). Verzachtende omstandigheden gelden er wel voor de sympathieke trainer, wiens selectie geteisterd wordt door een blessuregolf. ,,Van de 41 selectiespelers kan ik er over 17 niet beschikken momenteel. Dat is erg veel, maar wil ik zeker niet als excuus gebruiken’’, sprak Van Tongeren na de 4-0 nederlaag bij Van Nispen van afgelopen zaterdag. In de Zilk had Leiden weinig te vertellen gehad, zag ook de voormalig assistent van Dennis Olman bij GHC en FC Boshuizen. ,, Wij hebben het de laatste weken niet en daar kom je tegen Van Nispen niet mee weg. Zij hebben vorig seizoen al laten zien wat ze in huis hebben en dat was nu niet anders. Een verschil van kwaliteit. In slimheid en voetbalgogme hebben zij een forse voorsprong. Ik kan er helaas niet meer van maken.’’ Het is voor Van Tongeren te hopen dat zijn spelers snelle leerlingen zijn, want zaterdag komt een ongetwijfeld uitgekookt DWO op bezoek in De Mors.

Zondag

Leiden kwam dinsdagavond overigens ook nog in actie voor de LAV Cup. De zondagtak van Voorschoten ’97 was op eigen veld met 3-0 te sterk voor de ‘buren’. Het elftal van Huib van Oostrom Soede komt dit seizoen uit in de Haagse afdeling, 3B, en speelt daarin vooralsnog een marginale rol. Met vier uit zes komen de groengelen voorlopig niet verder dan de elfde plek. In het voordeel van de Voorschotenaren spreekt dat ze de complete top-3 al gehad hebben. Afgelopen zaterdag verloor ze met 4-0 bij koploper SVV. Stellen dat de grote titelfavoriet in Schiedam een maatje te groot was, zou echter scorebordjournalistiek zijn. ,,Het is vreemd om te zeggen, maar we hadden gewoon kunnen winnen’’, vond middenvelder Rick van der Maas. ,,In de eerste helft hadden wij al drie 100% kansen en zij kwamen amper over de middenlijn. Maar we vergaten onszelf te belonen en dan merk je dat zij niet voor niets koploper zijn, ze waren een stuk effectiever dan wij.”

Zondag spelen Van der Maas en zijn ploegmaten thuis tegen Wilhelmus. Wellicht dat ‘good old’ Mike Nikic het op zijn heupen heeft tegen zijn oude club. De buitenspeler is meestal wel goed voor een doelpunt of twintig per seizoen, maar staat in 2017-2018 nog altijd droog.

In 3A liep FC Rijnland tegen een eerste echte zeperd aan. Het elftal van Paul Pikaar verloor in Aalsmeer met 2-1 van de plaatselijke FC. Door de nederlaag verspeelde Rijnland de koppositie aan Altior, dat eveneens dertien punten vergaarde, maar een beduidend beter doelsaldo heeft (+10 om +5). Wellicht dat de rollen na dit weekend weer omgedraaid zijn, want Pikaar ontvangt met zijn ploeg hekkensluiter Van Nispen.

De zwaarbevochten zege van Warmunda op SV DIOS (1-2) was er eentje van het collectief. ,,Dit zijn de lekkerste’’, claimde middenvelder Jasper Kortekaas na de winst in Nieuw-Vennep. ,,De opluchting en ontlading was groot na het laatste fluitsignaal. We hebben er keihard voor geknokt met zijn allen en dat is het heerlijk als je daarvoor beloond wordt met de drie punten.’’

Daarmee revancheerden de Warmonders zich voor de flater van een week eerder, toen bij RKDES een vroege 0-2 voorsprong knullig werd verspeeld. Het is voor de bevlogen Alan Campfens te hopen dat zijn elftal de stijgende lijn dit weekend kan doortrekken. Dan wordt op Het Overbos de derby tegen ASC gespeeld. De Oegstgeestenaren kunnen dit seizoen buigen op een bijzondere statistiek:  op elke nederlaag volgde steevast een overwinning, die dan weer werd gevolgd door een verliespartij (snapt u het nog?). Als dat ritme zich voortzet, neemt ASC zondag de punten mee uit Warmond, want afgelopen speelronde ging het immers mis tegen SJZ (1-2).

De Zoeterwoudenaren kwamen nog wel op achterstand, nadat doelman Niels van Diemen zich liet verrassen door een door de wind gedragen vrije trap van Ruben Dutrieux. Na de thee herstelde Hans Coret echter de balans, waarna jongeling Tom van Klink zich met een krachtige kopbal tot matchwinner kroonde. Het betekende de tweede overwinning op rij voor de formatie van Ludo Pistorius, die het lek na de dramatische seizoensstart boven lijkt te hebben. Het is aan zijn spelers om zondag aan te tonen dat dat inderdaad het geval is. Dan doet FC Aalsmeer sportpark Haasbroek aan.